Ob Zadar
StoryEditor
Na odjelu urologije

Nabavljen najmoderniji endoskopski sustav za preciznije i sigurnije operacije

Laparoskopske operacije na ovom se Odjelu izvode od 2003.godine, a sve do 2018.godine korištena je 2D tehnologija. Tada je nabavljen prvi endoskopski sustav 3D, a danas i ovaj najmoderniji, 4K/3D, koji predstavlja kombinaciju svih najsuvremenijih tehnologija

Sustav pruža kirurzima znatno bolju vizualizaciju anatomskih struktura u urološkim zahvatima, omogućujući preciznije i sigurnije operacije. Zahvaljujući visokoj rezoluciji i dubinskoj percepciji, kirurzi mogu bolje razlikovati tkiva i smanjiti rizik od oštećenja okolnih organa.

Navedenu 3D tehnologiju zadarski kirurzi koriste za sve laparoskopske operacije. Prednjače one u području urološke onkologije (operacije karcinoma prostate, bubrega i nadbubrežne žlijezde), a slijede ostale laparoskopske operacije (npr. anomalije mokraćnog sustava, ingvinalne hernije, urinarni kamenci i sl.). Sustav se koristi i u 2D modu za gotovo sve endoskopske operacije koje ne zahtijevaju 3D tehnologiju, a to su transuretralne resekcije zbog tumora mokraćnog mjehura, kod dobroćudnog povećanja prostate, sve endoskopske operacije urinarnih kamenaca…

Laparoskopija, kao minimalno invazivna kirurgija, ima više prednosti, a to su kraće trajanje operativnog zahvata, manji gubitak krvi pacijenta i njegov brži oporavak, kraći boravak u bolnici te u konačnici i bolji estetski rezultat.

Godišnje se na Odjelu za urologiju napravi oko stotinjak radikalnih prostatektomija (oko 75% laparoskopski), pedesetak laparoskopskih radikalnih i parcijalnih nefrektomija zbog tumora bubrega, desetak laparoskopskih pijeloplastika i isto toliko laparoskopskih adrenalektomija. Što se tiče endoskopskih zahvata, njih se napravi oko 500 godišnje.

Lako je stoga zaključiti kako je laparoskopski sustav, a koji se ujedno koristi i kao endoskopski, temelj operativnog djelovanja te se svakodnevno koristi u kirurškoj sali Odjela za urologiju zadarske bolnice. Sada naši kirurzi imaju onaj namoderniji, Olympus Visara Elite III 4K/3D. Vrijedan je 149.938,21 eura, a financiran je iz Općih prihoda Opće bolnice Zadar.

image
Ob Zadar
24.09.2024., 11:21h
24. rujan 2024 11:21