<p>I oni su spremni za ribolov</p>
I oni su spremni za ribolov
StoryEditor
Ribolovna prognoza 11.-17.5.

Treba biti strpljiv i prilagoditi se uvjetima

Zanimljivo ribolovno razdoblje koje s obzirom na promjenljive vremenske uvjete neće biti baš po volji ribolovaca

Zadnji dio dana mine-škura mlađaka i prvi dani prve četvrti – kvarta, bolje rezultate davat će u svitanju i jutarnjim satima. Nastupajući prijepodnevni i poslijepodnevni sati će varirati od dobrog do podnošljivog. Sati pred sumrak i mrak davat će od dobrih do podnošljivih, a i slabijih rezultata. Noći ne obećavaju dobar ribolov.

Vrijeme će biti promjenljivo sa sunčanim, polusunčanim razdobljima te mogućim kišama i ponekim pljuskom. Temperature će se noću kretati između 15 i 18, dok će danju biti između 26 i 23 stupnja. Puhat će vjetrovi promjenljivih, uglavnom J i JI smjerova jačine od do 17 - 22 km/h. Promjenljive ćudi proljetnog vremena svibnja, za izlazak na more traži još uvijek odgovarajuću odjeću i obuću pa isto tako i zaštitnu kabanicu.

Subota, 11. svibnja; mina – škur mlađak; četvrti dan: vrlo dobro u svitanju i jutarnjim satima do 10 sati, a onda odlično do 15 sati. Podnošljivo i u satima pred sumrak. Dobro do sumraka i vrlo dobro do mraka. Noću slabo.

Nedjelja, 12. svibnja; mina- škur mlađak; peti dan: dobro u svitanju i ujutro do 12 sati. Odlično do 17 sati pa podnošljivo u satima do pred sumrak, a onda dobro do mraka. Slabo u satima noći.

Ponedjeljak, 13. svibnja; mina -škur mlađak; šesti dan: dobro u svitanju i prvim satima jutra do 10 sati. Podnošljivo do 13 sati, pa podnošljivo i do sumraka. Slabo u satima do mraka, a isto tako i noću.

Utorak, 14. svibnja; mina-škur mlađak; sedmi dan: podnošljivo u svitanju i ujutro do 10 sati pa sve bolje do 14 sati. Odlično u poslijepodnevnim satima do pred sumrak. Vrlo dobro do sumraka, a onda nešto slabije do mraka. Noćni sati nisu za ribolov.

Srijeda, 15. svibnja; prva četvrt- kvarat; prvi dan: u svitanju i jutarnjim satima dobro do 10 sati, a onda dobro i do 13 sati. Podnošljivo u satima poslijepodneva do sumraka. Slabije do mraka. Slabo i u noćnim satima.

Četvrtak, 16. svibnja; prva četvrt – kvarat; drugi dan: dobro u svitanju i jutarnjim satima do 10 sati, a onda vrlo dobro do 13 sati. Odlično u satima do sumraka i mraka. I ova noć nije za ribolov treba je propustiti.

Petak, 17. svibnja; prva četvrt-kvarat; treći dan: dobro u svitanju i satima jutra do 11 sati. Podnošljivo do podne. Podnošljivo i u poslijepodnevnim satima do sumraka. Slabije do mraka. Slabo u noćnim satima do svitanja. Odmorite se.

Zanimljivo ribolovno razdoblje koje s obzirom na promjenljive vremenske uvjete neće biti baš po volji ribolovaca, ali ipak za one koji se odluče na more, davat će zadovoljstvo uspješnog ulova. Treba biti strpljiv i prilagoditi se uvjetima koje stvaraju zadnji dani mine škura mlađaka i prvi dani prve četvrti kvarta. Uvijek napominjemo da je uspjeh u ribolovu ovisan o dobroj pripremljenosti opreme za ribolov i dobro pripremljene ješke. Kažimo da je prije odlaska u ribolov kazati onu staru ribarsku uzrečicu “ribaru rozi” pa će i ribolovna sreća pratiti ribolovce.

Izlazak i zalazak Sunca

Sunce u ovom vremenu mine-škura mlađaka i prve četvrti - kvarta na zadarskom području izlazi između 05:29 i 05:22 sata a zalazi između 20:16 i 20:23 sata.

Faze Mjeseca

Faza mine škura – mlađaka traje do 15. svibnja u 02:20 kad započinje faza prve četvrti-kvarta u 10:51 sati i traje do 25. svibnja kad počinje faza uštapa punog mjeseca.

10.05.2024., 20:13h
JOŠKO GATARA
20. svibanj 2024 12:10