<p>Orvel je nastao okupljanjem prijatelja u grupu koja stvara glazbu</p>
Orvel je nastao okupljanjem prijatelja u grupu koja stvara glazbuIgor Ilić
StoryEditor
Indie rock bend Orvel

Kad stvaraju svoju glazbu, to se uvijek događa prirodno, lako i zaigrano

Zagrebački indie rock bend Orvel, osnovan 2011. godine, po prvi će put, u okviru cjelogodišnjeg koncertnog programa Urbofon Live, zasvirati pred zadarskom publikom i pokazati zašto svojim glazbenim izričajem ostavlja neizbrisiv trag na domaćoj glazbenoj sceni.

Frontmen Igor Ilić (električna gitara, bas gitara, bubnjevi i sintesajzer), Marko Čorokalo (bas gitara), Petar Novak (bubnjevi, električna gitara, bas gitara), Karlo Uchytil (sintesajzer i električna gitara) i Marko Jankek (električna gitara) već više od desetljeća pronose svježinu i pozitivnu energiju domaćim eterom spajajući elemente rocka, indie rocka, art rocka i synth popa kreirajući pritom svoj prepoznatljivi zvuk.

Uoči koncerta razgovarali smo s frontmenom Igorom Ilićem o početcima, opstajanju na sceni, glazbenom izričaju, temama i inspiraciji.

Zajedničko odrastanje

Kako je nastao Orvel?

- Orvel je nastao okupljanjem prijatelja u grupu koja stvara glazbu kakvu smo voljeli slušati. Kažemo prijatelja jer smo većina nas prije Orvela svirali zajedno u drugom, srednjoškolskom bendu, tako da neki od članova broje dvadeset godina zajedničkog stvaranja. Mi smo zapravo svoje dvadesete godine proveli u ovom bendu, a kako su nam stvari u životima sjedale na mjesto, tako je i bend osigurao sigurnost, zrelost i svoje mjesto. Naš je najveći uspjeh, koliko god to zvučalo kontradiktorno onome što se valjda smatra uspjehom u glazbenoj industriji, to što smo kao bend preživjeli 2010-e, jednu eru kad se kod nas ugasilo 90 % grupa, zatim to što smo svoje “preživljavanje” pretvorili u kreativnu priču te što smo odrasli zajedno kroz ovu priču, sazreli kroz glazbeni život i na kraju ostali jako bliski, ako ne i bliži prijatelji nego što smo to bili na početku.

Na sceni ste od 2011. godine, što je prema Vašem mišljenju zaslužno za, recimo to tako, opstajanje?

- Najkraće rečeno, uz sve već, navedeno - prijateljstvo i ljubav prema glazbi.

Kako biste opisali svoj glazbeni izričaj?

- Nama je teže opisati, nego odsvirati, ali zato su nas na portalu Mixer.hr neloše opisali: “Orvel nije zalutali stranac na našoj glazbenoj sceni. Od objave svog prvijenca “Dani” 2015., Orvel svoju reputaciju gradi strpljivo i slojevito, preslagujući pritom elemente post rocka i synthpopa. U tom hommageu 80-ima donosi plesnu, radiofoničnu pjesmu koja će prštati energijom i grooveom te Vas obgrliti senzualiziranim muškim vokalom, no u tome ne zalazi u nepotrebno dokazivanje, već nas samo tjera na ples, ples, ples”.

Mi bismo rekli da se radi o rock glazbi na hrvatskom jeziku.

Koncert - presjek diskografije

Što je najčešća tematika pjesama, što Vas inspirira i pokreće?

- Teme pjesama su razne, dolaze iz promatranja svijeta oko nas. Na primjer, svojom pjesmom “2020” predvidjeli smo godinu zastrašujućom preciznošću. Naš novi singl, pjesma “Upali svjetlo feat. Damir Trkulja Šiljo”, klasična je priča o borbi između svjetla i tame, straha i nade.

Inspirira nas osjećaj stvaranja, to što se, kad u istoj prostoriji ovih petero ljudi počne svirati, nama uvijek nešto zanimljivo dogodi. Volimo glazbu, no kad stvaramo svoju još uvijek se to događa prirodno, lako i zaigrano. Dok god je tako, mislim da ćemo nastaviti svoj put.

Koliko je indie rock popularan u Hrvatskoj?

- Nešto što je od 2000. mainstream na Zapadu, ako pričamo baš o indie rocku, tj. nezavisnom rocku, u Hrvatskoj je više zaživjelo podrškom stranim grupama, na festivalima ili na nekim vrstama slušaonica. Mi se nismo nužno zavjetovali tom žanru, nego smo se prirodno razvijali prema autorskoj rock glazbi kakvu npr. izvode Urban & 4.

Epitet “nezavisni” samo nam radi štetu te vjerojatno odgovara onima zbog kojih je lineup svakog hrvatskog festivala uvijek isti, ista imena izvođača nastalih 1990-ih. Mi smo čak daleko od nezavisnog s obzirom na to da smo od svoje prve pjesme pod ugovorom s najvećom hrvatskom diskografskom kućom. Jedino što nas čini “nezavisnim rokerima” je to što od glazbe ne živimo.

Što Zadrani mogu očekivati ovoga petka?

- Samostalni koncert u ovako lijepim uvjetima najbolji je način za upoznati nas. Pripremamo set koji predstavlja presjek naše diskografije. Iskreno se veselimo koncertu i ne razmišljamo više o razlozima zašto se prije nismo upoznali jer napokon dolazimo. Dužni smo sva svoja razdoblja i sve svoje koncerte staviti u jedan nastup i dat ćemo sve od sebe da to i uspijemo. Pozivamo publiku da podrži hvalevrijedan projekt Urbofon Live kojim nam svima organizatorica Maja Milin dokazuje da je dovoljna volja i ljubav pojedinca da se nešto u našim gradovima počne događati.

Nagrade i priznanja

Ponosni su vlasnici triju studijskih albuma “Dani” (2015.), “Div” (2019.) i “Priče o putovanjima i stajanju na mjestu” (2022.), ali i dviju nominacija za najbolje video uratke - “Ovo nije zapad” nominiran 2015. za najbolji spot godine i montažu na Split spot festivalu i “2020” nominiran za najbolji Indie video na Adria Muzzik Video Awards 2020. godine. Uz to, njihov posljednji album “Priče o putovanjima i stajanju na mjestu” priskrbio je Orvelu nagradu Moj prvi Music Pub, u istoimenoj glazbenoj emisiji Hrvatskog radija, za grupu godine.

10.05.2024., 11:18h
20. svibanj 2024 21:42