Igrajmo se, zabranjeno mlađima od 15Bojan Bogdanić
StoryEditor
KAZALIŠNA UDRUGA IGRAJMO SE - ZADAR

“Zabranjeno mlađima od 15, Strana A”: Upozorili na izazove odrastanja i potrebu međusobnog razumijevanja...

Suprot­stav­ljanjem “igre, glupiranja i gumenih bombona”
s velikim životnim nedaćama
i gubitcima vjerno je dočaran život
i u tome su brojni mladi glumci, kao
i autorica, itekako uspjeli...

Kazališna udruga Igrajmo se Zadar i udruga Liga protiv raka Zadar, uz podršku i suradnju HNK Zadar, organizirale su humanitarnu izvedbu predstave Zabranjeno mlađima od 15, Strana A, autorice Matije Šango Šimurina.

Bavi se predstava i slatkim brigama odrastanja poput prvih simpatija i prvih poljubaca, kao i potrebi za podrškom i prihvaćenosti među vršnjacima. Simpatično se prikazuje dječja želja da budu odrasli, smatraju da je to "baš fora" nesvjesni da nikad neće biti sretniji i bezbrižniji nego tada, dok su, kako se čini, u okovima zabrana i pravila...

Naime, predstava progovara o različitim sadržajima zabranjenim mlađima od 15 godina i preispituje svrhovitost, opravdanost i smislenost zabrana, kao i njihovo djelovanje i moguće posljedice.

Uokvirena kazališna priča vizija je navedene problematike djece i mladih ispričane njihovim svakodnevnim jezikom, a u predstavi sudjeluje 70 glumaca KU Igrajmo se u dobi od 7 do 18 godina.

image

Igrajmo se, zabranjeno mlađima od 15

Bojan Bogdanić

Slatke brige

U problematiku nas uvode dječje glave koje vire iza zavjesa i ironično oponašaju svoje roditelje koji uvijek govore o nekim zabranama i koji su uvijek puni savjeta što, razumije se, kod djece izaziva bijes i negodovanje.

Bavi se predstava i slatkim brigama odrastanja poput prvih simpatija i prvih poljubaca, kao i potrebi za podrškom i prihvaćenosti među vršnjacima. Simpatično se prikazuje dječja želja da budu odrasli, smatraju da je to "baš fora" nesvjesni da nikad neće biti sretniji i bezbrižniji nego tada, dok su, kako se čini, u okovima zabrana i pravila.

70

glumaca KU Igrajmo se u dobi od 7 do 18 godina

Brojne su scene nadmudrivanja s roditeljima - od pospremanja za sobom do bježanja kroz prozor da bi se družili s ekipom.

Imaju likovi, kako kažu, milijun zabrana, ali i milijun načina da zaobiđu te zabrane...

Problematizira se i neimaština, potreba za radom radi džeparca te zanemarivanje obrazovanja kao posljedica životnih okolnosti likova. Također, upozorava se i na sveprisutnost tehnologije i potencijalnih posljedica.

image

Igrajmo se, zabranjeno mlađima od 15

Bojan Bogdanić

Lepeza mogućnosti

Za mlade glumce nema tabu tema i u tome leži najveća vrijednost postavljanja ovog djela na daske koje život znače. Glavno obilježje djece i mladih je znatiželja, stoga je sasvim jasno da ih zanimaju i alkohol i cigarete i pornografija.

AUTORSKI TIM

Autorica:
MATIJA ŠANGO ŠIMURINA

Autor plakata:

ROBERT BRKLJAČA

Kostimografkinja:

ANITA GORETA

Scenograf:

JOHN ČOLAK

Autor glazbe:

RENATO BABIĆ,
studio LIQUID CAT

Majstor svjetla:
FRANE PAPIĆ

Majstor tona:
MATE PETRIČEVIĆ

Glumci:
djeca i mladi
IGRAJMO SE ZADAR

No, u čitavoj lepezi mogućnosti koju svijet nudi, upozorava predstava, moraju postojati granice, a granice postavljaju oni koji djecu najviše vole, njihovi roditelji. Premda ih često ne razumiju, premda jedva čekaju odrasti, otići od kuće, zarađivati svoj novac i biti samostalni, moraju vjerovati da roditelji znaju što govore i da zabrane postoje s razlogom!

Jednostavnom scenografijom i kostimografijom naglašena su razmišljanja djece i mladih, a posebno je upečatljiva metafora šaha, sve popularnije igre, sa zaljubljenošću.

Suprotstavljanjem "igre, glupiranja i gumenih bombona" s velikim životnim nedaćama i gubitcima vjerno je dočaran život i u tome su glumci, kao i autorica, itekako uspjeli. Rasponom godina prati se gradacija ljudskih težnji, želja, potreba...

Imajući na umu da je gledalište bilo ispunjeno, da su predstavu pljeskom pratili i roditelji, i djeca, i prijatelji, udruga Igrajmo se i kazalište ispunili su svoju ulogu - upozorili su na izazove odrastanja i potrebu međusobnog razumijevanja. Više slikica s prekrasne predstave KU Igrajmo se možete vidjeti u našoj fotogaleriji klikom na ikonicu neposredno iznad teksta...

HUMANITARNO DJELOVANJE...

Prihod od prodaje ulaznica namijenjen je Općoj bolnici Zadar, Odjelu pedijatrije, djeci oboljeloj od maligne bolesti. Ovom predstavu Igrajmo se nastavlja njegovati humanitarni dio svoga djelovanja i suradnju s lokalnim udrugama i institucijama...

01.11.2022., 10:28h
16. rujan 2024 21:27