Zoran Pelicarić - Peco (u sredini)Velimir Brkić
StoryEditor
SV. FILIP I JAKOV

Usvojen proračun “težak” gotovo 26 milijuna eura

Nikad proračun nije bio ovako širok i temeljit, kazao je Zoran Pelicarić - Peco, načelnik općine Sv. Filip i Jakov

Žitelji Općine Sveti Filip i Jakov (Babac, Raštane Donje, Raštane Gornje, Sikovo, Sv. Filip i Jakov, Sv. Petar, Turanj) u novu 2024. godinu će ući s općinskim proračunom u iznosu od nevjerojatnih 25.626.311,42 eura ili sa čak 193 milijuna kuna. Tko su jednoglasno odlučili vijećnici na sjednici Općinskog vijeća kojoj je predsjedao Igor Pedisić.

- Ovakav proračun bi trebao osigurati bolji infrastrukturni i životni standard općinskih žitelja. Nikad proračun nije bio ovako širok i temeljit, kazao je Zoran Pelicarić - Peco, načelnik, koji je sjednici Vijeća svojim osebujnim stilom proračun obrazlagao u detalje.

Nema prireza, rješenje nova radna mjesta

- Općina nema prireza, riješenje je otvaranje više radnih mjesta, poručio je Pelicarić.

Prema riječima Pelicarića proračun za 2024. godinu je najčudniji i najveći investicijski ciklus, ali i godina najvećih napada na općinski tim i vladajući HDZ.

- Živimo u društvu prijavljivanja i drukanja pojedinaca. Tu se s fotoaparatom šeću i nekakvi emisari iz Zadra, tko zna od kuda. U điru je istinski linč na Općinu i na HDZ, tvrdi Pelicarić.

Zbog četiri prijave pojedinaca, kaže on, ove godine su zaustavljena i srušena četiri projekta ukupne vrijednosti od čak 4,5 milijuna eura.

- Izgradnja odmorišta uz Jadransku magistralu, nasuprot Galešnjaka – Otoka ljubavi, kojeg su trebali za 0,5 milijuna eura graditi Hrvatske ceste otišlo je “u vitar”. Sad nemamo turističku atrakciju a za građevinsku dozvolu treba nam zasigurno tri godine, jada se Pelicarić.

Veliki pritisci, treba ih izdržati

Drugi je projekt na plaži Iza banja u Sv. Filip i Jakovu. Nakon prijave odlukom inspekcije moraju rušiti 120 metara nove obale šetnice i 5 kandelabera te dovesti sve u prvobitno stanje.

- Projekt je vrijedan također 0,5 milijuna kuna, i sad treba čekati godinama za građevinsku dozvolu, reći će načelnik.

Treći projekt je Put Primorja vrijedan također oko 0,5 milijuna eura. Zbog prijave Županijska uprava za ceste je odustala od treće faze.

- U Luki u Sv. Filip i Jakovu trebalo se graditi 80 novih komunalnih vezova i tu je propala investicija vrijedna 2 milijuna eura, nabrajao je Pelicarić.

Pritom, kaže on, moraju izdržati sve pritiske a pred njima je još 30-ak projekta.

- Sve to se negativno odnosi na lobiranja novih projekata u Zadarskoj županiji u resornim ministarstvima. Moramo izdržati, samo nas istina spašava, poručio je Pelicarić.

Novi vrtići

Za rad vrtića u 2024. godinu se ulaže 900.000 eura, od čega Općina sufinancira sa 700.000 eura, a roditelji 200.000 eura. A tu je izgradnja novog vrtića u Sv. Filip i Jakovu, rekonstrukcija dječjeg vrtića Turanj 2, te izgradnja još jedne prostorije za 20 djece u vrtiću u Raštanima Gornjima.

- Potpisan je ugovor s MPLAN d.o.o. za usluge izrade projektno tehničke dokumentacije za projekt “Izgradnja vrtića u Sv. Filip i Jakovu”. Iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. – 2026. dodijelila su se bespovratna sredstva u iznosu od 72.267,56 eura što je najveći mogući iznos sufinanciranja ukupnih prihvatljivih troškova projekta. Projektnom dokumentacijom će se osigurati kapaciteti dječjeg vrtića za oko 200 djece, koja će biti raspoređena u 10 odgojno-obrazovnih skupina, obznanio je Pelicarić.

23.12.2023., 08:05h
VELIMIR BRKIĆ
03. svibanj 2024 12:44