Šime BarančićLuka Jeličić
StoryEditor
ANTIKVITETI KOJI NEMAJU CIJENU...

Usred konobe More nalazi se mali muzej starina...

Od starog novca sa svih strana svijeta, preko raritetnih knjiga, novčića, zlatnika, do starih pisaćih i šivaćih strojeva, satova…

O konobi More kod pet kantuna u Zadru, već smo pisali, no ovaj puta nećemo o hrani. Malo ćemo o sadržaju kojega obitelj Barančić pohranjuje na policama i u starinskim vitrinama pod ključem. Zašto su pod ključem? Jer Davor i Šime Barančić, vlasnici restorana, posjeduju pravi mali muzej starina koje je vrijedno zabilježiti.

Gosti nam sami donose svoje starine koje mi izložimo kod nas u konobi, stranci su oduševljeni, jer nikada takvo što nisu vidjeli. Kada vide originalne glinene boce u koje se nekada punio Maraschino, mnogi bi ih htjeli imati kod kuće. No mi naše starine ne prodajemo, to je čista ljubav

Od starog novca sa svih strana svijeta, raritetnih knjiga, novčića, zlatnika, starih pisaćih i šivaćih strojeva, satova… Kako smo kazali, pravi mali muzej, a u najmanju ruku antikvarijat u srcu restorana More. Par puta su ih i opljačkali pa su sada malo oprezniji, no takva sitna nedjela nisu umanjila njihovu ljubav za starinama.

Kako je sve počelo

O tome kao je sve počelo, ispričao nam je Šime Barančić:

image

Povijesna numizmatika

Luka Jeličić

-Cijela priča je krenula tako što smo mi u restoran donijeli par naših raritetnih stvari iz kuće i tada su nam i naši prijatelji počeli donositi svoje stvari koje, kao što vidite, imaju svoju vrijednost i težinu i neke su neprocjenjive. Sve te stvari imaju svoju priču i iz tog razloga smo ih i izložili. Ima tu, kao što vidite i sami, stvarno svega, od starih šivaćih i pisaćih mašina, starog novca sa svih strana svijeta, medalja, staroga oružja, starih radio aparata, unikatnih novčića, zlatnika - ma mogli bismo napraviti jedan mali muzej antikviteta, ali nemamo ih gdje smjestiti jer kad bismo ih sve stavili u konobu, bilo bi prenatrpano. Imamo i stare Maraschinove originalne boce, iz doba kada se počeo točiti Maraschino.

image

Davor Barančić

Luka Jeličić
image

Antiktni radio uređaji

Luka Jeličić

Ljubav prema starinama

Na priču se nadovezuje i Šimin otac Davor Barančić poznati zadarski ugostitelj koji gaji neizmjernu ljubav prema starinama, a nju je prenio i na svog sina pa nam tako kaže:

-Moj pokojni otac Mihovil je držao buffet Olga i te boce smo i donijeli iz tog lokala, kao što vidite boce su glinene, a sam buffet je otvoren 1945 u Kampo kaštelu. Boce su od Luxarda, od maraschina itd. Imamo i veliki broj keramičkih venecijanskih vaza, i velik broj antikviteta iz prvog i drugog svjetskog rata, pa i iz ranijeg razdoblja. Nama to ljudi sami donose jer znaju da volimo starine, pa nam čak i stranci donose svoje novce kako bismo ih stavili u svoju kolekciju, kaže Davor Barančić te nastavlja:

Par puta su ih i opljačkali pa su sada malo oprezniji, no takva sitna nedjela nisu umanjila njihovu ljubav za starinama...

Donose i škovacini

-Kada me pitate odakle mi ljubav prema starinama moj brat i ja smo radili kao urari i čuvali smo uvijek stare satove, eto od toga je sve počelo, a i moj otac je imao isti hobi. Nama i škovacini, kada nađe neku stvar koja misli da bi se mogla izložiti i koja je vrijedna, uredno nam je donesu. Ima i onih koji ih prodaju pa ih mi kupimo, a dosta naših stalnih gostiju nam donose svoje stvari koje mi izložimo. Neki bi ih htjeli i kupiti, naročito turisti, ali nisu na prodaju.

Eto uz dobar zalogaj možete naučiti i nešto o starim vremenima, jer obitelj Barančić uvijek će Vam rado objasniti podrijetlo ovih antikviteta ili novčanica koji nemaju cijenu, a vrijede čitavo bogatstvo.

image

Antiktne boce destilerije i tvornice likera Maraskinoiz 1821. godine

Luka Jeličić
image

Omoti boca Odlikovane Tvornice

Luka Jeličić
image

Kubura i novčići u škrinji

Luka Jeličić
image

Antiktna blagajna

Luka Jeličić
26.11.2022., 10:03h
KREŠIMIR VASILJ
17. svibanj 2024 09:03