ANEA ŠIMUNOVIĆKaŽimir ŠkrbiĆ
StoryEditor
MLADA NADA S OTOKA

ANEA ŠIMUNOVIĆ Upoznajte mladu i nadarenu, šesnaestogodišnju, tenisačicu TK Zadar 08 i jedinu Viranku u zahtjevnom svijetu tenisa...

Naravno da bih iskoristila priliku i postala profesionalna tenisačica ako se tako poslože stvari, ali primarni mi je cilj odlazak u Ameriku i obrazovanje, kazuje nam...

Sredinom siječnja bila je u Dubaiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, nešto ranije u Manacoru na Mallorci gdje je smještena teniska akademija Rafaela Nadala, a sada se priprema za nadolazeće izazove i obaveze u svibnju i lipnju. Anea Šimunović šesnaestogodišnja je tenisačica, jedina u zahtjevnom svijetu tenisa s otoka Vira i ponosna članica Teniskog kluba Zadar 08.

image

ANEA ŠIMUNOVIĆ

KaŽimir ŠkrbiĆ

Gem, set i meč – tri su riječi koje najčešće i najradije sluša, pogotovo ako joj suparnice s druge strane mreže pružaju ruke. Na TEN PRO turniru u Dubaiju Šimunović je uspješno prošla skupinu, da bi je tek u polufinalu zaustavila mlada Izraelka Romi Danino. Tada je Anea morala čestitati boljoj suparnici, ali tek nakon što su obje tenisačice ispustile dušu u meču koji je mogao otići i na drugu stranu mreže. Osvojeno četvrto mjesto u Dubaiju najbolji je rezultat mlade Šimunović.

image

ANEA ŠIMUNOVIĆ

KaŽimir ŠkrbiĆ

– Nije to bio toliko težak meč, ali sam mislima bila negdje drugdje. Nametnula sam sebi pritisak da moram pobijediti, što nije bilo dobro. Trebala sam biti opuštenija – samokritički govori Anea koja za svoj tenis kaže da je prije svega obrambeni. To znači kako Anea uglavnom strpljivo čeka situaciju za napad i greške suparnica. 

– U pojedinim situacijama, pogotovo kada se naljutim, znam biti dobar napadač. Tada volim igrati brzo i jako. Inače igram s osnovne linije, tražim slabije strane suparnica još na zagrijavanju i tako se odlučujem za taktiku u meču. No kada se nađu dvije defenzivne tenisačice, mečevi znaju biti jako dugi – dodaje nam.    

Nadarena Viranka prvi put je teniski reket uzela u ruke početkom četvrtog razreda osnovne, kada se bila upisala u školu tenisa TK Zadar 08.

image

ANEA ŠIMUNOVIĆ

KaŽimir ŠkrbiĆ

– Bilo je to slučajno – prisjeća se Anea – jer sam išla s mamom kod stomatologa, pa smo pričale o sportovima kojima bi se možda mogla baviti. Na internetu smo našli oglas za upise u TK Zadar 08, sutradan smo otišle i tako sam se upisala. Starija sestra Tadea trenirala je odbojku.

Mami Adrijani tenis je prenapet...

Aneu vrlo brzo očekuju novi teniski izazovi. Nakon turnira u Dubrovniku i Splitu u konkurenciji domaćih igračica, u drugoj polovici lipnja počinje međunarodni turnir u Beogradu na koji dolaze svjetske igračice Šimunović će na turnire putovati u društvu trenera Gorana Krnete i njegove supruge Sandre, koja je klupski fizioterapeut. Dosad je i mama Adrijana znala pratiti Aneu na putovanjima po RH.

– Nije joj bilo lako, morala je trpjeti sva moja raspoloženja i proživljavati mečeve. Rekla je kako to nije za nju, prenapeto joj je – priča Anea...       

Iako joj je tenis bio slučajan izbor, pogotovo zato što Anea nikad ranije nije pratila teniske mečeve na televiziji, niti ga gledala uživo, sada je u situaciji da dosta često prati teniske mečeve. Hrvatska srećom ima nekoliko profesionalnih igračica, a time i prave uzore za mlade tenisačice; nekadašnju jedinicu na ITF Junioru Anu Konjuh, potom vlasnicu pet pojedinačnih naslova i sudionicu dva četvrtfinala na Grand Slamu Donnu Vekić te pobjednicu na dva WTA turnira Bernardu Peru, čija je starija sestra Andrea Pera bila trenerica Anei. U šest godina treniranja mlada Viranka imala je dvije trenerice i jednog trenera u Zadru te jednog u Tuzli, ali je radila i s dva kondicijska trenera i jednom trenericom. Riječ je o sasvim drukčijoj vrsti priprema i treniranja – teniskom i kondicijskom – pa je tijekom šest godina usavršavanja u teniskom sportu Anea prošla put od znatiželjne i nejake djevojčice do snažne natjecateljice. Prvi značajniji pomak u igri osjetila je na međunarodnom teniskom turniru u Zadru za europske tenisačice do 14 godina, potom je Anea nastupila u Bosni i Hercegovini na dva međunarodna turnira, a onda je krajem studenoga prošle godine došao turnir svjetske razine u Španjolskoj – Nadalova teniska akademija u Mallorci. Iako zbog sporije igre više voli zemljane podloge, turnir u španjolskom Manacoru – kasnije i TEN PRO u Dubaiju, bili su na tvrdim podlogama.   

– Bilo je to veliko i dragocjeno iskustvo. Mallorca je bila prvi jaki turnir na kojemu sam sudjelovala – govori Anea prisjećajući se prvog turnirskog meča koji je potrajao gotovo tri sata. Izgubila je susret nakon tri neizvjesna seta, ali su naredni mečevi na najvišoj razini donosili učenje uz pobjede i poraze. Sve su to bili mečevi u kategoriji U-16, koju će Anea napustiti do kraja ove godine i pridružiti se kao mlađa natjecateljica kategoriji U-18.

– Prvi put sam igrala turnir tijekom cijelog tjedna, što je bilo prilično naporno, ali sam istovremeno shvatila da sam ostvarila značajan napredak – govori Anea o cijeloj natjecateljskoj 2022. godini. Godinu ranije počela je vježbati s novim trenerom Goranom Krnetom (kondicijski Jure Šango), pa je radila na ispravljanju udaraca i drugim elementima tehnike...

Đoković? Nisam mogla vjerovati da sam ga upoznala...

Anea je uživo gledala finale Davis kupa u Parizu kada je Hrvatska pobijedila Francusku, upoznala je i fotografirala se s Novakom Đokovićem i Ivom Majoli, dok je za dlaku propustila druženje s Venus Williams na Višnjiku. Upoznala je i hrvatske asove Marina Čilića i Bornu Ćorića. Svi su oni sada u memoriji Aneinog laptopa. 

– Nisam mogla vjerovati kada sam uživo vidjela Đokovića, bila sam prva na fotografiranju i poslije mobitelom slala slike prijateljima. Nije bilo lako onima koji su propustili to druženje – kaže Anea.

– To je bilo vrijeme u kojemu sam malo po malo osjećala napredak, kako mentalni, tako fizički i teniski – kaže Anea. Eksplozija je potom bila u Dubaiju, a nakon turnira TEN PRO Šimunović je igrala u Ogulinu gdje je odigrala jedan dvoranski meč, kojega je lako dobila. Anea, ipak, ne živi u oblacima niti su joj postignuti rezultati došli kao poklon s neba. Šest godina u tenisu period je mukotrpnog rada, odricanja, postupnog usavršavanja, ranog ustajanja i dnevnog ritma prepunog obaveza. Šimunović pohađa drugi razred Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića u Zadru, školskim danima živi u Đačkom domu, vikendom kod roditelja u Viru, trenira u TK Zadar 08, putuje na mečeve i turnire te se nada kako će – kada dođe vrijeme – svoj život dodatno oplemeniti visokim obrazovanjem. Njezina posvećenost i discipliniranost odgovorno je i inteligentno shvaćanje odricanja njezinih roditelja, tate Marija i mame Adrijane, koji su joj omogućili bavljenje tenisom i pružili podršku na svakom koraku. Anea to zna i ima planove...

Bit će teniskih turnira, ali jedan je Hajduk!

Tenis, nutricionizam, odlazak u Ameriku i Hajduk. To su strasti, želje i ljubavi Anee Šimunović.

– Ne pratim baš previše druge sportove, ali zato pratim što se događa u tenisu i Hajduku. Tu i tamo pogledam kako su odigrali košarkaši Zadra – govori Anea o svojim sportskim interesima. Hajduk prvak ili osvajanje nekog jakog turnira?

– Bit će turnira i Hajduka, ali Hajduk je sada u takvoj situaciji da bih više željela njegov uspjeh. Ja ću se već izvući, sama sam u sportu, ali njih je više – iskrena je Anea.      

– Htjela bih otići u Sjedinjene Američke Države, pa uz tenis studirati sportski menadžment ili nutricionizam te spojiti visoko obrazovanje s tenisom. Naravno da bih iskoristila priliku i postala profesionalna tenisačica ako se tako poslože stvari i mogućnosti, no primarni mi je cilj obrazovanje – objašnjava Anea kako želi iskoristiti vrijeme u skoroj budućnosti. Sada je tehničar nutricionist u Stanka Ožanića, a sjajna zadarska škola omogućava joj usavršavanje i upoznavanje s načelima prehrane kao nauke te što hrana sadrži i kako utječe na ljudsko zdravlje. 

–Kada sam birala srednju školu, htjela sam upisati nešto što se može povezati sa sportom i gdje mogu imati razumijevanje za moje sportske obaveze. Prehrana je od velikog značaja za sportaše – ističe mlada virska tenisačica za koju uspjeh predstavlja sve ono do čega se stiže radom i odricanjem, ali i nešto što se zaslužuje ili dobiva. Na njezinom teniskom reketu nalazi se malena bubamara, takozvani teniski vibra stop ili predmet koji zaustavlja pretjerani zvuk kada se reketom udari loptica. Anea ju je dobila na poklon od svoje prijateljice. Za uspjeh i sreću.  

image

ANEA ŠIMUNOVIĆ

KaŽimir ŠkrbiĆ
26.04.2023., 18:39h
KAŽIMIR ŠKRBIĆ
19. travanj 2024 06:53