Vinko Radovčić i Iris Pavić Tumpa domaćini su festivalaDrama Plus
StoryEditor
u organizaciji KLZ i Drame plus

Prvi Zadarski festival monodrame započeo sinoć predstavom "Pračovjek"

Prvi Zadarski festival monodrame nastavlje se večeras izvedbom monodrame Karle Leko „Sagradit ćemo kuću ponovno“ u režiji Vinka Radovčića i izvedbi Sanje Grgine, a u produkciji domaćina festivala, Kazališta lutaka Zadar

Pred prepunim Kazalištem lutaka Zadar, jučer je u 21 sat otvoren 1. Zadarski festival monodrame. Uzvanike i sve nazočne posjetitelje pozdravio je Vinko Radovčić, izbornik i umjetnički ravnatelj 1. Zadarskog festivala monodrame koji je naglasio da je ovim festivalom monodrame cilj vratiti publici istinske vrijednosti kazališta kroz prikaz monodramskih ostvarenja priznatih kazališnih grupa, glumica, glumaca, redateljica, redatelja, koji svojim pristupom monodramskoj formi, izvedbi i sadržaju nadilaze sam žanr monodrame i pred publiku stavljaju izazove novog kazališnog iskustva koje ni jedan drugi medij ne može zabilježiti.

Prvi Zadarski festival monodrame posvećen je cijenjenom zadarskom glumcu i lutkaru Zlatku Košti, dugogodišnjem članu glumačkog ansambla Kazališta lutaka Zadar, pa stoga u spomen na njega nosi naziv i nagrada koja će se na kraju festivala dodijeliti najboljoj monodrami. Pred članovima stručnog žirija bit će zahtjevan zadatak ocijeniti najbolju monodramu i dodijeliti joj upravo tu nagradu, čije su idejno rješenje statue osmislili Vinko Radovčić i Robert Košta. 

Stručni žiri 1. Zadarskog festivala monodrame čine: teatrologinja dr. sc. Teodora Vigato, izv. prof. kao predsjednica žirija, dramska prvakinja HNK Zadar Jasna Ančić te dramski glumac i lutkar Dominik Karakašić kao članovi žirija, koji će u sljedećih sedam dana pogledati osam monodrama i izabrati te nagraditi najbolju. Zadarska će publika također imati priliku sudjelovati u izboru nagrade za najbolju monodramu tako što će poslije svake predstave, ocjenom od 1 (najniža) do 5 (najviša) ocijeniti odgledanu monodramu i na taj način svojim glasom pridonijeti konačnom izboru nagrade publike za najbolju monodramu.

Nazočnima se obratila i Iris Pavić Tumpa, ravnateljica Kazališta lutaka Zadar, uz Radovčića organizatorica i producentica 1. Zadarskog festivala monodrame koja je istaknula da je iznimno sretna što je Grad Zadar prepoznao važnost održavanja ovog festivala monodrame kao i činjenicom da je posvećen upravo Zlatku Košti, glumcu i lutkaru koji je bio skroman i nepatvoren, iskren do granice bola, a pri tom izniman čovjek i veliki glumac koji je svim srcem pripadao svom Zadru, svojoj publici i svojoj profesiji. Iris Pavić Tumpa je naglasila kako se nada dugovječnosti Zadarskog festivala monodrame kao i velikom odazivu i posjećenosti zadarske publike.

image

Publiku je koncertom oduševila Elena Stela

Drama Plus

Uslijedila je izvedba sjajne monodrame, ujedno i komedije „Pračovjek“, autora Roba Beckera u režiji i izvedbi Peđe Gvozdića, člana Gradskog kazališta „Zorin dom“ u Karlovcu u čijoj produkciji, uz Zakon teatar i Theatre Mogul, je ostvarena ta monodrama.  „Pračovjek“, u originalu „Defending the Caveman“, najdugovječniji je one man show u povijesti Broadwaya i Las Vegasa te je postigao svjetski uspjeh. „Pračovjek“ je do sada preveden na 25 jezika te je izveden u više od 52 zemlje, a sam autor Rob Becker je tijekom trogodišnjeg razdoblja proučavao psihologiju, sociologiju i prapovijest kako bi napisao komediju o odnosu i razlikama muškaraca i žena od prapovijesti do danas. Ovom monodramom Peđa Gvozdić obilježava deset godina umjetničkog djelovanja u Gradskom kazalištu „Zorin dom“ u Karlovcu.

image

Predstavom Pračovjek otvoren je 1. Zadarski festival monodrame

Drama Plus

Za vrijeme pauze monodrame „Pračovjek“, kao i poslije nje, tijekom domjenka, u predvorju Kazališta lutaka Zadar, razdraganu i veselu publiku zabavljala je Elena Stella svojim iznimnim vokalnim sposobnostima uz pratnju Josipa Marcelića na kontrabasu i Borne Pehara na klavijaturama izvodeći sjajne jazz skladbe u vrhunskom aranžmanu spomenutih glazbenika. Time je službeno započeo 1. Zadarski festival monodrame, koji se nastavlja večeras izvedbom monodrame Karle Leko „Sagradit ćemo kuću ponovno“ u režiji Vinka Radovčića i izvedbi Sanje Grgine, a u produkciji domaćina festivala, Kazališta lutaka Zadar.

Generalni pokrovitelj 1. Zadarskog festivala monodrame je Grad Zadar, a pokrovitelj je Zadarska županija. Cijena ulaznica za pojedinačne predstave je 7 eura, a za komplet od osam predstava je 30 eura. Ulaznice se kupuju i preuzimaju na blagajni Kazališta lutaka Zadar, Sokolska 1, Zadar svakog dana od 19 sati do početka predstave u 21 sat, odnosno od 17 sati na dan igranja predstave u 19 sati. Ulaznice je moguće rezervirati na e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. najkasnije tri sata prije izvedbe svake predstave ili na broj telefona: 023 319 181 radnim danom od 8 do 15 sati. Rezervirane ulaznice potrebno je preuzeti i kupiti najkasnije pola sata prije početka predstave na blagajni Kazališta lutaka Zadar. Rezervirane ulaznice koje nisu podignute na vrijeme bit će puštene u slobodnu prodaju.

29.08.2023., 14:40h
05. svibanj 2024 23:04