36376
Milan Sabic/pixsell
StoryEditor
na što obratiti pažnju

"UPOTRIJEBITI DO" i "NAJBOLJE UPOTRIJEBITI DO" Hrana se smije prodavati i nakon isteka datuma minimalne trajnosti

Dobro je poznato da se u trgovinama može pronaći hrana koja je pred istekom roka trajanja. Ipak, ovo mora biti naglašeno na pakiranju, a ta hrana bi trebala biti odvojena od ostalih proizvoda. Isto tako, hrana se smije prodavati i nakon isteka datuma minimalne trajnosti, ‘Upotrijebiti do’ i ‘Najbolje upotrijebiti do’, ako je sigurna za konzumaciju

Mnoge i dalje zbunjuju izrazi ‘Upotrijebiti do’ i ‘Najbolje upotrijebiti do’. Dobro je znati da se ovakva hrana s kratkim istekom roka trajanja može prodavati i konzumirati, ali u trgovini mora biti izdvojena od istih proizvoda kod kojih rok trajanja nije prošao. - piše mirovina.hr

Rok trajanja proizvoda: Što znači ‘upotrijebiti do‘ i ‘najbolje upotrijebiti do‘?

Iako se namirnice kao što su tjestenina ili riža mogu koristiti i godinu dana nakon isteka roka, kod drugih je namirnica potreban oprez. Tako poseban oprez treba biti kod kupnje mesa, proizvoda od mesa ili jaja. Ovdje treba paziti i da je ambalaža u redu, odnosno da nema oštećenja.

Što se tiče pojmova ‘Upotrijebiti do’ i ‘Najbolje upotrijebiti do’, oni su različitog značenja. Prvi pojam, ‘Upotrijebiti do’, označava datum do kojega se hrana može sigurno konzumirati i on piše na hrani koja je lako kvarljiva. Nakon ovoga datuma se hrana ne bi smjela konzumirati jer može utjecati na zdravlje. Izraz ‘Najbolje upotrijebiti do’ zapravo označava datum do kojeg hrana zadržava svoja svojstva. Kada istekne ovaj rok, hrana se može i dalje konzumirati neko vrijeme.

Dobro je znati i da se hrana smije prodavati i distribuirati nakon isteka datuma minimalne vrijednosti, odnosno s gore navedenim oznakama. Ipak, uvjet je da je hrana sigurna, a za to je odgovoran subjekt u poslovanju s hranom koji stavlja na tržište hranu izvan roka trajanja. Jednako tako, ova hrana mora biti izdvojena od ostalih proizvoda kojima rok trajanja nije istekao. Potrošači sami moraju donijeti odluku hoće li konzumirati tu hranu ili ne.

16.09.2024., 11:09h
19. rujan 2024 01:34