25086
Linda Vidović
StoryEditor
Nakon Jazina i Borika problemi i na Kolovarama

Na plaži Kolovare izlijevaju se fekalije iz stare zgrade Zavoda za javno zdravstvo

I prije smo s tim znali imati problema, a nakon što je zgrada prodana prije tri godine, u nju nitko nije ulazio, pa je moguće da je problem unutar zgrade. To najprije treba provjeriti. Mi smo more upravo na toj točki ispitali 2. kolovoza i utvrđena je izvrsna kakvoća, rekao je Benito Pucar, voditelj Službe za zdravstvenu ekologiju ZJZ Zadar

Nakon nestabilnih vremenskih prilika posljednjih dana, Zadar se opet susreće s izlijevanjem fekalija. Nakon luke Jazine i plaže Borik s koje su se kupači vratili s crijevnim virozama, sada je na red došla i gradska plaža Kolovare. 

Kako piše Dnevno hr. na plaži Kolovare se već nekoliko dana zaredom suočavaju s ozbiljnim problemom izlijevanja fekalija u blizinu kupača. Izvor ovog nemilog događaja nalazi se u neposrednoj blizini južne strane šahta ispred bivše zgrade županijskog Zavoda za javno zdravstvo. Ovaj incident nije samo odbojan zbog neugodnog mirisa koji se širi područjem, već predstavlja i ozbiljnu prijetnju za zdravlje kupača. Fekalije koje su se proširile po obali i pijesku predstavljaju potencijalni izvor crijevnih infekcija i drugih bolesti, naročito za mlađu djecu. 

Uzeti su uzorci

- Upravo sam uzeo uzorke mora kako bismo ispitali je li zbog situacije koja je nastala more onečišćeno fekalijama i postoji li eventualna opasnost za kupače. Nakon što provedemo testiranje dva su indikatora koja ukazuju na onečišćenje mora fekalijama. Mikrobiološki pokazatelji koji se prate su crijevni enterokoki i Escherichia coli. Za utvrđivanje Escherichije coli potrebna su 24 sata, a za crijevne enterokoke 48 sati. Ako prvi rezultati pokažu takvo onečišćenje, odmah će se na tome mjestu postaviti upozorenje o zabrani kupanja, rekao je Benito Pucar, voditelj Službe za zdravstvenu ekologiju zadarskog Zavoda za javno zdravstvo.

Nakon provjere incidenta na terenu, naveo je kako smatra da je izvor izlijevanja šaht odmah iza bivše zgrade Zavoda, a ne onaj između bazena Kolovare i spomenutog objekta, gdje se nalazi glavna crpka za vodu za kafić na bazenu i ex-Zavod.

- Koliko sam mogao vidjeti na mjestu incidenta, nije riječ o fekalnim vodama koje se izlijevaju iz glavnog šahta gdje je pumpa, već iz onog drugog uz zadnji dio zgrade. Najvjerojatnije je riječ o tome da se nakon obilnih kiša ovih dana podrum zgrade u kojoj se nalazio Zavod napunio morem, zbog čega je došlo do opterećenja sustava, rekao je.

Poduzete ‘hitne mjere’

- I prije smo s tim znali imati problema, a nakon što je zgrada prodana prije tri godine, u nju nitko nije ulazio, pa je moguće da je problem unutar zgrade. To najprije treba provjeriti. Mi smo more upravo na toj točki ispitali 2. kolovoza i utvrđena je izvrsna kakvoća, rekao je Pucar.

Pročelnik gradskog Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša Robertino Dujela, koji je na kraćem godišnjem odmoru, izvijestio je kako je poduzeo hitne mjere zbog izlijevanja fekalija na plaži Kolovare.

10.08.2023., 09:05h
20. svibanj 2024 02:03