43265
Hina/ Franjo Deranja/ Ua
StoryEditor
Druga cijev tunela Učka

Danas se otvara najmoderniji tunel u Hrvatskoj

Predsjednik IDS-a Dalibor Paus u petak je u povodu otvaranja druge cijevi Tunela Učka rekao da pozdravlja taj čin, ali se i založio da se stanovnicima Istarske županije ne naplaćuje tunelarina

Druga cijev tunela Učka otvara se danas nakon malo manje od četiri godine od početka radova.

"Dobro je i pozdravljamo otvaranje druge cijevi Tunela Učka, značajan je to projekt za Istru. No, protiv smo toga da Istrijani i dalje budu kažnjeni i plaćaju ‘porez‘ zbog činjenice da žive u Istri. Ako su Krčki most, Pelješki most i tunel Sveti Ilija besplatni, onda za Istrijane, kojima je to de facto jedina prava veza s ostatkom Hrvatske, mora biti besplatan i Tunel Učka", priopćio je jutros predsjednik IDS-a i saborski zastupnik Paus u priopćenju za javnost, napomenuvši da je to pravedno.

Dodao je kako je riječ o velikom infrastrukturnom projektu koji doprinosi standardu života u Istri, sigurnosti i protočnosti prometa kroz cijelu godinu, kao i povezanosti Istre s ostatkom Hrvatske.

Ističe kako je "snažna simbolika otvaranja druge cijevi Tunela Učka baš na današnji dan, kada se obilježavaju i Pazinske odluke kojima je Istra u političkom smislu sjedinjena s maticom Hrvatskom".

Otvaranjem druge cijevi Tunela Učka i skorim dovršenjem dionice Istarskog ipsilona od Tunela Učke do Matulji Istra će, kazao je Paus, biti i prometno sjedinjena s ostatkom Hrvatske ali je i podsjetio da stanovnici Istre u ovom slučaju moraju biti tretirani jednako kao i ostali građani Hrvatske.

Napominje da su stanovnici Istre "financijski sudjelovali u prvoj fazi izgradnje tunela kroz Učku, tunel je jedina prava veza Istre s Hrvatskom i zato mora biti besplatan za sve žitelje Istre".

Paus poručuje kako će se IDS osim za ukidanje tunelarine, zalagati i dalje za strateška ulaganja u prometnu infrastrukturu Istre.

Da bi cijela Istra bila cestovno povezana, dodao je, "nužno je izgraditi krak autoceste od Labina do Kanfanara i Istarski ipsilon pretvoriti u Istarski iks."

Kaže da Hrvatska na raspolaganju ima 26 milijardi eura za prometnu infrastrukturu koju je, kako je ustvrdio, osigurao IDS-ov europarlamentarac Valter Flego u prethodnom mandatu.

Na današnjoj svečanosti otvorenja druge cijevi tunela Učka sudjelovat će i predsjednik Vlade Andrej Plenković. Obići će i novi Centar za upravljanje u Upravnoj zgradi Bina Istra upravljanje i održavanje. (Hina)

13.09.2024., 11:55h
18. rujan 2024 05:26