ribolov 15Joško Gatara
StoryEditor
RIBOLOV KAO SPORT I REKREACIJA

More je ćudljive naravi i svako isplovljavanje valja dobro pripremiti

Ribolov ima i svoja pravila, propise i zakonske
odredbe koje se smije zanemarivati ni uzimati olako

Sportski i rekreacijski ribolov ima svoje draži, svoju primamljivost, svoje radosti i vesele trenutke, pogotovo kada je ribolov uspješan, ali ima i svoja pravila, propise i zakonske odredbe.

Uvijek imati sa sobom ribolovnu dozvolu

Vrlo je važno da u ribolov ne idemo bez odgovarajuće ribolovne dozvole, jer zakonodavac je uz dozvolu odredio i različite kazne, koje nisu baš ugodne.

Zato vas unaprijed upozoravamo da se na more nemojte otisnuti ako niste, uz ribolovnu opremu, osigurali i valjani dokument, koji će vas poštedjeti bilo kakve neugodnosti. More kao more, vrlo je ćudljive naravi, i zato svaki odlazak na more treba vrlo ozbiljno pripremiti i upoznati se sa svim elementima, koje uz ribolovnu zabavu čine ribolov na moru.

TABLICA SNAGE VJETROVA

Svi vjetrovi, bez obzira iz kojeg smjera pušu, posebnom su skalom ocijenili njihovu snagu i odredili kilometražu s kojom se brzinom kreču na moru, i zato je potrebno dobro upoznati te vjetrove i njihove ćudi, jer o tim ćudima ovisi i uspjeh ribolova, ali isto tako i oprez. Kada nije povoljan vjetar, onda treba dobro ocijeniti svrhu odlaska na more, a isto tako, kada se nađemo na moru, kako na vrijeme reagirati i skloniti se od nesklonog nam vjetra.

Eto, kada mislimo ići u ribolov, onda osim dobre ribolovne opreme, dobrog ribolovnog alata, dobre ribolovne odjeće i obuće, i naravno najbolje ješke, moramo uvijek nositi svoja znanja o vjetrovima, koji će nam praviti društvo za vrijeme našeg ribolova.

Ovo je svakako lijepo profiliran podatak, koji nam kazuje, koji sve vjetrovi pušu na Jadranu, i koji nam mogu prirediti i iznenađenja i neugodnosti. Svaki ribolovac mora i treba upoznati vjetrove, jer i oni su čudni, kao i ljudi i nikad ne znaš kada ćete i na koji način iznenaditi. Zato je dobro proučiti sliku vjetra, prije nego se otisnemo na more, jer nevrijeme s neugodnim vjetrom može biti vrlo rizično, a onda nestaju sve ugodnosti ribolova.

Ruža vjetrova

Ruža vjetrova nam objašnjava, koje sve vjetrove možemo susresti i kojom jačinom pušu i iz kojih smjerova. I jačina i smjer, a i snaga vjetra upozoriti će nas kako se ponašati na moru u pojedinim okolnostima, kada nas na te okolnosti natjeraju naši vjetrovi s Jadrana. Imaju svoja posebna imena koja su dobili po svojoj “naravi”, lijepo zvuče ali i opasno. Često i ljudsku narav kada je želimo okarakterizirati, imenujemo je jednim od imena vjetrova.

Često se u prikazu ruže vjetrove, koriste i razni mitološki likovi, kako bi se tim vjetrovima dao značaj i snaga, ali i opomena, da ih se ne smije omalovažiti.

image

ribolov 15

Joško Gatara
16.10.2022., 10:46h
JOŠKO GATARA
24. travanj 2024 20:18