Djeca plesačiLux
StoryEditor
PLESNI KLUB ‘LUX’

Dječje plesne koreografije uz puno zabave i igre

Na treninge su dobrodošli svi koji imaju volje i motivacije za bavljenje sportskim plesom bilo rekreativno ili u vidu ozbiljnog bavljenja sportom kroz odlaske na natjecanje. Dosadašnje iskustvo je pokazalo da je najbolje da se dijete rekreativno počne baviti s plesom negdje u dobi od 7 do 10 godine (i ako kasnije počne ne predstavlja zapreku), pa potom kroz plesni i motorički razvoj stekne preduvjete za ulazak u svijet natjecanja, putovanja, turnira te svega ostalog što donosi nosi najljepši dvoranski sport na svijetu

Sportski plesni klub LUX je osnovan krajem 2022. godine, a počeo je s radom u 2.mjesecu 2023.godine. Osnovni cilj kluba je promocija sportskog plesa s naglaskom na rad s djecom i mladima. Sportski ples u svojoj osnovnoj podjeli se dijeli na standardne i latinoameričke plesove te ih je ukupno 10. U sportskom plesnom klubu LUX kroz razvoj plesnog znanja i karijere se može naučiti svih 10 plesova. Uz poduku djece i mladih te poticanje na bavljenjem fizičkom aktivnošću klub također nudi i grupno učenje rekreacijskih plesova za odrasle u paru (discofox, foxtrot i slično.) Unutar rekreativnog i sportskog dijela djeca se mogu baviti sportskim plesom solo ili u paru te se također natjecati na turnirima pod okriljem Hrvatskog sportskog plesnog saveza. O načinu rada i planovima, razgovarali smo s predsjednikom Kluba Mateom Krcićem.

image

Mlade plesačice s trenerom

Lux

Na koji su način koncipirani treninzi, koliko često se održavaju i u kojem vremenskom intervalu?

Treninzi za dječju rekreativnu grupu se održavaju tri put tjedno u trajanju od sat vremena tijekom cijele školske godine. Koncept treninga je utemeljen na dva dijela. Prvi dio se temelji na razvoju osnovnih motoričkih funkcija i to je naglasak na koordinaciji, brzini, fleksibilnosti i ravnoteži. Naravno, sve navedene funkcije se razvijaju kroz igru i zabavu, gdje se posebice djeca vesele timskim igrama u kojima izvršavaju razne zadatke koji uključuju: trčanje, preskakanje, puzanje, hvatanje, dodavanje i slično. Drugi dio treninga je plesni dio u kojem djeca uče koreografije različitih plesova zavisno za koji nastup se pripremaju. U navedenom drugom dijelu, veliki se naglasak stavlja na učenje pravilnog držanja te povezivanje različitih ritmova s naučenim koracima kroz kretanje u formaciji. Također, povremeno se organiziraju gostovanja učiteljice razredne nastave/pripovjedačice koja kroz dramsku igru potiče djecu na kreativan rad. Bitno je naglasiti da se grupe formirane u ograničenom broju polaznika, odnosno maksimalno od 15 do 20 djece se nalazi u jednoj grupi. Dok su primjerice treninzi za sportsku grupu koja se natječe na turnirima ipak duži te traju od sat i pol do dva sata te se održavaju 3 do 4 puta tjedno. Naravno traju tijekom cijele školske godine s obzirom na to da se turniri održavaju u prosjeku 2 puta mjesečno. S obzirom na to da treninzi sportske grupe duže traju, tako i obuhvaćaju veći dio aktivnosti/ciljeva unutar samog općeg kineziološkog dijela treninga, stoga neki od naglasaka u sportskom plesnom razvoju plesača/plesačice su mobilnost, aerobna izdržljivosti te eksplozivnost. U plesnom segmentu treninga radi se intenzivno na tehnici izvedbe koreografije, dinamici te prezentaciji. Uz navedeno, s obzirom na zahtjeve sporta svi sportaši pohađaju dodatne kondicijske treninge.

image

Djeca se mogu baviti plesom solo ili u paru

Lux

Tko je sve dobrodošao na treninge, postoji li gornja ili donja dobna granica?

Na treninge su dobrodošli svi koji imaju volje i motivacije za bavljenje sportskim plesom bilo rekreativno ili u vidu ozbiljnog bavljenja sportom kroz odlaske na natjecanje. Dosadašnje iskustvo je pokazalo da je najbolje da se dijete rekreativno počne baviti s plesom negdje u dobi od 7 do 10 godine (i ako kasnije počne ne predstavlja zapreku), pa potom kroz plesni i motorički razvoj stekne preduvjete za ulazak u svijet natjecanja, putovanja, turnira te svega ostalog što donosi nosi najljepši dvoranski sport na svijetu.

Koje sve plesne stilove učite?

U klubu se uči svih deset sportskih plesova, u kategoriji standard oni obuhvaćaju engleski i bečki valcer, tango, slowfox i quickstep. Dok su u latinoameričkim plesovima sljedeći plesovi samba, chacha, rumba, pasodoble i jive. Uz navedeno, kroz rekreativnu grupu mogu se naučiti popularni društveni plesovi disco fox i foxtrot. U dječjoj rekreativnoj grupi svi navedeni plesovi se uče kroz kretanje u formaciji, dok je za sportski segment više naglasak na solo izvedbi.

Koje su ključne vještine potrebne za uspješno izvođenje koreografija u ovim plesnim stilovima?

Primarne vještine koje se razvijaju da bi plesač/plesačici bili uspješni u izvođenju koreografije na nastupu ili na natjecanju su koordinacija, fleksibilnost te izdržljivost. Uz navedeno, poželjno je da osoba ima ili da razvija kroz trenažni period osjećaj za ritam. Dakako, primaran cilj svakog plesača ili plesačica je kroz dugogodišnji razvoj svog plesnog znanja razviti sposobnost interpretacije istog plesnog pokreta na nekoliko različitih dinamičkih načina.

Kako opisujete timsku dinamiku unutar Kluba, kako se međusobno podržavate?

Timska dinamika unutar kluba je zaista fenomenalna, djeca uživaju na treninzima jer kroz zabavu i igru nauče plesove, prilikom toga bave se fizičkom aktivnošću na glazbu. Sportska grupa također vrlo dobro radi, te je tijekom prošle sezone rezultate svog rada uspješno pokazala na turnirima osvajanjem brojnih medalja. Naravno, ovom prilikom bih se zahvalio i OŠ Zadarski otoci gdje se treninzi održavaju na podršci u razvoju i promicanju plesne kulture. Također bi se zahvalio roditeljima svih članova i članica Kluba na interesu da djecu podrže u bavljenju sportskim plesom.

Koja su najvažnija događanja ili projekti koje te dosad organizirali ili podržali?

Gledajući iz perspektive zadnjih godinu i pol dana koliko klub djeluje, te uzimajući u obzir činjenicu da je klub tek na početku svog razvoja vrlo lijepo smo primljeni u plesnu kulturu grada Zadra. Pritom bih istaknuo poziv udruge Gesta na sudjelovanje u obilježavanju Svjetskog dana plesa krajem travnja. Dodatno, na poziv ravnatelja OŠ Zadarski otoci uveličali smo nekoliko svečanosti koje su se održavale unutar škole. Dok po pitanju sportskog dijela, sportašice koje su natječu unutar Hrvatskog sportskog plesnog saveza su također lijepo započele svoju sportsko plesnu karijeru s nekoliko izvrsnih rezultata, ali ono što je ključno za razvoj sporta nisu rezultati nego kontinuirani rast kvalitete i razvoj plesnog znanja.

Što možemo očekivati u novoj sezoni, kakvi su planovi za budućnost?

U novoj sezoni po pitanju rekreativne grupe, uz upis novih članova, u planu je rad na novim plesovima i koreografijama, razvoj novih plesnih vještina te puno zabave i igre. Sportska sekcija, također uz nove članove, nastavlja svoj plesni razvoj kroz kontinuirani trening i odlaske na natjecanja te prelaske u nove plesne kategorije.

07.09.2024., 11:02h
:
Andrea Kršlović
16. rujan 2024 21:12