Sastanak Upravnog odbora Udruge vinara Zadarske županije u Vinariji Degarra
StoryEditor
NOVI ISKORACI

U lipnju izlazi brošura zadarskih vinara i markica Zadarske Maraštine

Brošura će predstaviti sve vinare članove Udruge zainteresirane za objavu, a takvih je 18 ovdašnjih vinara i vinarija. Svaka vinarija najkraće se predstavlja tekstom na hrvatskom i engleskom, fotografijama te adresom i kontaktima

Upravni odbor Udruge vinara Zadarske županije pod predsjedanjem Radoslava Bobanovića na sastanku održanom u Vinariji Degarra dovršila je zadnji dogovor pred tiskanje brošure koja će predstaviti sve članove Udruge kao i dogovorila izradu zajedničke markice Zadarska Maraština koju bi trebala ponijeti nove Maraštine ovdašnjih vinara.

Vinari Zadarske županije

Brošura će predstaviti sve vinare članove Udruge zainteresirane za objavu a takvih je 18 ovdašnjih vinara i vinarija. Svaka vinarija najkraće se predstavlja tekstom na hrvatskom i engleskom, fotografijama te adresom i kontaktima. Brošura je istovremeno i osobna karta vinara i udruge ali i prodajno marketinški alat jer omogućuju gostima kontakte i dolazak do vinarija zbog kupnje, odnosno boravka, druženja i degustacija kod onih koje imaju i kušaonice. Time je ovo i brošura jednog od turističkih proizvoda odnosno segmenta turističke ponude ove županije kojom se upravo posljednjih godina značajno predstavlja. Pratimo značajne napore i iskorake u vinskoj i gastro ponudi ovog kraja a u kojem vinari, ovjenčani nizom istaknutih domaćih i svjetskih nagrada, predstavljaju udarnu snagu. U brošuru su ušli abecednim redom: VIna Arbanas, Vina Bora, Vina Buljat, VInarija Degara, Vina Dražina, Vina Fiolić, Vinarija Ker-Vin, Vinarija Jokić, Vinarija Karaba, Kraljevski vinogradi, PZ MasVin, NImčević vina, Vina otoka Paga, Vinarija Škaulj, Vina Vinketa, Vinarija Vallis Rabiosa, a s Vinarijom Figurica i Vina Velebna se čeka zadnji dogovor, a predstavit će se i Wine Garden Zadar.

Brošura sadrži i kartu na kojoj su lokacija svih vinara/vinarija, dok počinje uvodnim tekstom o Vinima i Zadarskoj županiji.

- Brošuru ćemo završno detaljizirati s izdavačima i pripremiti promociju na nekoj od istaknutih lokacija u lipnju i s njom ući u glavnu sezonu, istaknuo je Bobanović, s čime su se složili članovi UO istaknuvši kao krajnji rok 30. lipnja do kad sav posao treba biti obavljen.

image

Portugalska vina u Škauljevoj izvedbi

Vinfest Benkovac s međunarodnim gostima/prijateljima

Udruga vinara kao suorganizator Vinfesta Benkovac, s Turističkom zajednicom Ravnih kotara i Gradom Benkovcem, posebno se redovito bavi i osvrne na Vinfest Benkovac kao najistaknutiju ovdašnju vinarsku manifestacija koja je na neki način i njihova “osobna karta” kao i vrata ka svijetu. U tom smislu opet se malo “brusio” pravilnik te istaklo proceduru u rokove. Sam Vinfest održat će se kao i uvijek na već mitskom mjestu u Kaštelu Benković u petak 5. srpnja. Dostavljanje uzoraka krenut će skoro s planom zaključivanja do 18. lipnja. Posebnost je da na Vinfest stižu prijatelji iz portugalskog gradića Alenqueru. Podsjetimo kako je 2017. godine potpisan sporazum posredovanjem prof. dr. Edija Maletića kojim su portugalske sorte posađene u nas, a naše kod njih. Sporazum je s nizom sudionika od Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, pa portugalski Nacionalni institut za agrarne i veterinarske znanosti (INIAV) i Hrvatsko-portugalska gospodarska komora, te INIAV i vinarija Adega Cooperativa da Labrugeira. Kod nas na imanju OPG-a i ekološke vinarije Škaulj je 2.200 trsova i to crnih sorti Touriga nacional, Touriga franca, Vinhao (Souzao), i bijelih Vital, Fernao Pire i Arinto. Te smo sorte već imali priliku i degustirati na zadnjoj degustaciji mladih ulja i vina u Nadinu. Sada ćemo imati priliku vidjeti što su oni u Portugalu napravili s našim sortama Plavac, Plavina i Svrdlovina od crnih te Maraština, Pošip i Vugava od bijelih. Susret s njima je dan uoči Vinfesta, a bit će i degustacije.

image

Dr. Edi Maletić vodi degustaciju portugalskih vina

Markica zajedničke Zadarske Maraštine

Konačno je došlo vrijeme da se i zorno prikaže trud ovdašnjih vinara i Udruge da se krene sa zajedničkim vinom. Davno smo rekli, a struka preporučila da to bude Maraština a označena kao Zadarska Maraština. Nakon dugih dogovora, prezentacija cilja i smisla, pa i usvajanja pravilnika i imenovanja zaduženih osoba ovdašnje Maraštine dobivaju svoje ocjene iz Zavoda za vinarstvo i vinogradarstvo s rješenjem o puštanju u promet. To znači da je vrijeme da Maraštine iz berbe 2023. a koje udovoljavaju pravilniku a vlasnici ih žele podvesti pod zajednički nastup trebaju dobiti markicu koja će ih tako predstaviti. Markica će biti okrugla i lijepiti se u desni vrh etikete, a sadržavat će simbol Udruge vinara a to je stilizacija Svetog Donata. Smjet će je nositi maraštine sa 78 i više bodova iz Zavoda, a kakvih se očekuje sedam do osam. Naručena je izrada idejnog rješenja, a očekuje se da će uskoro i prve Zadarske Maraštine biti prigodno predstavljene javnosti.

U nastavku sjednice članovi su upoznati s nekim aktualnostima. Stjepan Vučemičović, jedini koji ovdje proizvodi i pušta u promet, a bogme i svjetska nadmetanja, Prošek kojeg (još) ne smijemo tako zvati a koji je i član savjeta Vlade za Prošek najkraće je informirao da su zadnje vijesti oko istupa i uvjeravanja jednog talijanskog dužnosnika oko nemogućnosti da se dopusti uporaba naziva Prošek u Europi, dezinformacije te je postupak, za sad obećavajući, u tijeku. Koliko će ga europski izbori usporiti - vidjet će se.

image

Ove godine na Vinfest Benkovac stižu prijatelji iz Portugala s našim vinima

Nedostaje mehaničara za poljomehanizaciju

Članovi udruge zatražili su od udruge Vina Dalmacija informaciju oko troškova i efekata održavanja ocijenjivanja rosé vina u nas u organizaciji Conours Mundial de Bruxelles nezadovoljni nedovoljnim odjekom dijela te manifestacije održanom na zadarskom području. Također je zatražena informacija što se na nacionalnoj razini radi oko QR koda za vina jer je za godinu dana odgođena odluka Europske komisije oko označavanja vina nizom dodatnih podataka koje za sad vinari ni ovdje ni u Europi ne navode na etiketama, a morali bi kao što to čine svi ostali proizvođači prehrambenih proizvoda. Rok, a to je prosinac ove godine se bliži a informacija o napretku nema. Temeljni zahtjev vinara je da se sve što se ima analizirati obavlja na jednom mjestu odnosno na Zavodu za vinarstvo i vinogradarstvo na kojem ionako do sad moraju slati uzorke vina na analizu. Prema dosadašnjim spoznajama Zavod svu potrebnu opremu nema pa bi uzorke trebalo slati i plaćati na dva mjesta odvojeno.

Vinari su također upozoreni da su izgleda propisane velike kazne ako svoja vina proizvedena metodom odležavanja na vlastitim kvascima znanom kao sur lie tako označe jer su Francuzi zaštitili dotičnu oznaku. Vinari su se na inicijativu Dane Šulentića (Vinarija Degarra) također založili i namjeravaju uspostaviti komunikacije s ravnateljstvom Poljoprivredne škole u svezi aktiviranja smjera Mehaničar za poljomehanizaciju jer s time imaju značajnih problema.

03.06.2024., 15:21h
Damir MARIČIĆ
29. rujan 2024 08:29