Joso Torbarina Điđa (94), sa Punte
StoryEditor
ČIČINDRA – ŽIŽULA AROMATIČNI, SLATKO-KISELKASTI OKUS

Jesenski plod zdravstvenih i - afrodizijačkih moći...

Uzgoj, prodaja i prerada čičindre, drevnog azijskog voća, duboko su se ukorijenili u živote Sukošanaca

Čičindra ili žižula je drevno azijsko voće koje se udomaćilo na Mediteranu. Bodljikavo stablo čičindre koje je vrlo otporno na vrućinu i hladnoću uz blitvu, maslinu i trešnje, odnosno strišnje, zaštitni je znak poljoprivrede općinskog središta Sukošan.

- Čičindru su ovdje krajem 19. i početkom 20. stoljeća donijeli pomorci s dalekih putovanja. Naime, ovo je voće na Mediteran stiglo iz dalekih azijskih krajeva, kazao je Božo Dijan Makac.

Prave sukošanske čičindre prepoznatljivog su i neodoljivog okusa, uvjerava nas 94-godišnji Joso Torbarina Điđa, koji je sa svojom godinom Šimom Veziljem najstariji Sukošanac...

Crveno-narančasto-smeđi plodovi su oblikom nalik šljivama, maslinama ili datuljama. Meso je aromatično, ugodna slatko-kiselkastog okusa,

- Prave sukošanske čičindre prepoznatljivog su i neodoljivog okusa, uvjerava nas 94-godišnji Joso Torbarina Điđa, koji je sa svojom godinom Šimom Veziljem najstariji Sukošanac.

Uzgoj, prodaja i prerada čičindre duboko su se ukorijenili u živote brojnih Sukošanaca gdje je plodno tlo tik uz bočatu vodu idealno za odličnu kvalitetu njenih plodova.

Zaštitnik ljudskog zdravlja i maslina

- Zbog ukusnih plodova i zbog njene dekorativnosti danas svaki Sukošanac u svomu vrtu ima drvo čičindre, ponosno će barba Joso, zvani i Joso Brico, koji sa suprugom Dragom već desetljećima brine o nekoliko stabla čičindre, zaštitnim znakom legendarnog kampa Punta.

Čičindra-žižula je interesantna kao voćka za ekološki uzgoj kao i za uzgoj u udruživanju s drugim mediteranskom voćnim vrstama poput masline. Sade se na rubnim dijelovima maslinika jer na njoj obitava muha Carpomia incompleta, koja je, kažu stručnjaci, rak rana maslinovoj muhi.

”Čičindra je bogata vitaminima i mineralima te jača imunitet. Smiruje upale i probavne tegobe te snižava tlak" -Edi Milošević

- Navodno jedna čičindra štiti do 10 stabala maslina od muhe, ispričao nam je Marin Mrdalj Bracin.

Ovo je zdravo voće, jako bogato vitaminom C, prijeko potrebnim organizmu upravo u vrijeme kada daje plod koji dozrijeva u rujnu i listopadu.

- Čičindra je bogata vitaminima i mineralima te jača imunitet. Smiruje upale i probavne tegobe te snižava tlak, reći će Edi Milošević, sportski rekreativac.

Stablo staro 150 godina

Koristi se i kao prirodni antidepresiv, lijek za anksioznost i stres, a je navodno je i moćan afrodizijak, uvjeravaju sugovornici na jutarnjoj kavi u Bonaci kod Darka.

- Osim što je ukusna od plodova se rade marmelade, sokovi i rakija čičindrača na bazi lozovače, govori Guste Dijan Kesa. Čičindrača je piće koje Sukošanci nude gostima u posebno svečanim prigodama poput krštenja, vjenčanja, Božića ili Uskrsa.

image

Danica i Ante Grginović sa 150-godišnjom čičindrom

- Za što jednostavnije proizvesti čičindraču dovoljno je u staklenu bocu ili teglu s rakijom lozovačom staviti plodove čičindri i za mjesec-dva dana to je to, objašnjavaju Ante i Danica Grginović sa Ruševca, koji u vrtu imaju veliko stablo čičindre staro preko 150 godina.

- Jedno stablo daje od 30 do 50 kilograma plodova, ovisi o veličini krošnje, reći će baka Marija, supruga Bože Gašparovića Rošilja.

image

U sredini ukusnog ploda je koštica

03.10.2022., 13:28h
VELIMIR BRKIĆ
17. listopad 2024 21:11