Klapa Asseria kao i ženska klapa brinuli su za podizanje atmosfereDamir Maričić
StoryEditor
14. VINFEST BENKOVAC

Dominacija zlatnih vina na benkovačkom Vinfestu

Trifun Poljak iz Poljak Vina uzeo je dva šampionska pehara i pobjednički kup cijele smotre, Vinarija Jokić dva pehara, a šampionske titule uzeli su i Ker-Vin, Branko Kutija te Vina Karaba

Trifun Poljak (Poljak Vina) sa Syrahom iz 2018. šampion je Vinfesta 2023., a okrunjen je i peharom šampiona crnih vina u postupku proizvodnje s istim vinom koje mu je donijelo pobjedničku titulu, kao i šampionom crnog vina na tržištu s Cabernet Sauvignonom iz 2017. Šampion bijelih vina na tržištu je vinarija Jokić s Maraštinom Dalmacija iz 2022., ujedno i šampion u Maraštinama, šampion bijelih vina u postupku proizvodnje je Pošip iz 2021. vinarije Karaba, šampionska Plavina je Plavina Martin Obrta Ker-Vin iz 2020, dok je najbolji Rosée imao OPG Branko Kutija sa Svrdlovinom koji je osvojio srebro s 83 boda.

Strogost ocjenjivačkog povjerenstva uz dominaciju vrhunskih vina

image

Šime Kurtov iz Vinarije Karaba uzeo je šampionsku titulu za bijelo vino u postupku proizvodnje

Damir Maričić
Ova najčuvenija i najsofisticiranija vinska manifestacija Zadarske županije slavi zrela vina i vina na tržištu, a slavu i poštovanje ljubitelja vina stekla je već s prvim uprizorenjem i čuva je već 14 godina. Okuplja vinske serdare Ravnih kotara i Zadarske županije u starodrevnom Kaštelu Benković pod stoljetnim divljim kestenom, gdje oduvijek nije bilo dovoljno mjesta za sve koji štuju nektar iz srca ovdašnjeg terroira i duše ovdašnjih seljaka doraslih s ovom generacijom do vinske gospode. Organizaciju odrađuju Grad Benkovac, Turistička zajednica Ravnih kotara i Udruga vinara Zadarske županije a ocjenjivačkom sudu predsjeda prof. dr. Ivana Alpeza inače voditeljica Laboratorija za senzorna ispitivanja Zavoda za vinogradarstvo, vinarstvo i uljarstvo RH. Ocjenjivački sud ostaje trajno odan strogim kriterijima što već niz godina potvrđuju ovdašnja vina kada odu u tzv. najrigoroznije vinske smotre na svijetu (recimo Decanter ili IWC London) gdje redovito dobiju nekoliko pa i 10 bodova više nego prikupe u Benkovcu. Takvih 5-6 vina mogli bi nabrojati i među ovogodišnje nagrađenim.  Jedino je tzv. veliko zlato koje se ovdje daje za vina s 90 ili više bodova od mogućih sto dodjeljeno Syrahu Vina Poljak.

Nasuprot takvoj strogosti stoji činjenica da je od 87 ocijenjenih vina njih 45  dobilo zlato odnosno 85 ili više bodova, što se nije dogodilo nikad do sad. Kad bi tome dodali i 16 vina s 82 i 83 boda, a koja prema hrvatskoj klasifikaciji vina, kada takve bodove dobiju od Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo stječu pravo na oznaku - vrhunsko vino, ovo je bila večer gotovo isključivo vrhunskih vina (70%).  

Vinari šampioni i šampionska vina

Prije riječi organizatora i samih šampiona predstaviti nam je vinarije i vina šampione. Trifun Poljak uzimao je šampionske titule i do sad, prema mom četrnaestogodišnjem pamćenju ove manifestacije najčešće, ali sad je s trostrukom krunom naravno oduševljen ističući:

- Ovo je kruna moje karijere s tri pehara za dva vina.

Poljak kupuje grožđe s najboljih pozicija i nije vinogradar, ali se grožđe njeguje i dopušta mu se ograničen rod po njegovim uputama, a njegova vina osvajaju zbog pedantnosti u preradi, održavanju i dozrijevanju u podrumu Ville u Diklu.

image

Predsjednik Udruženja vinara Zadarske županije Radoslav Bobanović okitio se zlatom iz ruke predsjednika Udruge hrvatskih vinskih vitezova Ive Delonge

Damie Maričić
Vinarija Jokić, Duška Jokića također spada u vinarije istinskih kotarskih vinskih serdara, a od višestruko nagrađivanih i šampionskih titula pamtim kako je upravo iz nje krenula vremenski kasnija ovdašnja vinska revolucija u bijelim vinima, tada s Draganom Šulentić u ulozi enologa. S nizom titula pa i ova dva sada preuzeta šampionska pehara lansirala se u kraljicu bijelih vina koju sad vodi enologinja Cvita Eškinja. Vinarija je upravo u okončanju novog podruma, kušaonice i svega što uz to ide u Lišanima Tinjskim dajući time prilog i prodaji na kućnom pragu i vinskom turizmu. Istaknimo da je i ova vinarija, ali i još nekoliko vinara ove godine uspjelo Maraštinu uzdignuti iznad Pošipa što nije mala stvar.

Tomislav Glavić i nasljednik Martin čijim imenom Ker-Vin imenuje svoja crna vina šampioni su ovdašnje "pepeljuge" - Plavine kojoj se kao i Maraštini kao autohtonim tradicijskim sortama posvećuje posebna pažnja. Postoji u cijelim Kotarima pa i Sjevernoj Dalmaciji svega par vinara koji tu i tamo mogu slijediti ono što Glavići postižu s ovom sortom. Vinarija Karaba koja je od lani oplemenila ovdašnju vinsko turističku priču velebnim podrumom, kušaonicom i kompletnom ponudom i pričom u poslovnoj zoni Pakoštana branila je pak čast Pošipa kao dalmatinskog bijelog vinskog kralja, za sad u postupku pripreme za tržište.

Na kraju, ne jer je manje važno nego jer se događa prvi put je nagrada za Rosée vino, do jučer čuđenje u svijetu, zadnjih godina u rastu proizvodnje i uspjeha diljem svijeta, a uvelike i u nas. Dogodila se prvi put jer je ove godine u toj narasloj proizvodnji pristiglo dovoljno (5) ružičastih vina da ima potrebe posebno ih nagraditi. Riječ je o Svrdlovini Branka Kutije iz Lisičića  prvom napravljenom Roseeu ove spašene sorte iz Brankovog vinograda od plemki spasitelja sorte Mladena Anića.

Dakle okićeni su sve redom vinski serdari, kako nazivam ovdašnje dokazane vinske šampione, pregaoce i profesionalce. Pa stoga nije ludo da Udruga hrvatskih vinskih vitezova redovito u snažnom sastavu nazoči ovoj manifestaciji, pa je njen predsjednik Ivo Delonga ovdje već redovan ne tek gost već prijatelj.

Longin: Uspjeh sezone mjeriti treba po prodaji vaših vina....

Gradonačelnik Benkovca Tomislav Bulić u ime organizatora odao je pijetet svim velikim i malim vinarima:

image
Damir Maričić
- Koji ste ispisali neke od najljepših redaka hrvatske vinske povijesti svojim nastavkom tradicije u koju su utkali znoj i nekad nadljudske napore, dodajući da je ovo večer umjetnosti vinogradarstva i vinarstva koja emocionalno ispunjava čovjeka: - Jer ovdašnja vina su u boci zarobljen otisak duše kotarskog čovjeka

Istakao je ne kao manu već adut činjenicu da je većina ovdašnjih vinara tek boutique proizvođača, ali to daje posvećenost do detalja a uzdiže je i najveće posvećenost organskoj odnosno ekološkoj proizvodnji u nas, pa i s malo pandana u svijetu. Istakao je i pohvalio iskustvo suradnje s Portugalom u kojem su obišli nasade naših sorti kao što su ovdje na posjedu Šime Škaulja u Nadinu posađene njihove i daju obećavajuća vina. Također je pohvalio dogovor vinara o prvom zajedničkom vinu i butelji što će osnažiti ovdašnju vinsku prepoznatljivost.

Zvonimir Vlatković obraćajući se uime ocjenjivačke komisije, s oduševljenjem je posebno naglasio sada vidljivu činjenicu donedavno daleku da imamo široku paletu odležalih odnjegovanih vina, vina koja su barikirana koje se pustilo sazreti:

image

Župan i pročelnik za turizam su zapjevati i zasvirali

Damir Maričić
- Odlična, izvrsna vina koja su nas sve u ocjenjivačkoj komisiji ugodno iznenadila od 2017. 2018. godine Cabernete, Merlote, Syrahe a istovremeno i iznenađujuće dobre Pošipe i Maraštine, svježe i mirisne. Naše klimatsko-pedološke uvjete nema nitko i možemo,  a vi to i dokazujete, proizvoditi vrhunska svjetska vina. Time ste nas stavili u zahtjevnu situaciji, zaključio je pozvavši na nastavak uz svesrdnu suradnju sa strukom.

Predsjednica povjerenstva Alpeza  poručila je pak znakovito govoreći o zlatnim odličjima, čije zanosnije dijeljenje komisije izbjegavaju jer mogu poljuljati ozbiljnost događaja pa i njihovog ocjenjivanja:

- Velik udio zlatnih odličja je definitivno slika objektivne kakvoće ovih vina i to treba kazati  kazavši i kako su imali gotovo mrtvu trku tri crna vina da bi pobjednik (Syrah Vina Poljak) na kraju iskoračio pojedinačnim ocjenama svih ocjenjivača.

Skup je službeno otvorio i pozdravio župan Zadarske županije Božidar Longin naglasivši kako je ovdje cijela delegacija županije, uz njega i zamjenik Šime Vicković, pročelnici za poljoprivredu odnosno turizam, Danijel Segarić i Ante Sjauš, direktorica TZ županije,..

- Vi ste predvodnici naše višegodišnje težnje da se izgradimo kao vrhunska i prepoznatljiva eno -gastro destinacija. Osvjetlali ste nam obraz i pronijeli glas o našoj županiji po svijetu da samo spomenem 6 zlata iz ČIilea na najvećoj smotri južne hemisfere, i zbog toga kao i njegovanja tradicije uz ljubav za nju vas posebno cijenim. U sezoni smo koja očekujemo da bude rekordna a ja je neću cijeniti po drugom nego po tome koliko ćete vi svojih vina, i ostali proizvođači vrhunskih autohtonih proizvoda, plasirati našim gostima, kazao je nadahnuto župan otvarajući Vinfest. Da cijeni ove ljude i voli što je tu potvrdilo se naknadno kada je uzevši zajedno s pročelnikom Sjaušem gitare u ruke zabavio posjetitelje.

Pod stoljetnim divljim kestenom benkovačkog kaštela u jedno pitomo veče još jednom je potvrđeno da tko ima dobro vino ima i prijatelje, jer mjesta za sve prijatelje našlo se samo zbog spremnosti svih da se za dobro društvo i prijatelje valja i stisnuti. Uime ostalih organizatora Predsjednik Udruženja vinara Zadarske županije Radoslav Bobanović i direktor Turističke zajednice Ravnih kotara Vanja Čvrljak iskazali su zadovoljstvo velikim brojem vrhunski ocijenjenih vina, golemim interesom i odzivom prijatelja koji je nadmašio očekivanja i savršenom atmosferom punom veselja.

Gužva vinskih serdara od 85 do 89 bodova

image

Branko Kutija za prvi Rosee od Svrdlovine preuzeo je šampionsku titulu iz ruke direktorice TZ Zadarske županije 

Damir Maričić
Nagurani od 85 do 89 bodova stiskali su se svi redom ovdašnji već dokazani vinari, ljudi koji su iz ratnih razvalina pokrenuli vinsku revoluciju Zadarske županije i još je vode. Pobjednik Poljak naredao je tri svoja crnjaka na vrh zlata, a "vježba" i bijelo (Pošip sada "samo" brončani). Pa je stisnuo i za prsa nadmašio legendu vinske revolucije Šimu Škaulja i nasljednika Tomislava sa 4 zlata sa revijom Merlota od 89, 88 i 87 bodova - Merlot Barrique 2017., Carl Gustav (u spomen posjete švedskog kraljevskog veličanstva) gdje je Merlotu priodružen Cabernet pa sve ležalo u barriqueu i flašama od 2016., Merlot Desertni poluslatki i on iz 2018. a zlato su uzeli i za svoju svežu Maraštinu od lani. Ker-Vin vinskog pregaoca Tomislava Glavića raširo se nadmetanjem od prijetnje općem šampionu sa kupažom Cabernet Sauvignona, Cabernet Franca i Merlota (tipičnom bordoškom kupažom - ovdje jedinom jer Franck radi samo on) sa 89 bodova, zlatnom šampionskom Plavinom, ali i jednom za srebro kao i srebrnom Maraštinom. I znani nam vinski serdar Božo Bačić vinuo se sa svojim Marlotom od 88 bodova nad svojim Asseriama (kupaže Merlota i Syraha, te aromatizirana varijanta sa Maraškom) koje su mu donijele još tri zlata. Šampionska Vinarija Jokić gurala se pri vrhu sa svojom crnom kupažom (Merlot, Cabernet i Syrah) s istih 87 bodova koliko i vrhunska Maraština, dok je inače slavljen Pošip sad prošao sa 82 boda. S nagradama mahom zlatnog sjaja za čitavu paletu redala s Vinarija Degarra Dane Šulentića i Mate Pestića s tri zlatna nagrađenih s 87-bodova - - Garažist (cuvee Cabernet Merlot), Pjenušac "Primo" (jer je bio prvi ovdašnji) od Pošipa i  kupažu Merlota i Caberneta,  i zlatnom Maraštinom i srebrnim Pošipom. Kažimo da je i Badel 1862 i Vinarija Benkovac makar simboličnim učešćem potvrdila da je Korlat ovdašnji dostavivši kakav drugi nego zlatni Merlot. Denis Rako odnosno Vina otoka Paga pokrila su Benkovac širokom paletom odnosno zlatnim: Merlotom Fortica, posebnim "Fortunalom" neobičnom mješavinom Chardonnaya i Sauvignona bijelog, Gegićem i Chardonnayom monosortnim, dok im je ružičasto Rozeta (dakle Rosee)od Syraha i Merlota zapalo srebro. I PZ Maslina i vino Radoslava Bobanovića i Željka Uzelca  pokazala je raskoš palete uzevši  četiri zlata (Caberent, Syrah, Muškat žuti i Merlot)   dva srebra (Crljenak, makar s 83 boda, i kupažu Babića i Plavine) te broncu za Rosee od Crljenka i Plavine (kažimo od pobjedničkog pa nadalje kako su Roseei stekli "pravo građanstva" ali im ocjenjivači i dalje nisu skloni). Vinske prvake nastavljamo redati i sa zlatnim Stjepanom Vučemilovićem  koji je uzeo zlato za dva svoja Merlota,  i  za ono što ne smijemo zvati Prošek nego desertno vino od Malvasije dubrovačke, Grka, Pošipa i Maraštine.

I šampionska Vina Karaba pokazala su paletu osim zlatnog šampionskog Pošipa tu je i zlatni Templar, te dvije srebrne Maraštine. Kraljevski vinogradi Zorana Pantalona i Milenka Rajića, najveći privatni vinogradari iz Petrčana i Zatona nedavno proslavljeni na Decanteru u Londonu pozlatili su ove godine Crljenak i Gladiatora (Plavac mali, Merlot, Syrah), dok im je vječno zlatni Pošip donio srebro kao i Rosee od kupaže Plavca malog i Crljenka. A zlatom su se okitili i Vina Vinketa odnedavni član udruge kao i Velebna, i jedan od značajnih pregalaca u svemu ovom što će skoro među "profesionalce" Branko Kutija kojeg je pozlatila kupaža Syraha, Caberneta i Merlota, dok je šampionski Rosee Svrdlovina ostao na srebru. Kako se onima koje nazivam vinskim serdarima redovito priključi i poneki novi (lani troje) navesti je da su zlata uzeli i OPG Stipe Ligutić, OPG Kunovac Ivan Zrilić, Marin Dražić, OPG Denis Ožaković, OPG Grbić, neki već godinama a neki odskora među njima. Dio naših vinskih vitezova je izostao pout Figurice Mladena Anića, Bora vina Zdravka Žuže, vina Darija Buljata, Željka Vrsaljka, i nekih drugih. Dio ih se predstavio simbolično pa su tako iz Tantuma, čitaj ekipe Fiolića poslali tek Maraštinu Sur Lie, koja je nakad i ovdje harala da bi sad dopala srebra, a Elvis Nimčević to je učinio s jednako nagrađenim monosortnim Grenacheom, a bio nam je ovdje i šjor Krsto Matešić zadnji od Arbanasa među ovima, sa srebrom za svoju znanu  kupažu Merlota i Caberneta makar sa 82 boda nosi oznaku - vrhunsko. Još je tu starih znanaca poput Bože Glavića (dva srebra), Valerija Skoblara, Mate Duševića, ...  Kada su sorte u pitanju ipak smo se ocjenama ovog povjerenstva nakon nekoliko godina vratili preovlađujućim zlatima za tri kraljevske francuske sorte u izvedbama ovdašnjih snažnih ekstraktnih i aromatičnih moćnih vina, makar s nizom iznimki i ne tako jednolično kao nekad.  Ipak se u prvih 10 među Syrahe, Merlote, Cabernet Sauvignone, same ili u mješavinama, uvukla tek šampionska Maraština.

Bernkovačke i londonske ocijene

U Benkovcu su tek jednom vinu dali 90 bodova dok su u Londonu na Decanteru koji je sad najveće pa i marketinški najznačajnije vinsko natjecanje, ali i londonskom International Wine Chaleng, čiji se rezultati objavljuju uz londonski vinski sajam, posljednjih godina ovdašnji vinari od nekad nemogućih dosegli do 10-tak zlata. Na oba spomenuta nadmetanja, na kojima se ponose da su im ocjenjivači najkvalificiraniji na svijetu, zlato se osvaja za dobivena  95 i više bodova. Dobila su ih ovdašnja vina od kojih bi vam mogao nabrojati najmanje pet koja su ove godine bila u Benkovcu?! Možemo govoriti o strogosti i izbjegavanju "avanturizma" rizika greške benkovačkog ocjenjivačkog suda.

No valja ipak i reći da oni zlata daju  za visokih 95 ili 96 bodova,  što su mogli bi reći gotovo idealna vina, pa bi sa strogošću teško itko dobio zlato. A svake godine dodjele i ponešto platina pa i nekoliko vina ocijene sa 100 bodova. To bi značilo ne samo idealno već i vino od kojeg nije moguće napraviti bolje.  

Šampioni 14. Vinfesta

Šampion Vinfesta - Syrah - Poljak Vina - 90 bodova

Šampion crnih vina na tržištu - Cabernet Sauvignon - Poljak VIna - 89 bodova

Šampion bijelih vina na tržištu - Maraština Dalmacija - Vinarija Jokić - 87 bodova

Šampion crnih vina u postupku proizvodnje - Syrah - Poljak vina - 90 bodova

Šampion bijelih vina u postupku proizvodnje - Pošip - Karaba - 86 bodova

Najbolja plavina - Martin Plavina - Ker-Vin - 86 bodova

Najbolja Maraština - Maraština Dalmacija - Vinarija Jokić - 87 bodova

Najbolji Rose - Rosee Svrdlovina - OPG Branko Kutija - 83 boda

10.07.2023., 14:38h
:
Damir Maričić
19. svibanj 2024 21:20