vinart 2023Zt
StoryEditor
NA SETU MANIFESTACIJA SAŠE ŠPIRANCA

VINART 2023. Zadarski vinari sve su više “u igri”...

Predstavljali su Zadarsku županiju Fiolići, Kraljevski vinogradi, Bora Vina, KerVin i Korlat Vinarije Benkovac Badela 1862, kako u hotelu Dubrovnik na Petit Tastingu, tako i u Laubi na Grand Tastingu te
La Meridienu...

Gotovo je nemoguće nabrojati sve sastavnice seta vrhunskih vinskih događanja osmišljenih u projektu Vinart Saše Špiranca, a što zaokruženo čine najveći vinski događaj u Hrvatskoj, što i dolikuje najprominentnijem vinskom autoru i promotoru u zemlji. No osvrnuti se valja na to ima li Zadrana u cijeloj priči, jer za nabrojati sve vrhunske domaće, ali i strane učesnike koji se na ovim događanjima pojavljuju gotovo je nemoguće, a sva (dobra i vrhunska) vina potpuno nemoguće, u okvirima novinskog teksta..

Na upravo završenom sajmu u Laubi kao vrhunskoj seriji događanja vidjeti je bilo i Vinariju Fiolić, odnosno Anu, Darija i Marija kao i Kraljevske vinograde i Zorana Pantalona, a bio je ovdje kao i uvijek i Badel 1862 s onom našom poveznicom odnosno Korlatom, a uključio se i Zdravko Žuža s Bora vinima, makar je zbog kasne prijave, a svi su štandovi već bili rasprodani gostovao kod vinskog kolege i prijetelja. Dakle ovdašnjih je vina bilo. I da, u završnici u Laubi bio je i naš Cromaris sa svojom morskom paletom kao jedan od partnera sajma.

Sastavnice Vinarta 2023.

“Biti prisutan, pokazati se, tražiti nove puteve plasmana i kontakte svakako je naša trajna zadaća" - Zoran Pantalon...

Krenut ćemo redom i kazati da su sastavnice ovogodišnjeg 8. Vinarta bile: 1. Vinart Petit Tasting – majstorski ciklus, 25.02.2023. subota od 13-20h (hotel Dubrovnik, 1. kat) što sadrži – discovery session: od 13h do 16h, te potom icons session: od 17h do 20h; Vinske radionice su održane 23.2 i 24.2., te 28.02. i 1.3.2023. (hotel Dubrovnik, 1.kat) (čak 24 radionice svih hrvatskih vinskih regija i svijeta, od Burgundije do Čilea, bez posebne za ovaj naš vinski kraj); Studijsko putovanje za strane novinare 02.03. do 09.03.2023.(počinje događanjima u hotelu Dubrovnik, pa Lauba, pa ide Dalmacija s posjetom dijelu vinogorja) te završnica ili veliko finale - Vinart Grand Tasting – promenadno kušanje, 03.03. i 04.03.2023., petak i subota (galerija Lauba) od 12 do 19h. Reći je da je s udrugom Vina Dalmacije kojoj i ovaj kraj pripada dogovoreno događanje i u hotelu Lav - Le meridien u Podstrani 10. i 11.03. 2023. sa setom od deset radionica i predstavljanja.

Gdje su bili Zadrani?

image

vinart 2023

Zt

Učešće Zadrana otpočelo je s Vinart Petit tastingom - majstorskim ciklusom. Prvog dana (25.02. 2023. 13:00-16:00, Hotel Dubrovnik) u tzv. Discovery Session uz ulaznice od 20 EUR-a predstavili su se, kako navodi organizator - nedovoljno afirmirana vina iznimne kvalitete na koja vrijedi obratiti pažnju. Radi se o vinima na kojima leži budućnost vinarstva Hrvatske. Neka su sasvim nova, neka postoje već duže vrijeme, a zajednički im je potencijal da postanu zlatni standard budućnosti. Navedimo da su tu prepoznate nove ili manje poznate vinarije ili novija vina poznatih vinarija. Među četrdeset vina istaknuti je malvaziju Omo Milana Budinskog, Ipšinu, pa i Bastianovu Malvaziju, Gold Cuvee Zlatnog brda, Štamparov Urban White, Šoškićev Haiku4, Rizmanov Syrah Block, Jakopićev Rizling R, Volarevićev Plavac Platinum Edition i Kovačevićev Crljenak Kastel Sikuli. I njima su se pridružili i Zadrani: Kraljevski Vinogradi, Prestige Pošip 2019, Bora, Svrdlovina 2021 i Ker-vin (Glavić), Cabernet Sauvignon Martin 2019.

U drugom danu (25.02. 2023. 17:00-20:00, Hotel Dubrovnik) nazivom Icon Session susreće se s vinima koja već imaju ikonski status u Hrvatskoj. Neka od najvažnijih i najboljih etabliranih hrvatskih vina bila su tu poput Birina Grka, Miloševa Stagnuma, Burinog Dingača, Kaboline Malvazije Amfore, Pilatove Malvazije sur Lie, Matoševićeve Grimalde, Kozlovićeve Santa Lucie, Tomčeva rizlinga Amfora, Coronicina Gran Terana, Santa Elisabette braće Benvenuti, Fakinova Il Prima i Saints Hills chardonnaya Le Chiffre, a prema očekivanju bilo je s ovog našeg prostora vidjeti - Badel, Korlat Supreme 2013, a ovdje je ulaznica bila 30 EUR-a.

Uslijedio je prethodnog vikenda (3. i 4. 03. 2023.) u Laubi veliko finale s redovima koji su gotovo neopisivi. Bilo je Zadarske županije odmah na početku jer je partner Vinarta Cromaris pljenio pažnju pultom gdje je sushi rolao prvi chef Gyotakua Tomislav Križanović. Vinarija Filolić i Kraljevski vinogradi, bili su tu, naravno i Badel 1862 sa Korlatom, te Vina Bora Zdravka Žuže.

Što kažu Zadrani

“Mala smo, recimo, butik vinarija pokraj velikih, a i mlada pokraj mnoštva već afirmiranih i proslavljenih, ali sve je vidljivije da ima ugostitelja koji i traže butik ponudu" - Ana Fiolić...

Ana Fiolić kazala nam je: - Već smo niz godna ovdje jer ovo je najznačajniji vinski događaj u Hrvatskoj, gdje i mi možemo vidjeti što sve radi struka, ali i pokazati se svijetu, predstaviti svoja vina, doći u kontakte s distributerima, ugostiteljima, ljudima od posla i struke, te sam stoga ovdje redovito. Mala smo, recimo, butik vinarija pokraj velikih, a i mlada pokraj mnoštva već afirmiranih i proslavljenih, ali sve je vidljivije da ima ugostitelja koji i traže butik ponudu, koja naravno mora biti vrhunska, i na tome grade razliku spram drugih.

Zoran Pantalon uime Kraljveskih vinograda, kao najvećeg ovdašnjeg proizvođača nakon Vinarije Benkovac (Badel 1862) sa svojim Korlatom, ovdje je redovito: - Jer teško je u mnoštvu manifestacija, festivala i sl. vinskih događanja biti svugdje ali ovdje se naprosto treba biti jer je ovo najveća vinska smotra u zemlji s preko 140 vinarija. Biti prisutan, pokazati se, tražiti nov puteve plasmana i kontakte svakako je naša trajna zadaća, a ovo je jedno od najistaknutijih mjesta za to, zaljučuje Pantalon.

Bio je sa svojim Pošipom i na Petit testingu s već iznimno nagrađivanim Pošipom Prestige. Tomislav Glavić kod Špiranca već nekoliko godina ima “kredit” koji ga svrstava u vinara čija su vina “zlatni standard budućnosti hrvatskog vinarstva”:

- Tražio je i odabrali smo moj Cabernet Sauvignon kojeg je ocijenio drugačijim i naravno vrhunskim inače ga ne bi ni tražio, kaže nam Tome. i Zdravko Žuža više je nego zadovoljan jer bio je tu sa - Svrdlovinom, a koja je za razliku od “muka” na ovdašnjim ocjenjivanjima kod Špiranca već svrstana gotovo u ikone, makar nebarikirana odnosno iz inoksa i iz mladog vinograda. A za ovdašnji najproslavljeniji brend - Korlat, ma s čim se pokazali, nemamo što reći već da su odavno - ikone. Sada ih je među onima koje Špiranac drži legendama predstavio Korlat Superme a riječ je o kupaži Cabernet Sauvignona, Syraha i Merlota, limitirane serije, posebno njegovane selekcije grožđa, ručno branog grožđa u idealnom trenutku berbe i reduciranog prinosa, a iz berbe 2013. što ga sad već smješta u arhivska vina.

image

vinart 2023

Zt
21.03.2023., 14:36h
25. travanj 2024 19:44