Čičindra ili žižula je drevno azijsko voće koje se udomaćilo na Mediteranu. Bodljikavo stablo čičindre koje je vrlo otporno na vrućinu i hladnoću uz blitvu, maslinu i trešnje, odnosno strišnje, zaštitni je znak poljoprivrede općinskog središta Sukošan.
- Čičindru su ovdje krajem 19. i početkom 20. stoljeća donijeli pomorci s dalekih putovanja. Naime, ovo je voće na Mediteran stiglo iz dalekih azijskih krajeva, kazao je Božo Dijan Makac.
Crveno-narančasto-smeđi plodovi su oblikom nalik šljivama, maslinama ili datuljama. Meso je aromatično, ugodna slatko-kiselkastog okusa,
- Prave sukošanske čičindre prepoznatljivog su i neodoljivog okusa, uvjerava nas 94-godišnji Joso Torbarina Điđa, koji je sa svojom godinom Šimom Veziljem najstariji Sukošanac.
Uzgoj, prodaja i prerada čičindre duboko su se ukorijenili u živote brojnih Sukošanaca gdje je plodno tlo tik uz bočatu vodu idealno za odličnu kvalitetu njenih plodova.
Zaštitnik ljudskog zdravlja i maslina
- Zbog ukusnih plodova i zbog njene dekorativnosti danas svaki Sukošanac u svomu vrtu ima drvo čičindre, ponosno će barba Joso, zvani i Joso Brico, koji sa suprugom Dragom već desetljećima brine o nekoliko stabla čičindre, zaštitnim znakom legendarnog kampa Punta.
Čičindra-žižula je interesantna kao voćka za ekološki uzgoj kao i za uzgoj u udruživanju s drugim mediteranskom voćnim vrstama poput masline. Sade se na rubnim dijelovima maslinika jer na njoj obitava muha Carpomia incompleta, koja je, kažu stručnjaci, rak rana maslinovoj muhi.
- Navodno jedna čičindra štiti do 10 stabala maslina od muhe, ispričao nam je Marin Mrdalj Bracin.
Ovo je zdravo voće, jako bogato vitaminom C, prijeko potrebnim organizmu upravo u vrijeme kada daje plod koji dozrijeva u rujnu i listopadu.
- Čičindra je bogata vitaminima i mineralima te jača imunitet. Smiruje upale i probavne tegobe te snižava tlak, reći će Edi Milošević, sportski rekreativac.
Stablo staro 150 godina
Koristi se i kao prirodni antidepresiv, lijek za anksioznost i stres, a je navodno je i moćan afrodizijak, uvjeravaju sugovornici na jutarnjoj kavi u Bonaci kod Darka.
- Osim što je ukusna od plodova se rade marmelade, sokovi i rakija čičindrača na bazi lozovače, govori Guste Dijan Kesa. Čičindrača je piće koje Sukošanci nude gostima u posebno svečanim prigodama poput krštenja, vjenčanja, Božića ili Uskrsa.
- Za što jednostavnije proizvesti čičindraču dovoljno je u staklenu bocu ili teglu s rakijom lozovačom staviti plodove čičindri i za mjesec-dva dana to je to, objašnjavaju Ante i Danica Grginović sa Ruševca, koji u vrtu imaju veliko stablo čičindre staro preko 150 godina.
- Jedno stablo daje od 30 do 50 kilograma plodova, ovisi o veličini krošnje, reći će baka Marija, supruga Bože Gašparovića Rošilja.