Petar Glebov/pixsell
StoryEditor
SAVJETI AGRONOMA

Radovi u masliniku početkom ožujka

S rezidbom bi se trebalo započeti tek početkom ožujka iz razloga što se u veljači kod masline događa proces diferencijacije odnosno razvrstavanja pupova na drvne i cvjetne...

Zima se kalendarski bliži polako kraju, dani postaju sve dulji, no meteorološki gledano imamo osjećaj kao da se nalazimo u srcu zime. Nakon prolaska ove hladne fronte i nakon što vrijeme postane primjereno ovom dobu godine, potrebno je obaviti rezidbu na rod, zaštitu i prihranu maslinika.

Rezidba u prvoj dekadi mjeseca

image

Josip Pavlica

Zt

Najbolje bi bilo započeti s rezidbom na rod u prvoj dekadi ožujka. Često je vidljivo na terenu da maslinari s rezidbom kreću već prilikom berbe ili u prosincu i siječnju što je pogrešno. S rezidbom bi se trebalo započeti tek početkom ožujka iz razloga što se u veljači kod masline događa proces diferencijacije odnosno razvrstavanja pupova na drvne i cvjetne. Ako rezidbu obavimo prije diferencijacije ili tijekom samog procesa, dogodit će se da će se pupovi diferencirati u pravcu drvnih a ne cvjetnih te će doći do smanjenja ili potpunog izostanka roda u toj vegetacijskoj sezoni.

Po obavljenoj rezidbi provodi se prihrana maslinika

Po obavljenoj rezidbi svakako je potrebno grane iznijeti izvan maslinika te ih samljeti ili spaliti. Nikako nije prihvatljivo granje ostaviti na rubu maslinika ili u samom masliniku jer će se na odrezanim granama razviti potkornjak. Prilikom rezidbe potrebno je veće rane na stablima sanirati voćarskim voskom, a po obavljenoj rezidbi obavezno je prskanje maslinika sredstvima na bazi bakra da bi se rane nastale rezidbom sanirale i na taj način spriječila zaraza rakom masline i paunovim okom.

Prihrana dušičnim gnojivima

Po obavljenoj rezidbi u ožujku provodi se prihrana maslinika sa dušičnim gnojivima (UREA) ili ukoliko nije obavljena jesenska gnojidba prihranjuje sa visoko topljivim NPK gnojivom s mikroelementima (Ortfrutcal ili Hydrocomplex). Prihrana maslina je vrlo važna agrotehnička mjera da bi u predstojećoj vegetaciji dobili kvalitetne cvjetne rese te kvalitetan porast grančica koje će u slijedećoj vegetaciji nositi cvjetne rese. Također, prilikom gnojidbe bilo bi korisno provesti plitku obradu tla ispod stabala da bi se unijelo gnojivo u tlo i time postigla što veću iskoristivost istog. Maslinari koji imaju zatravljeno tlo moraju bacati gnojiva pred kišu da bi se gubici bili što manji.

Mjere provoditi pravovremeno

Za kraj preporučio bih maslinarima da provode sve agrotehničke mjere u maslinicima i da ih provode pravovremeno kako bi osigurali redoviti i dobar urod. Ukoliko imaju dileme oko načina ili vremena provođenja nekih agrotehničkih mjera neka se obrate stručnim osobama.

14.03.2023., 22:21h
JOSIP PAVLICA
30. travanj 2024 15:46