Sastanak Hitlera i Franca na francusko-španjolskoj granici 1940.Wikipedia
StoryEditor
PRIVUKAO BROJNE UMJETNIKE

Prije 88 godina počeo je Španjolski građanski rat

Izbori u veljači 1936. donijeli su zemlji oštru polarizaciju na dvije koalicije, Narodni i Nacionalni front, a takvi su bili i izborni rezultati. Narodni fornt osvojio je 35, a Nacionalni 29 posto glasova, dok je politički centar potpuno propao osvojivši tek oko tri posto glasova

Osamnaestog srpnja 1936. godine počela je vojna pobuna u španjolskom dijelu Maroka da bi se sutradan prenijela i na kontinentalni dio zemlje i ubrzo pretvorila u jedan od najpoznatijih građanskih ratova suvremene povijesti – Španjolski građanski rat. I premda je, od tada do danas, prošlo već osamdeset i osam godina, što ni u kom slučaju nije malo vremena, taj sukob ima u sebi još mnogo od daška suvremenosti, a i neka od pitanja koja su u njemu na tako silovit način izbila, još nisu u potpunosti riješena, dok na neka druga još nemamo niti odgovora, a rješavanje nekih trećih utjecalo je, ili čak još uvijek utječe, na probleme sadašnjosti. Možda privlačnost Španjolskog građanskog rata treba tražiti i u činjenici da je, malo koji vojni sukob ikad, privukao u svoje redove toliki broj umjetnika različitih profila, Llorcu, Malrauxa, Hemingwaya, Picassa, Orwella, Unamuna, da spomenemo samo one najpoznatije, koji su uzeli svoj udio u njemu i davali mu doprinos, a njihova djela i zapisi ostajali su kao svjedočanstvo jednog drugačijeg vremena.

Nepomirljivo suprotstavljene političke opcije

I sami razlozi rata izmiču u nekoj konačnoj analizi i najpomnijim analitičarima. Suprotstavljenosti političkih opcija, i to ne dvaju nego mnogo više, bilo je trajno stanje u Španjolskoj više od pola stoljeća. Nakon što je kralj Alfons XIII «da ne bi u zemlji izbio građanski rat», napustio zemlju, uspostavljena je u Španjolskoj Druga republika u kojoj je prvu vladu formirala umjerena ljevica. Ona, međutim, svojim programom polaganih reformi nije uspjela umanjiti nezadovoljstvo čak i za tadašnju Europu, izuzetno siromašnih narodnih masa, ali je uspjela rasrditi zemljoposjednike i crkvu. Tako da je druge izbore dobila desna koalicija koja se uhvatila poništavanja reformi svojih prethodnika. Čitavo to vrijeme u zemlji su izbijali česti nemiri, štrajkovi i otvorene pobune, od kojih je najveća bila ona asturijskih rudara 1934., gdje je intervenirala i vojska.

Izbori u veljači 1936. donijeli su zemlji oštru polarizaciju na dvije koalicije: Narodni front i Nacionalni front, a takvi su bili i izborni rezultati, Narodni front osvojio je 35, a Nacionalni 29 posto glasova, dok je politički centar potpuno propao osvojivši tek oko tri posto glasova.

Pobjeda Narodnog fronta izazvala je slavlje u mnogim dijelovima zemlje koje se međutim često znalo pretvoriti i u nerede. Politički motivirano nasilje počelo je sve više zahvaćati i gradove. Stranke su organizirale svoje naoružane milicije, a parola je bila «Tko ne nosi uniformu neka nosi suknju!».

Povod ubojstvo Calva Sotela

Srpanj 1936 je u Španjolskoj bio obilježen nizom političkih ubojstava u kojima su sudjelovale suprotstavljene skupine s ljevice i desnice. Problem je, međutim, bio što su ljevičarske skupine imale prešutnu ili čak i otvorenu podršku vladajućih. Tako je bilo i kada su pripadnici madridske Jurišne straže dobili odobrenje da bez naloga uhićuju desničarske članove parlamenta. Skupina stražara je tada otišla do doma poslanika Calva Sotela, monarhista i pokupila ga “u maricu”. Iste večeri ga je ustrijelio Luis Cuenca, socijalist i tjelohranitelj socijalističkog prvaka Indalecia Prieta, a to je ubojstvo bilo povodom vojnoj pobuni, budući da se ustvrdilo da od crvenog terora više nisu sigurni ni parlamentarci. Istraživanja su pokazala da je prije tog ubojstva većina časničkog zbora bila protiv pobune i voljna dati šansu civilnoj vladi, no to se nakon ubojstva drastično promijenilo.

image

Manuel Azana, predsjednik Republike

Wikipedia

Puč (ni)je uspio

Posebno je odjeknulo ubojstvo uglednog zastupnika ujedinjene desnice Calva Sotela, nakon kojega je u Španjolskoj sve više počela vladati politička nesigurnost i nestabilnost. Vojni krugovi predvođeni generalom Sanjurjom, koji je zbog već jednog pokušaja puča bio u progonstvu u Portugalu, počeli su se organizrati s ciljem svrgavanja Vlade i uvođenja vojne diktature.

No, vojni puč 18./19. srpnja nije uspio, to jest, uspio je tek djelomice i prevratnici su uspjeli uspostaviti kontrolu nad jednom trećinom Španjolske. Svi veliki gradovi, Madrid, Barcelona i Valencia ostali su u rukama Vlade, na čijoj je strani ostao i dio vojske. Pat pozicija, koja je tim činom nastala, razvila se u slijedećih nekoliko tjedana u otvoreni građanski rat ili u «pobunu i Apokalipsu» kako ju je nazvao André Malraux.

Sama republikanska Vlada, koju su u času pobune činili republikanci, liberali i socijalisti, pobunu nije shvatila ozbiljno do te mjere da je Španjolska u jednoj jedinoj noći imala tri premijera. Zato je sve više rastao utjecaj sindikata i stranačkih milicija. Također, u Španjolskoj je tada bilo i oko dva milijuna anarhista koji su stajali po strani od Narodnog fonta, boreći se protiv svake vlasti. Izbijanjem rata anarhisti ublažuju svoja stajališta, pa su u rujnu 1936. čak i ušli u Vladu, a njihov istaknuti član Garcia Oliver postao je i ministrom pravosuđa, što je šokiralo tadašnju svjetsku javnost.

image

Falangisti polažu prisegu u Zaragozi, listopad 1936.

Wikipedia
image

Republikanski vojnici nakon zauzimanja Teruela u prosincu 1937.

Wikipedia

Sanjurjova pogiblja

Urotnici, među kojima se sve više isticao general Francisco Franco, koji u početku nije imao neko važno mjesto u pobuni, uspješno su vojno napredovali i do jeseni stigli pred Madrid. Komunistička partija, koja je također ušla u Vladu, uspjela je organizirati Internacionalne brigade i vojnu pomoć iz SSSR-a, pa je nakon višemjesečnih borbi Madrid obranjen, a poklič «No passaran» ušao je u svjetski žargon. S druge strane, pobunjenici su dobivali sve veću i neskrivenu pomoć od Italije i Njemačke, pa je Španjolski građanski rat sve manje bio lokalno pitanje i postajao poligon za razračunavanje velikih sila.

Istovremeno general Sanjujro poginuo je u malenom zrakoplovu koji se u Portugalu nije uspio odlijepiti od piste, a priča kaže da je za to bio kriv sam general, koji se nije htio odvojiti od teškog kovčega sa svojim paradnim uniformama. Njegov zamjenik general Mola također je stradao u zrakoplovnoj nesreći, a svi drugi istaknutiji vođe pobunjenika nastradali su u prvim danima pobune i tako je vodstvo preuzeo general Franco koji se proglasio «caudillom» odnosno vođom. Franco je, međutim, uspio od šarolike skupine koja je podržavala pobunu, tradicionalista, karlista, demokršćana, falangista i drugih, stvoriti jedinstveni pokret. S druge strane, Republika je tijekom cijelog rata bolovala od teškog nejedinstva koje se samo pojačalo kad su komunisti, osnaženi sve većim utjecajem SSSR-a, počeli hajku na svoje političke neistomišljenike na ljevici. Rezutat takvog stanja bila je i jedna bizarna slika koju živo opisuje najbolji kroničar građanskog rata engleski povjesničar Hugh Thomas - njemačka Židovka, vjerojatno članica SAP-a, upravo oslobođena iz komunističkog gulaga, koja sjedi na talijanskom tenku i diže ruku u fašistički pozdrav prigodom ulaska Francovih snaga u Barcelonu u prosincu 1938. Komunističkim progonima bio je izložen i George Orwell kojeg su optužili za trockizam i izdali za njime tjeralicu te je jedva iz Španjolske iznio živu glavu.

Crveni teror

Isticanje zločina Francove vladavine koje je bilo popularno u bivšoj državi gurnulo je u drugi plan zločine Republikanaca. Prema španjolskim izvorima između 38 i 70 tisuća civila ubijeno je na području Republike 1936. - 39. Nacionalistička vlada je svojedobno izišla s popisom s imenima i prezimenima za 61 tisuću žrtava. Nasilje je bilo posebice upereno protiv pripadnika katoličke crkve pa je prema popisu nadbiskupa Antonia Montera Morena koji povjesničari prihvaćaju kao vjerodostojan ubijeno 4.184 svećenika, 2.365 redovnika, 283 redovnice, od kojih su mnoge bile i silovane te 13 biskupa. Drugi pak izvori tvrde da je bilo ubijeno 20 posto ukupnog klera u državi.

Također se često prešućuje da je i republikansko zrakoplovstvo bombardiralo civilne ciljeve i pritom ubilo najmanje 4 tisuće građana.

Posebnost Republike bilo je, međutim, međusobno nasilje među zaraćenim frakcijama u čemu su prednjačili Komunisti koji su progonili neistomišljenike na ljevici o čemu iz prve ruke svjedoči George Orwell.

Staljin i španjolsko zlato

Suočena s ideološkom borbom u vlastitim redovima i nezainteresiranošću Velike Britanije, SAD-a i Francuske da joj pomogne, Republika je polako ali sigurno gubila rat. Pomoć iz Meksika i SSSR-a nije bila dovoljna, a, osim toga, Staljin je na račun vojne pomoći zaplijenio španjolsku zlatnu rezervu, tada četvrtu na svijetu, i tom prigodom izjavio da će Španjolci “opet vidjeti svoje zlato onda kad čovjek bude mogao vidjeti vlastite uši”. S druge strane, Mussolini i Hitler, ali i američke naftne kompanije, davali su Francu sav ratni materijal na dug koji je imao jedinu garanciju da će on dobiti rat pa su, naravno bili zainteresirani da ga i dobije.

U Španjolskom građanskom ratu ima svoje korijene i baskijska organizacija ETA. Naime, Baskija je stala na stranu Republike, ali, kako je bila odvojena prostorom koji je kontrolirao Franco, funkcionirala je skoro godinu dana kao neovisna država. I Baski su bili podijeljeni, pa su Navarci stali na stranu Franca, a ostale su tri provincije bile za Republiku. Status Baskije pokušavala je izboriti i Katalonija, ali su republikanski političari bili tome neskloni, pa su, da bi skršili katalonski separatizam, premjestili sjedište vlade iz Valencije u Barcelonu.

image

Sovjetski tenkovi poslani kao pojačanje Republikancima

Wikipedia/textidor

Rat komunista i anarhista

U zimu 1939. Republika je, premda je držala još trećinu zemlje, zapravo bila na umoru, a stanovništvo izmoreno ratom, glađu, općom neimaštinom i inflacijom. Tada se dogodila mala repriza 18. srpnja, jer je pukovnik Casado izveo vojni puč unutar Republike te se uz pomoć anarhista obračunao s komunistima i protjerao posljednju Negrinovu Vladu iz zemlje te potpisao s Francom bezuvjetnu kapitulaciju. Franco je nakon pobjede, što je bilo vidljivo još tijekom rata, u zemlji zaveo vladavinu terora i mučenja. Ipak, očekivanja Mussolinija i Hitlera da će im se Franco pridružiti u Drugom svjetskom ratu su se izjalovila, a Hitler je nakon sastanka s Francom na francusko-španjolskoj granici izjavio da bi radije «dao da mu izvade zdravi zub, nego se opet sastane s tim čovjekom». Španjolska je doduše potpomagala Osovinu u sirovinama i jednom divizijom u napadu na SSSR, no ta je pomoć prema kraju rata sve više kopnila dok nije i prestala.

image

General Franco ulazi u San Sebastian na kraju rata 1939.

Kutxa Fototeka

Ostala su umjetnička djela

Očekivanja španjolskih republikanaca da će, nakon ulaska saveznika u Francusku, krenuti i u obračun s Francom izjalovila su se i uz tihu potporu Washingtona i početnu Vatikana, koju je s vremenom izgubio, njegov je režim živio sve do sredine sedamdesetih, istina, polagano se demokratizirajući. Danas je socijalistička vlada uklonila sve njegove spomenike, a da to nije izazvalo nikakve veće potrese. U dvadeset i prvom stoljeću Španjolski građanski rat doživljava se kroz «Guernicu», «Kome zvono zvoni», «Nadu» ili «Kataloniji u čast», više nego kroz političku analizu suprotstavljenih društvenih i gospodarskih opcija. I u tome se vidi da je žestina i smrtonosna privlačnost ideoloških koncepcija koja se tada, ne samo u Španjolskoj, prihvaćala doslovno, ipak dio jednog drugog vremena, što ne znači da proučavajući Španjolski građanski rat i danas ne možemo puno toga naučiti.

20.07.2024., 10:17h
08. rujan 2024 02:01