Razgovor s načelnikom PalaškovomOpćina Tkon/zt
StoryEditor
načelnik Anđelo Palaškov

Općina Tkon stvara privlačno poslovno okruženje

Omogućiti lokalnom čovjeku prostor za poslovanje, ali i privući nova radna mjesta na otok, mora biti cilj svake lokalne samouprave kojoj je povećanje kvalitete života lokalnog stanovništva prioritet

Razgovarali smo s Anđelom Palaškovom, načelnikom Općine Tkon, o postupku izrade Urbanističkih planova uređenja na zadanim područjima unutar Općine. Naime, na nedavnoj 21. sjednici Općinskog Vijeća Općine Tkon donesena je Odluka o izradi Izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja "Uvale Sovinje", odnosno o uređenju zone T3, zone kampova.

Cilj izrade ovog UPU-a je turističkog karaktera, odnosno cilj je proširiti turističku ponudu smještajnih kapaciteta unutar zone T3. ️

Izradom navedenih UPU-a nastavljaju s obogaćivanjem i širenjem ponude turističke destinacije (T3 zona), dodatno se okreću gospodarstvu i lokalnim tvrtkama i obrtnicima pružajući im buduću infrastrukturu i time potičući ekonomski rast i razvoj općine (Gospodarska zona), a istovremeno brinući o novim građevinskim područjima (Završje i Ugrinić Jug).

Gospodarska zona

Možete li nam detaljnije objasniti svrhu i ciljeve Urbanističkog plana uređenja Završje i Ugrinić Jug u Općini Tkon?

- Urbanistički planovi uređenja "Završje" i "Ugrinić Jug" provode se u svrhu uređenja prostora mješovite namjene, odnosno u svrhu širenja građevinskog dijela naselja koje je određeno Prostornim planom Općine Tkon. Područje obuhvata je neizgrađeno i neuređeno građevinsko područje naselja te zahtjeva izradu UPU-a kako bi se stekli uvjeti gradnje na tom području.

Cilj je omogućiti domicilnom stanovništvu područje građevinske zone, a u svrhu širenja naselja i zadovoljenja potreba stanovanja.

Kako se Urbanistički plan uređenja Gospodarske zone uklapa u razvoj Općine Tkon i koji su glavni ciljevi tog plana?

- Grane na kojima se zasniva gospodarstvo Općine Tkon su raznovrsne, no prednjači turizam, ribarstvo, marikultura, ugostiteljstvo te zanatski obrti. Težnja Općine Tkon je da podrži svaki oblik gospodarske aktivnosti te omogući svojim mještanima jednostavnije i sigurnije poslovanje na svom području, a sve u okviru zakonskih mogućnosti i svoje nadležnosti. Upravo u nastojanju da se potakne samozapošljavanje i gospodarska aktivnost, po prvi puta provodi se i Urbanistički plan uređenja "Gospodarske zone" unutar Općine Tkon.

Područje obuhvata određeno je Prostornim planom Općine Tkon te je neuređeno i neizgrađeno, a proteže se na 2.36 ha površine. Cilj izrade UPU-a je omogućavanje gospodarske zone putem koje će se stvoriti uvjeti za daljnji razvoj poduzetništva i konkurentnog otočnog gospodarstva, uz poticanje samozapošljavanja i rast postojećih gospodarskih subjekata.

Uz sve više zanatskih obrta i obrta koji uključuju tešku mehanizaciju, ali i skladištenje alata (mreža, opreme i slično), izgradnja Gospodarske zone je pothvat koji je neizbježan ako želimo uredno i prosperitetno mjesto za život. Omogućiti lokalnom čovjeku prostor za poslovanje, ali i privući nova radna mjesta na otok, mora biti cilj svake lokalne samouprave kojoj je povećanje kvalitete života lokalnog stanovništva prioritet.

image

Općina Tkon trenutno provodi postupak izrade urbanističkih planova uređenja

Općina Tkon

Daljnja ulaganja u smještajne jedinice

Koje su ključne promjene i izmjene predviđene Urbanističkim planom uređenja Uvale Sovinje i kako će te promjene utjecati na turističku ponudu u zoni T3?

- Na nedavnoj 21. sjednici Općinskog vijeća Općine Tkon donesena je Odluka o izradi Izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja "Uvale Sovinje", odnosno o uređenju zone T3 (zona kampova). Cilj izrade ovog UPU-a je turističkog karaktera, odnosno cilj je proširiti turističku ponudu smještajnih kapaciteta unutar zone T3. S obzirom na to da značajan udio u dolascima i noćenjima na području Općine Tkon zauzima nudistički kamp Sovinje (FKK Sovinje), prilikom promišljanja o promjeni obuhvata i izgradnji infrastrukture T3 zone, tradicija i razvojni potencijal područja Uvale Sovinje, odnosno rezultati FKK kampa Sovinje, svakako su uzeti u obzir. Kapaciteti kampa su svakom godinom sve više popunjeni što posljedično traži daljnja ulaganja u osnovnu infrastrukturu i omogućavanje dodatnih smještajnih jedinica.

Osim toga, uređenjem zone želi se stvoriti kompaktan i jedinstven prostor za boravak kampista na području koje je po svom položaju iznimno povoljno za ovakav vid turizma. Izdvojenost od naselja i okruženje koje je samo po sebi "odmor za dušu", svakako su prepoznati od strane posjetitelja. Na stranu gostiju, ono što je svakako pri samom vrhu na listi pozitivnih aspekata uređenja zone jest i činjenica da se ovim pothvatom mještanima omogućava okretanje ka ovom vidu turizma koji je po mnogočemu manje škodljiv za okoliš, a koji s druge strane omogućava dodatne razloge za opstanak i ostanak na otoku.

Kako će ovi urbanistički planovi doprinijeti općem ekonomskom rastu i razvoju Općine Tkon?

- Po pitanju područja Završje te Ugrinića JUG, izrada UPU-a je neminovna ako se želi omogućiti gradnja mješovite stambene namjene unutar istih. Naime, radi se o neuređenim i neizgrađenim područjima koji su predviđeni unutar Prostornog plana, ali koji kao takvi nemaju potencijala za neku drugu uporabu izuzev već postojeće, one poljoprivredne. U velikom dijelu se radi i o neobrađenom poljoprivrednom i šumskom zemljištu koje po svojoj svrsi nema veliku vrijednost. Detaljnom podjelom područja, koja uključuje prikaz građevnih čestica namijenjenih za građenje uz detaljnije uvjete korištenja i uređenja prostora, svakom vlasniku tamošnje parcele pruža se prilika za ulaganje i svrsishodno korištenje vlastitog imetka.

Stvaranjem područja koje okuplja obrtnike i gospodarstvenike na jednom mjestu, slika jedinice lokalne samouprave se izoštrava u smjeru privlačnog poslovnog okruženja koje tada privlači i nova ulaganja. Naravno da je put do formalizacije svega trnovit i zahtjevan te traži suradnju i suglasje svih uključenih strana, od onih privatnih do javnih, no kvalitetnim i predanim radom, gospodarska zona Općine Tkon zaista može postati odskočna daska za boljitak svih žitelja.

Izradom UPU-a, kao preduvjetom ka daljnjoj realizaciji, Općina Tkon je započela proces koji će trajati najmanje godinu dana, no u kojem će javnost svakako sudjelovati.

Turizam kod nas prednjači, bilo u vidu profesionalnog posla, bilo u vidu dodatne zarade, no gotovo svaka obitelj "ima prste" u turizmu, kako kroz pružanje usluge smještaja, tako kroz nuđenje domaćih proizvoda, ugostiteljskih usluga ili drugo.

Izrada Izmjena i dopuna UPU-a Sovinje potez je kojim ova jedinica lokalne samouprave direktno utječe na povećanje dolazaka i noćenja u destinaciju, dakako uz neizostavno povećanje kvalitete boravka. Kontinuiranim ulaganjem u poboljšanje usluge, princip je po kojem moramo raditi ukoliko želimo zadržati ne tako male prihode od turizma kod kampova, a koji na kraju krajeva znače dobrobit za područje cijele Općine.

Sveukupno, svakim zadiranjem u prostorno-plansku dokumentaciju širimo mogućnosti za ulaganja, prenamjenu i svrsishodno korištenje prostora, a što posljedično utječe na ekonomski rast i razvoj cijele Općine, uključujući i pojedince i institucije.

image

Uređenje mjesnog groblja

Općina Tkon

Žive s morem i od mora

Koje su najvažnije promjene u Pravilniku o uvjetima i načinu dodjele stipendije studentima i učeničkih naknada?

- Kao jedinici lokalne samouprave koja svojim odlukama može uvelike doprinijeti boljitku života svojih mještana, smatramo da je poticanje obrazovanja i izvrsnosti kod djece i mladih nezaobilazna tema. Dati do znanja mladoj osobi da nam je stalo i da im želimo olakšati svakidašnjicu, koja sve više stoji, upravo je jedan od načina na koji možemo intervenirati. Time vođeni od ove godine kreću promjene i u vidu povećanja dosadašnjih naknada i stipendija, a što su ujedno i najvažnije promjene unutar nedavno usvojenog novog Pravilnika o uvjetima i načinu dodjele stipendije studentima i učeničkih naknada srednjoškolcima u Općini Tkon. Naime, stipendije studentima su povećane s dosadašnjih 600,00 HRK, odnosno 80,00 € na novih 110,00 €/mjesečno, a što je povećanje od gotovo 30%, dok su učeničke naknade povećane s dosadašnjih 300,00 HRK, odnosno 40,00 € na novih 60,00 €/mjesečno, točnije za 50%.

Posebnu pažnju usmjeravate na deficitarna zanimanja. Zašto su brodograditelji i brodograditelji nemetalnog broda posebno važni za Tkon?

- Tkon i Ugrinić su od davnina povezani s morem i žive s morem. Sama činjenica da se radi o otočnoj jedinici lokalne samouprave govori za sebe. Koliko god bili povezani s kopnom, odnosno koliko god trajektnih linija postojalo, domaći čovjek uvijek zatreba brod. Brod je nešto što je neprocjenjivo za svakog "bodula", a ljubav prema istome je valjda urođena. Nekome više, nekome manje, no nitko nije imun na dobro očuvani, stari drveni brod. Ono što Općina želi sačuvati je upravo ta vrijedna nauka i ta tradicija koja u vrevi modernog doba čuva nešto naslijeđeno I iskonsko.

Svako dijete koje upiše srednju školu brodograditelja i brodograditelja nemetalnog broda na neki način odaje čast svim onim brodograditeljima i kalafatima koji su u bivali i koji još pokušavaju održati drvenu gradnju, budući da je puno lakše održavati brod od plastičnih Ili nekih drugih elementa. Kako je brodogradnja u današnje doba sama po sebi poziv za rijetke, mi im na ovaj način dajemo do znanja da ih na njihovom putu podržavamo.

Na koji će se način urediti Mjesno groblje i kad se može očekivati dovršetak radova?

- Mjesno groblje koje je smješteno uz glavnu otočnu prometnicu na oku je svakog prolaznika koji dolazi u Tkon. Zidovi koji ga godinama ograđuju vapili su za prikladnim uređenjem kakvo ovo mjesto i zaslužuje. U zamahu mnogobrojnih infrastrukturnih radova koje zajednički provode Općina Tkon i komunalno poduzeće Orlić d.o.o. došlo je na red i mjesno groblje.

Radovi su planirani još prije turističke sezone, no odmah po završetku iste krenulo je oblaganje prednjeg pročelja groblja kamenom, dok će se ostale tri vanjske strane zida urediti fasadom. Radi se o lijepljenju kamena koje će uistinu podignuti doživljaj ovog mjesta na dostojanstven način, a o čemu će posjetitelji moći svjedočiti već za blagdan Svih Svetih.

02.11.2023., 11:17h
15. svibanj 2024 12:27