Važno ih je pravilno skladištiti kako bi im se produljio rok trajanjaPixabay
StoryEditor
ZDRAVLJE NA TANJURU

Najveći proizvođači prokulice su Belgija i Nizozemska

Prokulica se koristi u salatama, umacima, juhama i drugim jelima na žlicu. Zbog malo kalorija pogodna je kao sastavni dio dijeta, a priprema se na različite načine, poput pirjanja, kuhanja, prženja ili pečenja. Pomalo je slatkastog okusa, ali može se zato kombinirati s drugim okusima, poput kiselog, slanog ili slatkog

Kelj pupčar (Brassica oleracea var. gemmifera) dvogodišnja je zeljasta biljka iz porodice krstašica (Cruciferae) poznata još i pod nazivom briselski kupus, prokulica, čimulica. Može rasti u umjerenim klimama, ali najbolje uspijevaju u blagim klimatskim uvjetima s temperaturom oko 15 - 20°C. Uzgaja se u mnogim zemljama svijeta, a najveći proizvođači su Belgija, Nizozemska i SAD.Manje se količine uzgajaju u kontinentalnoj Hrvatskoj. Na vrhu stabljike kelj pupčar ima slobodne zelene listove, ali za prehranu služe samo male svijetlozelene jajolike ili okrugle glavice, promjera otprilike tri centimetra, koje rastu uzduž stabljike. Na stabljici može biti 40 do 50 komada. Glavice kelja pupčara prigotovljavaju se kuhanjem kao i ostalo lisnato povrće. Trajnije se čuva zamrzavanjem. Kelj pupčar jedno je od najzdravijih povrća, jer potiče djelovanje pojedinih enzima u ljudskoj stanici i snaži njezinu obrambenu moć. Najbolje ga je kuhati na pari, jer tada korisni sastojci ostaju neoštećeni.

Skladištenje i nutritivna vrijednost

Važno ih je pravilno skladištiti kako bi im se produljio rok trajanja. Primjerice, u hladnjaku mogu biti nekoliko dana, ali bolje ih je koristiti što prije da im se očuva svježina i kvaliteta. Pogodne su za zamrzavanje na način da se blanširaju oko 3 do 5 minuta u kipućoj vodi, a zatim stave u hladnu vodu kako bi se zaustavio proces kuhanja. Potom se dobro ocijede i stave u vrećice za zamrzavanje, gdje mogu biti i do godine dana.

Listovi i pupoljci prokulice bogati su vlaknima, vitaminima C i K, folnom kiselinom, željezom i kalcijem. 100 g prokulica sadrži 43 g Kcal, 8,95 g ugljikohidrata, 3,4 g proteina, 0,34 g masti, 2,2 g šećera i 3,8 g vlakana.

Prokulica i kuhanje

Prokulica se koristi u salatama, umacima, juhama i drugim jelima na žlicu. Zbog malo kalorija pogodna je kao sastavni dio dijeta, a priprema se na različite načine, poput pirjanja, kuhanja, prženja ili pečenja. Pomalo je slatkastog okusa, ali može se zato kombinirati s drugim okusima, poput kiselog, slanog ili slatkog. Dobro se slaže s brojnim drugim namirnicama, neovisno je li riječ o povrću, vrstama mesa ili začinima. Može se dodati u tjesteninu, rižoto i umake, a najčešće je konzumiramo kao prilog uz riblja i mesna jela. Odlična je i kao streed food gdje njezina svestranost dolazi do izražaja.

image

Pomalo je slatkastog okusa, ali može se zato kombinirati s drugim okusima, poput kiselog, slanog ili slatkog

Pixabay
image

Prokulica se koristi u salatama, umacima, juhama i drugim jelima na žlicu

Pixabay
image

100 g prokulica sadrži 43 g Kcal, 8,95 g ugljikohidrata, 3,4 g proteina, 0,34 g masti, 2,2 g šećera i 3,8 g vlakana.

Pixabay

Prokulica varivo

Sastojci:

300 g prokulica (narezanih na četvrtine)

1 crveni luk (nasjeckan)

2 režnja češnjaka (nasjeckana)

2 krumpira (narezana na kockice)

2 mrkve (narezane na kolutove)

1 crvena paprika (narezana na kockice)

1 manja tikvica (narezana na kockice)

1 l povrtnog temeljca

1 lovorov list

1 čajna žličica mljevene paprike

crni papar

sol

1 jušna žlica maslinovog ulja

1 jušna žlica svježe sjeckanog peršina.

Priprema:

Na jušnoj žlici zagrijanog maslinovog ulja dinstajte luk, a kada postane staklast, dodajte češnjak. Dodajte mrkvu, krumpir, tikvicu i papriku te dinstajte nekoliko minuta, a potom dodajte i mljevenu papriku te pomiješajte. Dodajte prokulice i lovorov list pa ulijte povrtni temeljac. Poklopite i kuhajte na laganoj vatri oko 20 minuta. Prije posluživanja začinite i posipajte peršinom.

Prokulice u tavi

Sastojci:

prokulice (po želji)

panceta ili pršut (po želji)

češnjak

sol

papar

maslinovo ulje

Priprema:

Pripremite narezanu pancetu ili pršut u količini po želji, sitno nasjeckan češnjak, sol, papar i maslinovo ulje. Prokulice operite, maknite vanjske listove, odrežite vrh i izrežite na polovice. Malo ih prosušite kako ulje zbog vode na njima ne bi odjednom počelo prskati. Ulje lagano zagrijte na vatri pa dodajte prokulice, pancetu, sol i papar. Povremeno miješajte kako bi se lijepo zapekle sa svih strana. Budući da su rezane na pola, prokulice su gotove za otprilike pet minuta. Nekoliko minuta prije kraja dodajte i češnjak jer će im dati poseban okus, baš kao i panceta. Nemojte ga stavljati odmah jer će zagorjeti.

Zapečene prokulice sa senfom i medom

Sastojci:

2 žličice senfa (najbolje ako je zrnati)

30 g senfa jakog okusa (npr Dijon ili neki spicy senf)

35 ml meda

15 ml soja sosa

sol, papar po želji (s tim da ne treba pretjerivati sa soli ukoliko koristite soja sos koji sam po sebi daje slanoću)

200 g prokulica

1 žličica ulja po izboru

*opcionalno za serviranje: bademi, datulje

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.

Pripremite umak: U zdjelu dodajte zrnati senf, spicy ili Dijon senf, med, soja sos te sol i papar po želji. Dobro promiješajte, probajte i prilagodite okus po želji.

U zdjelu dodajte prepolovljene prokulice i malo ih posolite i popaprite za dodatan okus. Nježno pomiješajte i pustite ih da se mariniraju 10 minuta na sobnoj temperaturi.

Zagrijte tavicu na srednje jakoj vatri. Dodajte ulje i zatim prokulice (marinadu sačuvajte za kasnije). Nakon 3-4 minute prženja, premjestite prokulice u pećnicu na 8-12 minuta dok ne postanu zlatno smeđe i mekane. Izvadite ih iz pećnice i dodajte preostalu marinadu te ako želite, prethodno tostirane i nasjeckane bademe i datulje. (ZT)

15.04.2025., 08:08h
Zadarski tjednik
16. travanj 2025 07:39