Nade Batur, sakristan župe Gorica-Raštane
StoryEditor
NEMA CRKVE BEZ SVEĆENIKA NI BEZ VJERNIKA LAIKA

Nade Batur, bivši gastarbajter, sakristan župe Gorica-Raštane...

Službu sakristana smatram darom i obvezom po Božjoj providnosti, kazao je Nade Batur iz Gorice koji je 30 godina živio i radio u Švicarskoj...

Pri formiranju liturgijske zajednice kao vjerničkoga kruga u župnoj zajednici, kojemu je cilj produbljivanje značenja liturgije i što dostojanstvenije slavlje, osobito euharistije, posebnu pažnju, uz ostalo, treba svakako posvetiti službi sakristana, crkvenjaka, zvonara, remete ili sakrištana bez kojega nema pravoga slavlja, kako ga predviđa i Rimski misal. Među njima su i bračni par Batur iz Gorice, Mirjana i Nade, sakristani koji su svoj život potpuno vezali uz Župu sv. Ivan Krstitelj Gorica - Raštane.

- Župa je obitelj i kao obitelj trebamo se međusobno pomagati i biti blizu, raditi za veću slavu Božju, kazala je 58-ogodišnja Mirjana Batur, majka troje djece i baka četvero unučadi, najveće radosti Mirjane i supruga Nade.

Obiteljske obveze podređene crkvenim

Briga za bogoslužje je povjerena prvenstveno zaređenim službenicima Crkve, ali i ostalim vjernicima među kojima su i oni koji vrše službu sakristana.

- Nama je od djetinjstva svećenik u župi bio kao svetac, prema njemu smo imali osjećaj kao da je Isus. Tako smo odgajani, svi smo u mjestu tako osjećali prema svećeniku, kaže domaćica Mirjana koja je 17 godina radila u kuhinji u bolnici u Švicarskoj.

Mirjana i Nade su bračni par koji se brine za crkvu i svega za slavlje liturgije i drugo. To znači da često svoje obiteljske obveze moraju podrediti obvezama u crkvi, o čemu pohvalno govori župnik don Boris Pedić.

- Službu sakristana smatram darom i obvezom po Božjoj providnosti, istaknuo je sakristan Nade koji je disciplinu kao građevinar izbrusio u Švicarskoj gdje je živio 30 godina i gdje je njemu i supruzi Mirjani crkva bila na prvom mjestu.

Mirjana i Nade su vjernici laici koji itekako imaju svoj aktivni udio u životu i djelovanju Crkve. U crkvenim zajednicama njihova je djelatnost toliko potrebna da bez njih ni apostolate svećenika, u mnogim slučajeva, ne može postići svoj puni učinak.

Sakristan, “pastoralni asistent”

image

Nade Batur iz Gorice

- Pozvani smo da budemo vjerni Kristu, da velikodušno svijetom nosimo Radosnu vijest Evanđelja, da tamo gdje se nalazimo, u svojim obiteljima, svojim selima i gradovima, radnim mjestima i mjestima za rekreaciju, budemo radosni, komunikativni, prožeti Gospodinovom ljubavlju, poručio je Nade, “čovik od vjere i od riči”.

“Ne možemo živjeti u kraljevstvu ljubavi ako ponizno i strpljivo ne služimo svojim bližnjima, pokušavajući otvoriti im put do Krista i vrata u njegovo kraljevstvo”- Nade Batur...

Zbog važnosti službe sakristana tu osobu možemo smatrati i svojevrsnim “pastoralnirn asistentom” jer uvelike pomaže župniku, počevši od prve i često najvažnije informacije o svemu što se odnosi na vjerski život i slavlja, računajući i na činjenicu da se neki vjernici, pogotovo oni koji su se udaljili od Crkve, najprije njoj obraćaju.

- Ne možemo živjeti u kraljevstvu ljubavi ako ponizno i strpljivo ne služimo svojim bližnjima, pokušavajući otvoriti im put do Krista i vrata u njegovo kraljevstvo, zaključio je Nade Batur.

02.05.2023., 09:10h
17. rujan 2024 18:16