Šparoge nazivaju i carskim povrćem, jer u još su u rimsko doba podanici odlazili u berbu ove ljekovite biljke, kako bi carevi uživali u njima. Šparoge su idealne za pripremu laganih i zdravih jela, a mogu se i služiti kao prilog uz sve vrste hrane. Inače, jedna šalica šparoga ima svega 43 kalorije, pa osim što je ukusna, vrlo je zahvalna ukoliko želite pripaziti na kilograme. Osim toga šparoge su zdrave i za normalan rad jetre, bubrega i pluća. Zbog bogatog izvora vitamina K, kalcija, magnezija, šparoge su dobre i za jačanje kostiju. Potječu iz porodice ljiljana, ima ih oko 300 vrsta, a svega ih je 20 jestivo. Na tržnici i nisu baš jeftine, sezona šparoga je počela pa otiđite malo u šumu i uberite stručak ove zdrave, ukusne i nama bliske delicije.
Šparoge sa sipicama
Sastojci:400 g malih sipica, 400 g šparoga, 5 žlica maslinovog ulja, 1 stručak vlasca, 1,5 dl bijelog vina, sol, papar.
Očistite sipe uklonite im unutarnju i vanjsku kožicu pa ih dobro isperite. Šparoge očistite i uklonite im tvrdi kraj, stabljike izrežite na tanke kriške, a vrhove ostavite u komadu.
Vlasac stavite da se poprži na ulju i dobro zapržite sipice par minuta, polijte vinom, miješajući pustite da ispari na jakoj vatri, posolite i popaprite.
Sipe ocijedite i držite ih na toplom.
U istu tavu dodajte vrhove i kriške šparoga, posolite ih i popaprite pa ih kuhajte oko sedam minuta, povremeno promiješajte.
Stavite sipe u tavu i ostavite ih oko pet minuta na vatri. Sve poslužite na zagrijanom pladnju i poslužite toplo
Šparoge s kozicama u umaku
Sastojci:300 g kozica, 700 g šparoga, 30 g maslaca, 2 žlice vrhnja, 1 ljutika, 1 češanj češnjaka, bijelo vino, sol, papar.
Šparoge očistite i narežite na komadiće. Očistite i češnjak i ljutiku, ljutiku narežite na tanke komade, a češnjak protisnite.
Na 15 g maslaca popržite češnjak i ljutiku, dodajte šparoge, žlicu vode i malo vina te prokuhajte oko deset minuta na laganoj vatri.
Kozice očistite, kada su kuhane, šparoge ocijedite stavite ih u zamašćenu posudu i dodajte kozice, posolite i popaprite.
Na kraju kuhanja dodajte vrhnje i ostatak maslaca koji ćete preliti preko kozica. Sve stavite u zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva na pet minuta i poslužite toplo.
Penne sa zubacem i šparogama
Sastojci:350 g penna, 1 zubatac od 700 do 800 g, 200 g šparoga, 1 mrkva, 1 luk, 1 komad celera, 1 šalica protisnutih pelata, 1 dl rosé vina, maslinovo ulje, sol, papar.
Zubaca očistite, ljusku i utrobu odstranite, dobro ga isperite i narežite na režnjeve. Narezanu mrkvu, luk i celer popržite na ulju dok ne požute, posolite i popaprite. Dodajte komade zubaca i kuhajte na umjerenoj vatri oko 25 minuta. Vino ulijte i ostavite da ispari.
Ribu izvadite iz posude pustite da se malo ohladi, potom je usitnite i pažljivo odstranite kosti.
U tavu s temeljcem stavite zubaca i skuhane šparoge. Dodajte rajčice, promiješajte i ostavite da sve kuha oko 10 minuta. Tjesteninu skuhajte al dente, prelijte je skuhanim umakom i poslužite toplo.
Palačinke sa šparogama
Sastojci:100 g brašna, 1 jaje, 1 vezica šparoga, 3 dl mlijeka, 40 g ementalera narezanog na tanko, 100 naribanog parmezana, 100 g bešamela, 5 žlica maslinovog ulja, 60 g maslaca, sol, papar.
Šparoge očistite, odrežite im vrhove i stavite na stranu. Na tavi popržite stabljike narezane na komadiće, umiješajte 1,5 dl mlijeka i ostavite 20 minuta da tekućina ishlapi. Šparoge maknite s vatre i usitnite ih u mikseru, dodajte bešamel, pola parmezana, malo soli i papra.
U tavi rastopite 20 g maslaca i pirjajte vrhove šparoga oko 10 minuta.
Od brašna, jaja, ostatka mlijeka i soli napravite palačinke pa ih ispecite na tavi na maslacu.
Po palačinkama rasporedite kremu od šparoga i krišku ementalera, srolajte ih i složite u namašćenu vatrostalnu posudu, namažite ih preostalim maslacem, dodajte vrhove šparoga i pospite parmezanom.
Vatrostalnu posudu stavite u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva i zapecite 10 minuta. Poslužite toplo.
Jaja u umaku od šparoga
Sastojci:8 jaja, 1 vezica šparoga, 30 grama naribanog sira, 80 g kuhane šunke narezane na trake, 3 dl mlijeka, 30 g brašna, 30 maslaca, sol, papar.
Šparoge očistite, zavežite ih i zajedno ih kuhajte u slanoj vodi, držeći vrhove izvan vode. Ocijedite ih, uklonite tvrđi dio, vrhove narežite na komadiće pa ih izmiksajte.
20 g maslaca rastopite u tavi, dodajte brašno i brzo miješajte pjenjačom, dodajte mlijeko i miješajte dok se umak ne zgusne. Dodajte sol i papar, sir, smjesu od šparoga i šunku pa sve dobro promiješajte.
Jaja kuhajte oko 8 minuta, očistite ih i preplovite po dužini. Sve poslažite u vatrostalnu posudu, prelijte umakom i zapecite u zagrijanoj pećnici na 180 minuta oko 15 minuta. Poslužite toplo.
Pečena jaja s vrhovima šparoga
Sastojci:6 jaja, 400 g šparoga, 2 žlice mlijeka, 30 g naribanog parmezana, 30 g maslaca, sol, papar.
Očistite vrhove šparoga, stavite ih kuhati oko 15 minuta. Ocijedite ih te odvojite vrhove od stabljike.
Jaja razbijte, stavite ih u posudu i dodajte parmezan, mlijeko, malo soli, papra i lagano izmutite.
U tavi na rastopljenom maslacu, dodajte jaja i pecite na laganoj vatri dok se ne zgusnu. Neka vam ostanu kremasta.
Pred kraj dodajte šparoge, promiješajte i poslužite odmah.