Denis Datkovic
StoryEditor
Tko je odgovoran?

TZ Silba je ukinuta i što ćemo sad?

Ministarstvo turizma i sporta zabranilo je rad TZ Silba. Međutim, ostala su otvorena pitanja kako će se nadalje ustrojiti rad turističke zajednice, jesu li boravišne pristojbe od iznajmljivača koji nisu imali kome i gdje prijaviti svoje goste zauvijek izgubljene i hoće li se pokrenuti prekršajni ili kazneni postupci protiv odgovornih koji su prekršili zakon pri isplaćivanju plaća

Rješenje o zabrani djelovanja Turističke zajednice Silbe dostavljeno je Ministarstvu financija i Financijskoj agenciji, što podrazumijeva da će svaka institucija poduzeti, u okviru svojih ovlasti, određene radnje. Što se tiče prijave gostiju i plaćanja boravišne pristojbe, žiro račun TZ Silbe je bio aktivan, te se mogla uplaćivati boravišna pristojba, a isto tako sustav e-visitora omogućavao je prijave i odjave gostiju. Što se tiče poslovanja TZ Silba, poslove preuzima regionalna turistička zajednica, pojasnila je sva otvorena pitanja pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, obrtništvo i razvitak otoka Grada Zadra, Grozdana Perić.

Posvađani članovi Vijeća

U međuvremenu nam se javio i bivši predsjednik Turističkog vijeća TZ Silba Marin Jurić koji pojašnjava da su nesuglasice između direktorice i pojedinih članova Vijeća postupno počele zbog neslaganja oko načina vođenja Turističke zajednice. Direktorica je, kaže, u početku bila prijavljena na pola radnog vremena.

- Direktorica je praktično odrađivala veći dio posla volonterski. Međutim kad je počela raditi osam sati, prihod nije bio dostatan da pokrije te troškove. Visok postotak udjela plaće u odnosu na prihod su posljedica nedovoljnih prihoda TZ Silba i zakonski određenog minimuma neto plaće za direktora, te sezonskog zaposlenika u uredu TZ-e, objašnjava Jurić i dodaje kako su nakon sjednice Vijeća i Skupštne u ožujku 2024. svi financijski dokumenti predani Gradu Zadru koji ih je proslijedilo Ministarstvu turizma na reviziju.

Direktorica je, međutim, dala ostavku prije te sjednice, a ostavku su dali i Predsjednik i devet od trinaest članova skupštine.

- Direktorica je trošila sredstva protuzakonito, bez odobrenja vijeća TZ-a. Ne postoji odluka Vijeća da se smije trošiti novac na način kako se trošio. Dala je ostavku, odnosno pobjegla, uz obrazloženje da je bio veliki pritisak na nju, a iza toga se očigledno krije neki drugi problem. To je posao za DORH ili neke druge institucije.Nedugo zatim i predsjednik Vijeća daje ostavku i bježi s broda koji tone, kao i svi miševi i tada sve staje. Tada predsjednik postaje gradonačelnik Dukić, a on je po zakonu trebao imenovati novog predstavnika TZ-e i raspisati natječaj za novog direktora, tvrdi bivši vijećnik Turističkog vijeća TZ Silba Margit Žunić i dodaje da smatra kako je TZ Silba namjerno ugašena.

image

Silba toreta

Croatia.hr

"Direktorica je trošila sredstva protuzakonito, bez odobrenja vijeća TZ-a. Ne postoji odluka Vijeća da se smije trošiti novac na način kako se trošio. Dala je ostavku, odnosno pobjegla, uz obrazloženje da je bio veliki pritisak na nju, a iza toga se očigledno krije neki drugi problem. To je posao za DORH ili neke druge institucije.Nedugo zatim i predsjednik Vijeća daje ostavku i bježi s broda koji tone, kao i svi miševi i tada sve staje

Margit Žunić

Bivši član Vijeća optužio Ministarstvo turizma!

Žunić optužuje i Ministarstvo turizma da, najblaže rečeno, obmanjuje javnost, jer u rješenju o nadzoru navodi da je utvrđeno kako su rashodi za plaće iznosili 113,25% u odnosu na ukupne prihode turističke zajednice, a Zakon jasno određuje da troškovi za plaće djelatnika zaposlenih u turističkoj zajednici ne smiju prelaziti 40% ukupnih prihoda turističke zajednice.

- To nije istina, to je totalna laž. Plaća direktorice TZ-a je bila u okvirima postotka koji je propisan zakonom. Što to znači 113%, ako je imala, primjerice, mjesečno tisuću eura plaću, to je godišnje 13 000 eura plus doprinosi, a prihodi su bili predviđeni, pa kako 113%?! To što je direktorica radila neke stvari koje nije smjela po zakonu i potrošila više novaca bez rebalansa kojeg donosi Vijeće TZ-a, to je kriv predsjednik Vijeća, tvrdi Žunić koji nije decidirano htio reći koje su to stvari koje je direktorica radila protuzakonito (ali za to je bio kriv predsjednik Vijeća?!,op.a.).

- Nama vijećnicima je prezentiran financijski plan koji smo odobrili, a koji se uvelike prekršio, za što su odgovorni direktorica i predsjednik koji nije to kontrolirao. Nama je rečeno da, ako otvorimo turistički ured i zaposlimo administratora, onda se to neće gledati kao rashod plaća nego kao drugačiji trošak i da nećemo probiti tih 40%. Problem nije bio samo u tome što je direktorica, bez rebalansa, potrošila zalihu i sav prihod za 2023. godinu koje smo imali na računu, nego smo dovedeni u situaciju da jedan dio vijećnika, s predsjednikom na čelu, daje otkaz, jer su zaključili da TZ ne može biti profitabilna i predali su svu papirologiju da se ona ugasi. Smatram, bez obzira na nalaz Ministarstva, financijska malverzacija nije moguća, jer se pratio trag novca, Zna se gdje je potrošeno i sve nam je uredno obrazložila prije ostavke i tu nema posla za finacijske institucije. Mi jednostavno nismo bili zadovoljni njenim načinom rada, rekao je bivši vijećnik TZ Silba Saša Predovan i dodao da nije oduševljen idejom otvaranja turističkog ureda, jer nijedan turistički ured u Zadru ne funkcionira dobro. Što se tiče prijave gostiju, ističe, ove godine od nadležnih nismo dobili nikakvu obavijest o otvorenom žiro računu.

image

Silba žalić

Marina Knežević

"Što se tiče prijave gostiju i plaćanja boravišne pristojbe, žiro račun TZ Silbe je bio aktivan, te se mogla uplaćivati boravišna pristojba, a isto tako sustav e-visitora omogućavao je prijave i odjave gostiju. Što se tiče poslovanja TZ Silba, poslove preuzima regionalna turistička zajednica

Grozdana Perić

"Nisu plaće ‘neobično‘ visoke, nego su nam prihodi bili ‘neobično‘ niski"

Nakon našeg inzistiranja, napokon se oglasila i bivša direktorica TZ Silba Natasha Kadin.

- Što se tiče Izvješća o izvršenju programa rada, kao i financijskog izvještaja za 2023. godinu, moje izvještaje Vijeće nije odobrilo, a Skupština nije usvojila, jer je većina članova tih tijela dala ostavke. Odluke o plaćama zaposlenika također donosi Vijeće, a usvaja Skupština kroz godišnji Program rada, koji sadrži i financijska sredstva za njegovo izvršenje, a ja sam prilikom zapošljavanja 2022. bila angažirana na pola radnog vremena, što je tek u svibnju 2023., također odlukom Vijeća TZ Silbe, modificirano u puno radno vrijeme, nakon što je županijska Turistička zajednica, pregledom poslanih izvještaja za proteklu godinu, upozorila TZ Silba da direktor treba biti zaposlen na puno radno vrijeme. Svatko uvidom u Registar neprofitnih organizacija može vidjeti koliki su iznosi svih, pa i te stavke rashoda TZ Silbe, te da nije riječ o "neobično" visokim iznosima, nego su ukupni prihodi TZ Silbe te godine naizgled bili "neobično" niski. Razlog tome je što je prijašnje knjigovodstvo TZ Silbe neke prihode knjižilo i prije nego su se zaista dogodili, pa se oni, kad su uplaćeni, nisu mogli ponovno knjižiti kao prihod, zato se nalaze u stavci 5221 – Višak prihoda, što je također razvidno uvidom u Registar, otkriva Kadin i ističe da je, kao direktorica, odradila sve zadaće.

- Međutim, nekoliko članova Vijeća su mi uvelike otežavali rad, te sam, nakon nekoliko upozorenja i pokušaja rješavanja situacije, a imala sam i podršku drugih članova Vijeća, bila prisiljena zatražiti razrješenje dužnosti prije isteka četverogodišnjeg mandata, što su nakon mene učinili i predsjednik, te većina članova Vijeća i Skupštine. Ostavili smo temelje za daljnji razvoj ove male turističke zajednice, koji su, u nekim sretnijim okolnostima, mogli biti dugoročno održivi. No, i pripajanje TZ Silbe Turističkoj zajednici Grada Zadra, kako je i sa ostalim otocima koji administrativno pripadaju Zadru, ima svoje benefite i mnoge mogućnosti razvoja u budućnosti, zaključila je nonšalantno Kadin.

image

Silba Sutorišće

Mladen Sablic Cc By-sa 3.0

"Nekoliko članova Vijeća su mi uvelike otežavali rad, te sam, nakon nekoliko upozorenja i pokušaja rješavanja situacije, a imala sam i podršku drugih članova Vijeća, bila prisiljena zatražiti razrješenje dužnosti prije isteka četverogodišnjeg mandata, što su nakon mene učinili i predsjednik, te većina članova Vijeća i Skupštine. Ostavili smo temelje za daljnji razvoj ove male turističke zajednice, koji su, u nekim sretnijim okolnostima, mogli biti dugoročno održivi. No, i pripajanje TZ Silbe Turističkoj zajednici Grada Zadra, kako je i sa ostalim otocima koji administrativno pripadaju Zadru, ima svoje benefite i mnoge mogućnosti razvoja u budućnosti

Natasha Kadin

05.09.2024., 10:05h
16. rujan 2024 11:31