Impresivna procesija kroz GajVELIMIR BRKIĆ
StoryEditor
CRKVENO-PUČKI DOGAĐAJ

Prvi put u povijesti održana procesija od Sukošana do Debeljaka s kipom i moćima sv. Rite

Na svečanoj procesiji s kipom i moćima sv. Rite od župne crkve sv. Kasijana do crkve Uznesenja BDM, 5 km od sela do sela, te na misi i blagoslovu kipa svetice sudjelovalo je oko tisuću vjernika iz Sukošana i Debeljaka

Po prvi puta u povijesti održana je veličanstvena procesija s kipom i moćima svete Rite od sela do sela - od Sukošana do Debeljaka. Petkilometarsku procesiju predvodio je župnik don Marinko Duvnjak. Na svečanoj procesiji od župne crkve sv. Kasijana, koja potječe iz 9./10. stoljeća, do crkve Uznesenja BDM (Velike Gospe) iz 1970. godine, te na misi i blagoslovu kipa sv. Rite sudjelovala je impresivna brojka od otprilike tisuću vjernika Župe sv. Kasijana, Sukošana i Debeljaka, te rodbine i prijatelja.

image

Procesija koja piše povijest Župe sv. Kasijana

Velimir BrkiĆ

Križ, kip i moći sv. Rite

Na nikad dosad viđenom događaju u Zadarskoj nadbiskupiji i Crkvi u Hrvata u više od 1,5-satnom ponosnom i dostojanstvenom nošenju križa i kipa svetice izmjenjivalo se 30-ak muževa i mladića iz Sukošana i Debeljaka, a u nošenju moći sv. Rite 20-ak žena i djevojaka, također ponosnih župljanki ozarenih sveticom iz Župe sv. Kasijana, biskupa i mučenika, koja se po prvi put spominje prije više od 830 godina, od 1289. godine.

Na besprijekorno organiziranoj procesiji križ je bio u središtu jer se njime otkriva smisao života kroz zajednički hod Kristovih vjernika koji slijede Krista na svom životnom putu. Prva je to uopće procesija koja je prešla preko Jadranske magistrale i Lokvice, kroz Vrljugu, prokraj Ravne i groblja iz 1963. godine, isto kad i legendarno, sad bivše odmaralište PTT, mostom preko potoka, ispod željezničke pruge iz 1965. godine, kroz Gaj do Šaraja i don Ive Zorice crkve Velike Gospe.

image

Jedni od debeljačkih nositelja kipa

Velimir BrkiĆ

Kip kupljen u Italiji

Doduše, do prije gotovo 100 godina za blagdan Mali križi, u srijedu prije Spasova (Križi, Uzašašće Gospodinovo), održavana je velika procesija blagoslova polja do crkve sv. Martina iznad Sukošana. Pridružili bi se oni koji su radili u tamošnjim poljiima te bi nakon mise i marende procesija krenula kroz Debeljak te se tijekom ranog poslijepodneva kroz Sukošansko polje vratila u crkvu.

Župnik don Marinko i mladomisnik don Mladen Protić ispovijedali su vjernike, a crkvene obrede u Debeljaku predvodio je župnik na zadarskom Bilom Brigu don Mario Akrap, dekan Dekanata Zadar–Istok. Svečanom ugođaju doprinio je župni zbor sestre Zvonimire. Nakon pjevanja litanije sv. Rite, impresivnog svjedočanstva o čudesima svetice, sv. mise i blagoslova kipa uslijedio je pojedinačni blagoslov i agape ili gozba ljubavi.

Kip svetice bez postolja visok oko 1,45 metara kupljen je u Italiji na inicijativu župnika don Marinka, za što milodare prikupljaju župljani Sukošana i Debeljaka. Kip Rite, jedini u Zadarskoj nadbiskupiji, nakon blagoslova postavljen je u praznu nišu debeljačke crkve.

image

Dragocjene moći svetice

Velimir BrkiĆ

Čudotvorna svetica nemogućeg

Svetica Rita rođena je u Italiji 1381. godine, a umrla je 22. svibnja 1447., nakon 40 godina samostanskoga života, od toga 15 godina izvanrednih mističnih milosti, ali i mnogih patnji. Na čelu je zadobila ranu koja ju je podsjećala na Isusovu trnovu krunu. Narod je Ritu odmah nakon smrti počeo štovati kao sveticu, a slavi se kao čudotvorna svetica beznadnih i bespomoćnih slučajeva.

Sveticu nemogućeg zazivaju kod neplodnosti, osamljenosti, bolnih rana i bolnih tijela, očajnih stanja, naizgled nemogućih i nerješivih problema i slučajeva. Zaštitnica je bolesnika, roditelja, udovica, majki, ranjenika, žrtava bračnog nasilja i pogrda, problematičnih brakova, očajničkih podviga, zaboravljenih i izgubljenih slučajeva te mnogih naselja, župa i crkvi diljem svijeta. Crkva njezin spomendan slavi 22. svibnja.

image

Događaj za sva vremena

Velimir BrkiĆ
24.10.2023., 13:02h
VELIMIR BRKIĆ
03. svibanj 2024 13:39