Poziranje za Zadarski tjednik
StoryEditor
SLAVLJE S PUNO PJESME, PONOSA, STRASTI I EMOCIJA

U PAKOŠTANIMA ”Hajduk živi vječno, Bog i ni‘ko više!”

Dobro je znano kako cijele Pakoštane dišu za Hajduk.

Lokal­patrio­tizam i vjernost “biloj boji” - nikada tu, kažu nam, nisu bili upitni...

Hajdukov 112. rođendan slavi se diljem Hrvatske. Slavi se i u Pakoštanima, zajedno mještani, hajdukovci, torcidaši, žestoki navijači i domoljubi, svi pod stijegom, onim hrvatskim i onim Hajdukovim.

Strastveno slavlje rođendana vojenog kluba

Bez obzira na uspjehe i neuspjehe, navijačka ljubav prema Hajduku ne slabi. Štoviše još je jača i jača, još vatrenija, odanija, uvjerljiv je Pere Rašin.

- Trinaesti dan veljače za nas i za mnoge je sretan. Prošlo je već 112 godina otkad su splitski studenti u Pragu došli na ideju kako bi grad pod Marijanom trebao imati klub poput Slavije i Sparte. Taj dan se ostvario 13. veljače 1911. godine, kazao je Mirko Šileš, hajdukovac od glave do pete...

Kako kod bilo, nema kluba u Hrvatskoj, a i puno šire u svijetu, čiji navijači tako strastveno slave rođendan, kako se slavi rođendan voljenog Hajduka.

- Bez obzira na uspjehe i neuspjehe, navijačka ljubav prema Hajduku ne slabi. Štoviše još je jača i jača, još vatrenija, odanija, uvjerljiv je Pere Rašin.

Samo ludi čovik može nakon 15 godina muke i patnje ovi klub voliti više nego ikad. A želja je svima jedna, ta titula šampiona Lipe Naše, poželio je Ivica Krpeta.

Sve u životu dođe i prođe, samo ljubav prema Hajduku ostaje do zadnjeg daha. Godina 2022. zaključena je s 90.000 članova Hajduka, a u 50-ak prvih dana 2023. već ih ima preko 60.000 članova.

- Hajduk je od malih dana ušao pod kožu i ne izlazi. Jer Hajduk nije samo klub, Hajduk je stil života, ponosno će Domagoj.

Dobro je znano kako cijele Pakoštane dišu za Hajduk. Lokalpatriotizam i vjernost “biloj boji” nikada nisu bili upitni.

”Hajduk je od malih dana ušao pod kožu i ne izlazi. Jer Hajduk nije samo klub, Hajduk je stil života"-Domagoj

-Samo ludi čovik može nakon 15 godina muke i patnje ovi klub voliti više nego ikad. A želja je svima jedna, ta titula šampiona Lipe Naše, poželio je Ivica Krpeta.

Vijenci, svijeće, molitva

Ponos, ali i tuga i sjećanje za preminule članove Hajduka, torcidaše, branitelje iz Pakoštanima.

image

Odavanje počasti na pakoškom groblju

Naime, u prevečernjim satima na mjesnom groblju se prisjetilo prerano preminulih navijača Hajduka, Torcide. Cvijeće se položilo, svijeća zapalila i pomolilo za hajdukove, torcidaške legende ovog kraja, svima posebice: Antu Juričina zvanog Aši, inicijatoru i jednom od osnivača pakoške Torce; Ivicu Bačkova Đovanija, Josipa Vukoju, Jakova Čudinu – Bika.

image

Ante Juričin Ašo

Velimir BrkiĆ

Nastavilo se kod središnjeg križa u čijem je podnožju spomen ploča s imenima poginulih pakoških braniteljima. “Starim” navijačima kod središnjeg križa s velikim aranžmanom cvijeća i svijećom pridružili su se i mlađi navijači...

image

 Jakov Čudina Bika

Velimir BrkiĆ

- A sve započelo upisom novih članova u Društvo prijatelja Hajduka – Zadar u konobi Toro u odašnjem Bužaku te premjernim prikazivanjem filma “naš Hajduk – projekt jedne ljubavi”, objašnjava Rosan i društvo u kafiću u sklopu Perice Šarina fascinantnog Teniskog centra Pauk, te u Domu kod općinske zgrade...

Don Jere, Hajduk, Bog i niko više

U prevečernjim satima na mjesnom groblju se prisjetilo prerano preminulih navijača Hajduka, Torcide. Cvijeće se položilo, svijeća zapalila i pomolilo za hajdukove, torcidaške legende ovog kraja, svima posebice: Antu Juričina zvanog Aši, inicijatoru i jednom od osnivača pakoške Torce; Ivicu Bačkova Đovanija, Josipa Vukoju, Jakova Čudinu – Bika.

Nakon odavanja počasti i tužna prisjećanja na prijatelje i navijače Hajduka, Bila noć nastavila se u velebnoj kušaonici vina Šime Kurtova Karabe gdje je molitvu i blagoslov jela predvodio pakoški župnik don Jerolim Lenkić Jere, strastveni navijač Hajduka i KK Zadar, u čiju čast je izdao i album “Dalmacijo, srce Mediterana”.

- Još od malih nogu sam emotivno vezan za Hajduk koji je puno više od jednog nogometnog kluba, naglasio je Bibinjac don Jere...

image

Proslava 112 rođendana Hajduka... Don Jerolim Lenkić Jere (slijeva)

Velimir BrkiĆ

U kušaonici vina iznad Pakoštana je odjekivala pjesma “U danima sretnim, u danima grubim ja ne mogu drugo nego da je ljubim…”, ali i one starije, sve legendarnije od legendarnijih. Sve do duboko u noć, nakon čega se zaključio, a što drugo, nego: “Hajduk živi vječno, Bog i niko više!”

image

Počast i molitva kod centralnog križa

image

Orilo se kušaonicom vina Karaba

21.02.2023., 18:14h
VELIMIR BRKIĆ
19. travanj 2024 09:24