<p>Načelnik Lončar i ministar Šipić</p>
Načelnik Lončar i ministar ŠipićOpĆina PoliČnik
StoryEditor
OSTANAK MLADIH OBITELJI

Ministar Šipić upoznao se sa stambenom zonom za mlade u Općini Poličnik

Načelnik je istaknuo kako bi se svi akteri od jedinica lokalne samouprave do Vlade trebali uključiti u ovakve modele za poticaj mladim obiteljima

Ministar demografije i useljeništva gospodin Ivan Šipić, posjetio je Općinu Poličnik te održao radni sastanak s općinskim načelnikom gospodinom Davorom Lončarom. Načelnik je ministra upoznao sa projektima koje Općina Poličnik godinama provodi s ciljem poticanja ostanka mladih obitelji, kao i o stvaranju uvjeta za povratak zainteresiranih.

Ministar Šipić je istaknuo da je Općina Poličnik primjer na koji način se vodi općina pa i po pitanju demografije, te da mu je zadovoljstvo što je imao priliku upoznati se sa projektom odnosno stambenom zonom za mlade, koja je praktički "već živa", u kojoj je do sada izgrađeno 6 stambenih objekata, u planu 70-ak, a u nastajanju 20-ak stambenih objekata, te da sva infrastruktura koja će se uložiti će biti opravdana, jer za cilj ima ostanak mladih na ovom području.

Ministar je zaključno kazao kako je uvjeren da će u narednim mjesecima napraviti iskorak po pitanju demografije uz sve mjere koje će Ministarstvo demografije i useljeništva u narednim vremenima ponuditi općinama i gradovima, te učešću općina i gradova, te da će se povezati sve dobre inicijative i za rezultat imati konkretne rezultate ne samo u poticanju mladih obitelji za ostanak u Hrvatskoj.

Općinski načelnik Općine Poličnik Davor Lončar zahvalio se ministru demografije i useljeništva Ivanu Šipiću na posjeti Općini Poličnik. Tema razgovora je bila izgradnja stambenih zona kao poticaj mladim obiteljima koje žele ostati na području Općine Poličnik. Načelnik je istaknuo kako bi se svi akteri od jedinica lokalne samouprave do Vlade trebali uključiti u ovakve modele, kako bi osigurali ostanak mladih na ovim područjima.

Zaključno je istaknuo dvije stvari, a to je da dječji doplatak dobiju sva djeca, neovisno o cenzusu, a druga da se rad dječjih vrtića primjeni putem modela rada škola, na način da država iz svog proračuna ako je moguće osigura 80 % sredstava za rad vrtića, dok bi jedinice lokalne samouprave trebale preuzeti 20 % sufinanciranja rada vrtića, ali isključivo kroz režijske troškove. Općinski načelnik je kazao kako se nada da će posjeta ministra koji će ovo prenijeti premijeru Vlade donijeti dobre rezultate, kako za žitelje Općine Poličnik, tako i za sve žitelje Republike Hrvatske.

04.06.2024., 14:47h
17. listopad 2024 21:59