Vinari u ČileuZt
StoryEditor
“MISLI GLOBALNO - PIJ LOKALNO”

Zadarski vinari vratili se iz Čilea puni zlata!

Iz dalekog Čilea i njegove prijestolnice Santiaga, s druge strane svijeta, gdje se vino radi u travnju i svibnju, nerijetko iz vinograda na 1.500 metara visine u Andama, iz zemlje četvrte izvoznice vina na svijetu i sedmog proizvođača, s najveće smotre vina u Latinskoj Americi, hrvatski vinari predvođeni upravo uspjehom Zadrana vraćaju se osvjetlana obraza i uzdignute glave...

Iz dalekog Čilea i njegove prijestolnice Santiaga, s druge strane svijeta, gdje se vino radi u travnju i svibnju, nerijetko iz vinograda na 1.500 metara visine u Andama, iz zemlje četvrte izvoznice vina na svijetu i sedmog proizvođača, s najveće smotre vina u Latinskoj Americi, hrvatski vinari predvođeni upravo uspjehom Zadrana vraćaju se osvjetlana obraza i uzdignute glave...

SVE HRVATSKE NAGRADE...

Velika zlata (iznad 93 boda)

1. Dražina Pošip 2021. - šampion za najbolje strano vino, šampion za najbolje bijelo vino i nositelj posebne VINOFED-ove šampionske titule za uopće najbolje bijelo vino - naravno nositelj velikog zlata

2. Vallis Rabiosa 2020.- Stjepana Vučemilovića - veliko zlato i 5. najbolje ocijenjeno vino smotre, time je ušlo u pripetavanje za najbolje vino cijele smotre, kao i Pošip Dražina, te je ostalo drugo najbolje ocjenjeno, zaostajući 2 boda za pobjedničkim, pa je BEST IN SHOW bio Sibaris Black Series odnosno kupaža Syraha - Carignana - Grenachea iz 2020. iz Čilea

3. Vinarija PZ Trst za Dekan Graševinu 2020 - veliko zlato

4. Vina Papak iz Iloka za desetno Graševinu - izbornu berbu prosušenih bobica uz 2015. - veliko zlato

5. Domaine Koqelicot, jedna specifična istarska vinarija za Belaigra Grand Cru 2019 - veliko zlato

”Obična zlata”

6. Kraljevski vinogradi za Gladiator 2019. crna kupaža Plavca malog, Crljenka i Syraha

7. Kraljevski vinogradi Pošip 2021.

8. Kutjevo d.d. Graševina Vrhunska 2021.

9. Degarra Winery Garageist Red 2015.

10. Kraljevski vinogradi Rosado 2021.- Rosé

11. Dražina vina za Dražina Maraština 2021.

12. Domaine Koqelicot za svoj Nomad 2018.

Srebro (Plata)

13. PZ MasVin za Crljenak Zinfandel 2019

Nagrade za žestoka alokoholna pića

14. Fiolić Winery - Fiolic Fig Liqueur (liker od suhe smokve) - zlato.

Donijeli su u Hrvatsku jednu šampionsku titulu (trostruku), pet velikih zlata, koja se ovdje daju za vina od 93 i više bodova i 7 “običnih” zlata (za vina iznad 89 do 92,9 bodova) i jedno srebro (od 85 do 88,99 bodova). U tome je zadarski obol - šampionsko vino Pošip 2021. OPG-a Dražina, dva velika zlata (osim ovog Pošipa veliko zlato odmah iza toga kao 5. najbolje ocijenjeno vino na smotri i jedno od rijetkih desertnih vina donosi Vellis Rabiosa 2020.- Stjepana Vučemilovića koje ne smijemo zvati Prošek a naznačeno je kao slatko s više od 45 grama neprovrelog šećera) i pet “običnih” zlata (Kraljevski vinogradi za svoj novum nazvan Gladiator 2019., a riječ je o crnoj kupaži Crljenka, Plavca malog crnog i Syraha, svoj Pošip iz 2021. i Rose iz 2021.; Degarra za svoj barikirani Garageist iz 2015, mješavinu kraljevskih francuskih crnih sorti, te opet OPG Dražina za svoju Maraštinu iz 2021.), srebro ovdje zvano plata (PZ MasVin za svoj Crljenak iz 2019. s gotovo 90 bodova), a Zadrani odnosno Fiolić Winery donijela je Hrvatskoj i Zadru i zlato za liker - od suhih smokava. Zadrani su time bili junaci ovog velikog hrvatskog trijumfa.

O kakvoj je smotri riječ

Radilo se o 27. okupljanju Catad’Or World Wine Awards (što bi se dalo prevesti i kao Degustatorske svjetske vinske nagrade od catador - kušač, ali uz igru riječi jer francuski d’Or znači - zlato) što je najvažnije međunarodno natjecanje vina u Latinskoj Americi, a održava se od 1995. godine u gradu Santiagu, glavnom gradu Čilea, četvrtom najvećem izvozniku i sedmom proizvođaču vina u svijetu. Okupljanje ima visoko pokroviteljstvo Međunarodne organizacije vinograda i vina (OIV), Međunarodne unije enologa, Asociación de Ingenieros Agrónomos Enólogos de Chile (ANIAE) i član je VINOFED-a (Svjetska federacija najvećih međunarodnih nadmetanja vina i jakih alkoholnih pića). U referencama smotre posebno se ističe njena važnost za izvoz vina u Japan, Kinu i Brazil. Nagrađuju uzorke mirnih i pjenušavih vina iz cijelog svijeta, a nagrađuju i jaka alkoholna pića.

image
Zt

Ivan Stiblik - velika čast i zadovoljstvo

U krugu istaknutih svjetskih somelijera među ocjenjivačima odnosno sucima našla su se i dva naša odnosno Mario Meštrović (inače kao istaknuti hrvatski somelijer i član ocjenjivačkog suda Decantera u Londonu kao najveće svjetske vinske smotre) i naš predsjednik somelijera i istaknuti vinski promotor i pregalac Ivan Stiblik. O tom iskustvu Stiblik kaže:

- Velika čast je doći i biti s takvima u iznimno kvalitetnoj komisiji u kojoj su bila i dva s titulom Master of Wine, odnosno šest sudaca s Decantera, niz njih iz smotre u Düsseldorfu među 70-tak sudaca iz svijeta. Bio sam svaki od četiri dana s nekim od velikana i imao priliku steći iskustvo i upiti kako razmišljaju najbolji. Vjerujem da me tamo dovela koincidencija da je naša veleposlanica u Čileu Mira Martinec zadarski “vikendaš” odnosno ovdje provodi odmore u stanu te je pratila moje angžmane oko Zadar Wine Festivala, kao i članke i istupe. Zahvalan sam na toj prilici i iskustvu, kazuje nam Stiblik.

Jednu šampionsku titulu Hrvatskoj na najvećoj vinskoj smotri Latinske Amerike donijela je Vinarija Dražina za Pošip, a od hrvatskih pet velikih zlata i sedam “običnih”, te jednog srebra vinari iz Udruge vinara Zadarske županije donijeli su i dva velika i pet običnih zlata, te jedno srebro, dok je Prošek (kojeg ne smijemo tako zvati) Stjepana Vučemilovića za dva boda izgubio titulu najboljeg vina smotre među 1.300 vina...

A pitanje našeg prolaza, odnosno, ako mogu reći velikog uspjeha?

- Oduševljen sam jer među 1.300 vina dominantno Latinske Amerike, ali i iz svijeta, a tu su i Argentina, Brazil, Mekisko, bilo je vina i iz Italije, Španjolske, pa do pića iz Japana, uzeti šampionsku titulu (i to trostruku, a među kojima posebno proznanje svjetske Vinske Federacije VINFED-a), pet velikih i sedam recimo redovitih zlata i jedno srebro gotovo je nevjerojatno ako znamo da je dodjeljeno svega 97 priznanja (zbog usvojenih pravila OIV-a), a naši su vinari ovo uzeli iako smo imali 2,8% vina od oko 1.300 na smotri, govori nam ushićeno Stiblik i dodaje:

U Čileu kao doma

- U Santiagu odnosno Čileu smo imali poseban istaknuti domaćinski tretman, a bilo je u projektu da nastupamo kao zemlja partner sajma, a što dijelom zbog kompliciranih carinskih propisa nije išlo u realizaciju (podrazumjeva domaćinsku svečanu večeru za sve sudionike sa orginalnim recepturama i kuharima, što je ove godine odradio Brazil, a što je za nas komplicirano) ali se dogovara za iduću godinu. Osobno sam se angažirao da dostavimo što više uzoraka, što je zahvaliti našim vinarima da su prihvatili, a gotovo da mogu kazati da smo s ovim nastupom pomeli konkurenciju i dali do znanja da smo istinska vinska zemlja. Štoviše zbog pravila OIV-a o uručivanju priznanja samo za 30% nagrađenih mislim da je još naših vina iznimno ocijenjeno, pa i zadarskih.

image

čile vina

Zt

Pretpostavljam da je bilo poludomaćinska atmosfera s obzirom na reputaciju hrvatskih iseljenika u Čileu, uostalom i aktualni predsjednik je Borić porijeklom s Ugljana?

- Nismo sreli predsjednika, ali osjećali smo se iznimno dobrodošli i počašćeni. Naša iseljenička zajednica tamo velika je i respektabilna odnosno među najistaknutijima u zemlji s nizom zastupnika, akademika, istaknutih poduzetnika i ljudi u javnom životu. Svi su oni zaljubljeni u svoju pradomovinu iako su već četvrte i pete generacije i rijetko znaju naš jezik. No, voditeljica kluba udruženja Hrvata je Magaš i govori hrvatski, a ovdašnjeg odnosno zadarskog podrijetla. Klub je impresivno zdanje u Santiagu koje govori o veličini, značenju i moći ove zajednice iseljenika. Klub Udruge Estado Croata impresivno je zdanje koje ima restoran-konobu, salu za okupljanja pa i vjenčanja, vrt, dvorište, dva bazena, sportske terene,... Da, gotovo da smo se osjećali poludomaćinski, zaključuje ovu snažnu hrvatsku i zadarsku vinsku putešestviju u Čile Ivan Stiblik.

14

priznanja osvojili su hrvarski vinari, a od toga 9 zadarski

Dakle, prvi masovniji izlazak pred publiku u južnoj zemljinoj polulopti za Zadrane i Hrvatsku, pokazao se kao pun pogodak. Ono što mi je posebno dalo misliti je dominacija nagrada za - autohtone hrvatske sorte! Još jedan prilog vinskom motu Udruženja vinara Zadarske županije: Misli globalno - pij lokalno. Nadamo se da će izrazitije doprijeti i do ovdašnjih vinoljubaca, a posebice ugostiteljsko-turističkih djelatnika. Više slikica možete pronaći u foto galeriji, klikom na ikonicu iznad našeg teksta...

 

O PRAVILIMA I MASOVNOSTI SMOTRE

MEDALJE I TROFEJI

Proizvodi se ocjenjuju u slijepim degustacijama i mogu dobiti sljedeća priznanja:

Velika zlatna medalja (od 93 boda ili više);

Zlatna medalja (od 89 do 92,9 bodova);

Srebrna medalja (od 85 do 88,9 bodova);

Catad’Or nagrade i priznanja temelji na Pravilniku OIV-a (Međunarodna organizacija za lozu i vino) od 30% nagrađenih uzoraka, tako da neki rezultati vrijedni medalje možda na kraju neće dobiti nagrade, iako im po ocjenama pripadaju, što se dogodilo nekim našim vinarima. Naime, do kandidiranih za zlato samo za 30% se uručuje nagrada, a isto je i sa srebrom, a brocca se ne dijeli, te će neki od naših vinara dobiti svoj rezultat, koji može biti najsjajniji, ali nisu dobili nagradu jer nisu ušli u kvotu od 30%.

Sudjelovlo je 1.300 uzoraka vina iz 20 zemalja

DEGUSTACIJA I DEGUSTATORI

- 4 dana degustacije

- 70 sudaca, 14 nacionalnosti s četiri kontinenta.

30.11.2022., 16:01h
DAMIR MARIČIĆ
02. svibanj 2024 00:09