<p>Brancin 6 kg</p>
Brancin 6 kgJoško Gatara
StoryEditor
Ribolovna prognoza 7.-13.9.

Nastupa vrijeme s manje sunca, a više kiše

Jesen nastupa i s njom mnoge promjene, tako isto i u ribolovu. Mina škur-mlađak bit će zanimljivo ribolovno razdoblje s boljim ulovima u predvečerje i večernjim satima, dok će prva četvrt-kvarat bolje rezultate davati u satima svitanja i jutra

Ovo vrijema mine škura – mlađaka i početka faze prve četvrti-kvarta, donosi značajne promjene u vremenskoj prognozi, koja nam donosi manje sunčanih dana, a mnogo više kiša, grmljavina i i pljuskova, ali s napomenom, na pojedinačnim područjima, što znači da sve ove promjene ne moraju zahvatiti i zadarsko područje. Jesen nastupa i s njom mnoge promjene, tako isto i u ribolovu. Mina škur-mlađak bit će zanimljivo ribolovno razdoblje s boljim ulovima u predvečerje i večernjim satima, dok će prva četvrt-kvarat bolje rezultate davati u satima svitanja i jutra. Vrijeme tijekom ovog ribolovnog razdoblja obilovat će djelomičnim sunčanim razdobljima ali i kišama, grmljavinom i pljuskovima. Temperature će se danju kretati između 25 i 28 stupnjeva dok će one noću biti između 19 i 22 stupnja. Puhati će vjetrovi ISI, S, JI, JZ i IJI smjerova jačine od 11 do 17 km na sat.

Novo vremensko razdoblje i nova prilagodba tom vremenui zahtijeva odgovarajuću odjeću i obuću, a isto tako i dobru ribolovnu opremu i dobru ješku. Dagnja i ostale školjke, srdela-papalina, račići i lignja čine osnovu dobre ješke. Sve ostalo dobro će doći. Vrijeme vas može rastužiti, ali ribolovna želja može popraviti raspoloženja, ali zato, prije odlaska na more ne zaboravite "ribaru roge" pružiti.

Subota, 07. rujna: mina škur-mlađak: peti dan;- vrlo dobro u svitanju i ujutro do 10 sati, a zatim odlično do 16 sati. U poslije podnevnim satima podnošljivo do pred sumrak, a onda do mraka dobro ali zato noću slabo.

Nedjelja, 08. rujna: mina škur-mlađak: šesti dan; - U svitanju i jutarnjim satima do podne dobro. Podnošljivo u poslijepodnevnim satima do pred sumrak, a onda slabo do mraka ik slabo u noćnim satima.

Ponedjeljak, 09. rujna: mina škur-mlađak: sedmi dan;- U svitanju i ujutro do 10 sati podnošljivo pa dobro do 12 sati. Poslijepodne odlično do 16 sati pa vrlo dobro do sumraka. U satima do mraka dobro. I u noćnim satima slabo.

Utorak, 10. rujna: mina-škur mlađak: osmi dan;- Podnošljivo u jutarnjim satima pa dobro do podne. Odlično u poslijepodnevnim satima do pred sumrak. Vrlo dobro do sumraka pa dobro do mraka. Noću slabo.

Srijeda, 11. rujna; prva četvrt-kvarat: prvi dan;- U svitanju i jutarnjim satima dobro. Dosta dobro i do 14 sati. Podnošljivo u poslijepodnevnim satima do sumraka. U satima do mraka i noću slabo.

Četvrtak, 12. rujna; prva četvrt-kvarat: drugi dan;- U svitanju i prvim satima jutra dobro, pa sve bolje do 12 sati. Vrlo dobro u poslijepodnevnim satima. Odlično do sumraka i mraka. Noću slabo.

Petak, 13. rujna; prva četvrt – kvarat: treći dan:- U svitanju i jutarnjim satima dobro, pa sve bolje do podne. U poslijepodnevnim satima podnošljivo do sumraka. Sati do noći slabo, a isto tako slabo u noćnim satima.

U ovom razdoblju ribolovne prognoze imat ćemo dosta promjenljivo vrijeme s vjetrom, polusunčanim razdobljima, a i razdobljimaa kiša, grmljavina i pljuskova, s nižim dnevnim i noćnim temperaturama. Bez obzira na vremenske uvjete, sati svitanja i jutra te sati prije podneva te sati pred sumrak i mrak znat će pružiti zadovoljstvo uspješnog ribolova. Isto tako uspješan ribolov može se odvijati i s obale. Svakako treba napomenuti da se ribolov u ovom razdoblju treba prilagoditi vremenskim uvjetima, pogotovo ako se u grmljavinskom vremenu lovi karbonskim šrtapovima. Ako nije potrebno, noći se mogu izbjegavati za ribolov.

Izlazak i zalazak Sunca

U ovom prognostičkom razdoblju sunce na zadarskom području izlazi između 6:24 i 6:32 sata, a zalazi između 19:22 i 19:10 sati.

Faze mjeseca

Faza mine škura – mlađaka na zadarskom području traje do 11. rujna do 22,12 sati kada prelazi u fazu prve četvrti – kvarta i koja traje do 18. rujna kada prelazi u 18,55 sati u razdoblje uštapa punog mjeseca.

06.09.2024., 16:53h
JOŠKO GATARA
16. rujan 2024 11:29