Skup se održava od 21. do 24. rujna 2022. godine u Kneževoj palači, izložbenom paviljonu Narodnog muzeja ZadarLuka Jeličić
StoryEditor
TISKOVNA KONFERENCIJA U KNEŽEVOJ PALAČI

Vlasta Krklec: Izuzetna nam je čast i privilegija da se ovaj, 12. skup muzejskih pedagoga Hrvatske, s međunarodnim sudjelovanjem, održava u Zadru, prekrasnom gradu kulture i bogate povijesti

Održana je tiskovna konferencija u Koncertnoj dvorani braće Bersa u Kneževoj palači na kojoj su predsjednica Hrvatskog muzejskog društva, muzejska savjetnica Vlasta Krklec, zatim dr. sc. Renata Peroš, ravnateljica Narodnog muzeja Zadar i muzejska pedagoginja Narodnog muzeja Zadar Lucija Sekula predstavile program 12. skupa muzejskih pedagoga Hrvatske s međunarodnim sudjelovanjem 2022. godine čija je tema „Teško dohvatljive skupine posjetitelja – izazovi i rješenja“.

Narodni muzej Zadar u 2022. godini obilježava 190 godina postojanja  i djelovanja na području očuvanja, zaštite i promocije kulturne i prirodne baštine Zadarske županije i Republike Hrvatske. Kao dio programa obilježavanja Narodni muzej Zadar je domaćin i suorganizator Skupa muzejskih pedagoga Hrvatske s međunarodnim sudjelovanjem koji se održava od 21. do 24. rujna 2022. godine u Kneževoj palači, izložbenom paviljonu Narodnog muzeja Zadar.

Narodni muzej Zadar u 2022. godini obilježava 190 godina postojanja  i djelovanja na području očuvanja, zaštite i promocije kulturne i prirodne baštine Zadarske županije i Republike Hrvatske. Kao dio programa obilježavanja Narodni muzej Zadar je domaćin i suorganizator Skupa muzejskih pedagoga Hrvatske s međunarodnim sudjelovanjem koji se održava od 21. do 24. rujna 2022. godine u Kneževoj palači, izložbenom paviljonu Narodnog muzeja Zadar...

Čuvari baštine

Održavanjem Skupa muzejskih pedagoga u Zadru nakon 20 godina, otkad je posljednji Skup bio organiziran u Zadru, doprinijet će se razmjeni iskustava muzejskih stručnjaka u polju edukacije i komunikacije s posjetiteljima. Skup muzejskih pedagoga je skup s međunarodnim sudjelovanjem što doprinosi razmjeni iskustva i stručnjaka i iz susjednih zemalja Republike Hrvatske. 

Krklec je započela kazavši da je Hrvatsko muzejsko društvo jedna od najvećih krovnih institucija, odnosno udruga koja okuplja muzejske stručnjake cijele Hrvatske i doprinosi aktivnostima muzeja i galerija.

image

Predsjednica Hrvatskog muzejskog društva, muzejska savjetnica Vlasta Krklec

Luka Jeličić

- Izuzetna nam je čast i privilegija da se ovaj 12. skup muzejskih pedagoga Hrvatske s međunarodnim sudjelovanjem održava u prekrasnom gradu kulture i bogate povijesti, u gradu Zadru, a posebice u ovom ambijentu Kneževe i Providurove palače, istaknula je Krklec zahvalivši ravnateljici Peroš i čestitavši 190. obljetnicu Narodnog muzeja na što su svi ponosni.

Riječ je o muzejskoj kući, nastavila je Krklec, koja ima tako dugu tradiciju djelovanja, kontinuiranog rada i koja doprinosi kulturi, kao i čuvanju baštine Zadra i Zadarske županije.

- Muzeji su nositelji kulturne aktivnosti, a na ovom skupu bavit ćemo se vrlo važnom temom, a to je muzejska pedagodija. Narodni muzej Zadar ima dugu tradiciju edukativne djelatnosti koja je jedna od najvažnijih aktivnosti. Bez posjetitelja, muzeji jednostavno ne mogu djelovati. Mi znamo da smo muzeji danas živa tijela i da radimo za naše posjetitelje, one od najmlađe životne dobi do treće životne dobi, kazala je Krklec.

51 sudionika iz 16 gradova Lijepe Naše

Ovaj skup okuplja 51 sudionika iz 16 gradova Lijepe Naše i sudjeluju eminentni stručnjaci.

- Bit će s nama kolege iz Cetinja iz Crne Gore, kolegica iz Muzeja grada Beograda, isto tako kolege iz Slovenija. Tako zaokružujemo međunarodnu suradnju koja nam je jako važna. Program je izuzetno bogat, naglasila je Krklec i dodala da je izlet u Nin šećer na kraju Skupa.

Krklec je zahvalila ravnateljici Peroš i djelatnicima Muzeja koji je i suorganizator na izuzetnom gostoprimstvu. 

image

Dr. sc. Renata Peroš, ravnateljica Narodnog muzeja Zadar

Luka Jeličić

Ravnateljica Peroš izrazila je čast i zadovoljstvo biti dijelom tako velikog Skupa.

U organizacijskom odboru su Vlasta Krklec, predsjednica HMD-a, muzejska savjetnica; Renata Peroš, ravnateljica Narodnog muzeja Zadar; Ivan Šimunić, pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije; Radomir Jurić, predsjednik Upravnog vijeća Narodnog muzeja Zadar, muzejski savjetnik u miru; Jelena Roboz, Hrvatski povijesni muzej, koordinatorica Sekcije za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju HMD- a, viša kustosica pedagoginja; Sunčica Drempetić, tajnica HMD-a, kustosica; Danko Dujmović, Odsjek za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, muzejski pedagog; Lucija Sekula, Narodni muzej Zadar, muzejska pedagoginja; Koraljka Alavanja, Narodni muzej Zadar, kustosica.

- Već godinu dana pripremamo ovaj Skup. Skup je ponovno u Zadru, nakon 20 godina i predstavit će grad i njegove prirodne i kulturne ljepote na najbolji mogući način. Jako se veselimo, istaknula je Peroš.

Već godinu dana pripremamo ovaj Skup. Skup je ponovno u Zadru, nakon 20 godina i predstavit će grad i njegove prirodne i kulturne ljepote na najbolji mogući način. Jako se veselimo, istaknula je Peroš...

Izazovi i rješenja

Sekula je kazala da je Sekcija za muzejsku pedagogiju vrlo aktivna, pa čak i za vrijeme pandemije održavali su se razni webinari i slično. 

- Mi ove godine slavimo 190 godina Narodnog muzeja Zadar, zatim otvorila se Providurova palača, a smatramo da je to prostor koji zaslužuje biti prezentiran na međunarodnoj razini, objasnila je značaj Zadra kao domaćina.

image

Muzejska pedagoginja Narodnog muzeja Zadar Lucija Sekula

Luka Jeličić

Temu „Teško dohvatljive skupine posjetitelja – izazovi i rješenja“ predložila je Pedagoška služba Narodnog muzeja Zadar.

- Svi su se složili da u svakom muzeju postoji skupina do koje je malo teže doći. Prijedlog je bio da to budu srednjoškolci. Analizom i statistikom shvatili smo da nas srednjoškolci posjećuju, u Narodnom muzeju imamo uključene sve dobne skupine, stoga smo se fokusirali na osobe s teškoćama, rekla je Sekula i koja vjeruje da će doći do rješenja na moguće izazove s posjetiteljima.

- Bit skupova je da stručnjaci razmjenjuju iskustva, često se dogovore suradnje i u neslužbenim dijelovima Skupa, dodala je Sekula.

image

Skup se održava od 21. do 24. rujna 2022. godine u Kneževoj palači, izložbenom paviljonu Narodnog muzeja Zadar

Luka Jeličić

Bogat program

Pripremili su bogat program koji donosimo u nastavku:

Srijeda, 21.09.2022.

Kneževa palača (Koncertna dvorana braće Bersa), Poljana Šime Budinića 3, Zadar

 

13.00–14.00       registracija sudionika

14.00-14.30        otvorenje Skupa

14.30-15.00        pozivno izlaganje

Radomir Jurić „Prije dvadeset godina“

15.00-16.15        usmena izlaganja „PREGLEDI, POSJETITELJI I DIGITALNE PLATFORME“

Renata Peroš „Uloga informacijsko-komunikacijske tehnologije u unaprjeđenju modela komuniciranja muzeja na primjeru Narodnog muzeja Zadar“

Daria Domazet i Anđela Vrca Muzea.hr – platforma za muzejsku pedagogiju“

Tomislav Blažević „Turisti kao posjetitelji Znanstvene knjižnice Zadar „Le Belle Epoque tour“

– zadarska kulturna turistička ruta inspirirana knjižničnom baštinom“

Josip Karamatić „Teško dohvatljive skupine posjetitelja na primjeru Makarske (kroz prizmu proteklih pet desetljeća galerijske publike u Makarskoj)“

rasprava

16.15 – 16.45     stanka

16.45-18.00        usmena izlaganja „MUZEJI I LOKALNA ZAJEDNICA“

Klara Bukovac „Na Brodu različitih kultura“

Dubravka Tullio „Muzej – mjesto za međugeneracijsko druženje i razmjenu znanja“

Toni Bilić „Radionice u Galeriji Gojak“ Ana Škegro „Uzmi kist u svoje ruke!“ rasprava

18.00-18.45        poster izlaganja „PREGLEDI, POSJETITELJI I DIGITALNE PLATFORME“/„MUZEJI I LOKALNA ZAJEDNICA“

 

Vedrana Premuž Đipalo „Vizualni sadržaji u muzejskoj komunikaciji“

Ena Krnčević „Grafičke tehnologije u službi povećanja dosega muzejske publike“

Matea Galetić „Lapidarij na dodir“ rasprava

18.45-19.00        stanka

19.00-19.15        Jelena Roboz i Danko Dujmović Predstavljanje Zbornika radova 11. skupa muzejskih pedagoga Hrvatske                             „NOVO NORMALNO“

 

19.15-20.30        stručni obilazak muzeja:

II palače (Kneževa i Providurova palača) i izložbe Narodnog muzeja Zadar

stručno vodstvo kroz povijest palača i izložbe (Muzej grada Zadra i Galerija umjetnina NMZ-a)

„Ratko Petrić: Baciti istinu u lice!“/„Šest salonskih priča: Povijesni ambijenti Narodnog muzeja Zadar“/„Pablo Picasso: Novi početak“

Trg Petra Zoranića 1, Zadar

20.30-21:30        stručni obilazak grada domaćina – Zadra

 

Četvrtak, 22.09.2022.

Kneževa palača (Koncertna dvorana braće Bersa), Poljana Šime Budinića 3, Zadar

 

09.00-09.30        pozivno izlaganje Marina Nekić „Interesi adolescenata: jesu li muzeji među njima?“
09.30-10.45        usmena izlaganja „SREDNJOŠKOLCI“

Ivona Orlić i Mirjana Margetić „Blizu, a opet daleko. - Kako pridobiti lokalnu publiku?“

Iris Marinović „Srednjoškolci i Meštrović“

Marija Sabolić „Srednjoškolci u Muzeju grada Zagreba?! – rezultati provedene ankete među srednjoškolskim profesorima povijesti“

Petra Govorčin „Radionica „Mozgalicama kroz Muzej“ – privlačenje predadolescenata i adolescenata u prostore muzeja“

                            rasprava
10.45-11.15         stanka

 

11.15-12.30        usmena izlaganja „OSOBE S INVALIDITETOM I INKLUZIJA“

Silvia Vrsalović i Željka Jelavić „Etnografski muzej – mjesto inkluzije i društvene odgovornosti“

Katarina Ivanišin Kardum, Nikola Kezić i Janja Filipi „Izvan zidova sadržajem muzejskog Apisarija“

Kristina Pavlović „Sitnim koracima do velikih promjena: Veliki Tabor žele posjetiti i osobe s invaliditetom!“

Lucija Sekula „Muzejski prostor za djecu s teškoćama u razvoju da ili ne? – primjer iz prakse“ rasprava

12.30-13.15        poster izlaganja „SREDNJOŠKOLCI“/„OSOBE S INVALIDITETOM I INKLUZIJA“

Dragana Latinčić „Inkluzivni programi za decu i mlade u Muzeju grada Beograda“

Petra Šparica i Renata Brezinščak „Prirodoslovlje kao inkluzivno-terapijski program“

Uroš Dokl „Izzivi in priložnosti dela z gluhimi in naglušnimi otroki z govorno-jezikovnimi motnjami“

Iva Novak, Marta Kuliš Aralica i Vedrana Ceranja „Maraton: MUO – mladi“ rasprava

13.15-14.45        stanka za ručak 

 

 

Kneževa palača (Koncertna dvorana braće Bersa), Poljana Šime Budinića 3, Zadar

14.45-16.15        okrugli stol „EDUKATIVNA MUZEJSKA AKCIJA – REORGANIZACIJA – ŠTO (NE) VALJA?“

(za sudionike Skupa; uz mogućnost prisustvovanja svih članova Sekcije za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju HMD-a putem ZOOM-a)

 

16.30-17.45        stručni obilazak muzeja:

Grupa A: Arheološki muzej Zadar – stručno vodstvo i radionica Trg opatice Čike 1, Zadar

Grupa B: Muzej antičkog stakla – stručno vodstvo i radionica Poljana Zemaljskog odbora 1, Zadar

17.45-19.00        stručni obilazak muzeja:

Grupa A: Muzej antičkog stakla – stručno vodstvo i radionica Poljana Zemaljskog odbora 1, Zadar

Grupa B: Arheološki muzej Zadar – stručno vodstvo i radionica Trg opatice Čike 1, Zadar

 

Petak, 23.09.2022.

Kneževa palača (Koncertna dvorana braće Bersa), Poljana Šime Budinića 3, Zadar

 

 

09.00-09.30        pozivno izlaganje

Željka Tonković i Krešimir Krolo „Izgubljena publika: obrasci kulturne participacije mladih na primjeru muzejsko-galerijskih sadržaja“

09.30-10.45        usmena izlaganja „PREDŠKOLSKA I OSNOVNOŠKOLSKA DOB“

Natali Čop i Ana Sutlović „U suradnji znanosti i baštine – interaktivne interdisciplinarne radionice za pobuđivanje interesa djece za baštinu za vrijeme ljetnih praznika“

Anita Hodak „Kućni šašavi znanstvenik“

Jelena Roboz „(Što kad su) Teško dohvatljive skupine posjetitelja – SVI!“

Petra Šoltić „Muzejske radionice za djecu i odrasle“ rasprava

10.45-11.15        stanka

11.15-12.30        usmena izlaganja „TREĆA ŽIVOTNA DOB“

Željka Sušić „Album +“

Jelena Petković i Jelena Rančić „Muzej u gostima“

Ivana Dražić „Treća životna dob u muzeju; primjeri iz prakse“

Ivana Gorički Flegar „MSU mali i veliki“ rasprava

12.30-13.15        poster izlaganja „PREDŠKOLSKA I OSNOVNOŠKOLSKA DOB“/„TREĆA ŽIVOTNA DOB“

Željka Modrić Surina, Anita Hodak i Klara Bukovac „Medvjeđe priče“

Jelena Vekić Bašić „Uostalom, tko je taj Indiana Jones?“

Ines Virč „Muzeologajnica MMČ-a“ Lada Laura „Muzejski bonton“ rasprava

13.15-13.45        zaključna rasprava

 

Kneževa palača (Koncertna dvorana braće Bersa), Poljana Šime Budinića 3, Zadar

 

15.15-17.00        sastanak Sekcije za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju Hrvatskog muzejskog društva

(za članove Sekcije za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju HMD-a; uz mogućnost prisustvovanja ostalih članova Sekcije putem ZOOM-a)

 

17.00-18.15        stručni obilazak muzeja:

Grupa A: Prirodoslovni odjel Narodnog muzeja Zadar – stručno vodstvo: izložba „Mahovine“ Medulićeva 1, Zadar

Grupa B: „Pletenje podveze i struke“ – radionica Etnološkog odjela Narodnog muzeja Zadar uz kratko predstavljanje narodnih nošnji Sjeverne Dalmacije

Edukativna dvorana Kneževe palače, Poljana Šime Budinića 3, Zadar 18.15-19.30                    stručni obilazak muzeja:

Grupa A: „Pletenje podveze i struke“ – radionica Etnološkog odjela Narodnog muzeja Zadar uz kratko predstavljanje narodnih nošnji Sjeverne Dalmacije

Edukativna dvorana Kneževe palače, Poljana Šime Budinića 3, Zadar

Grupa B: Prirodoslovni odjel Narodnog muzeja Zadar – stručno vodstvo: izložba „Mahovine“ Medulićeva 1, Zadar

 

Subota, 24.09.2022.

09.00-14.00        stručni terenski obilazak grada Nina

(polazak iz Zadra u 9 sati, planirani povratak u Zadar oko 14 sati)

posjet Solani Nin, stručno vodstvo po poljima soli, Kući soli i Muzeju soli/posjet Muzeju ninskih starina/razgled grada Nina

19.09.2022., 14:09h
15. svibanj 2024 07:47