ŠKABRNJA, 15.8.2023. svetkovina, fešta Velike Gospe.. Velika procesija kroz seloVelimir BrkiĆ
StoryEditor
mnogobrojan VJERNIČKi PUK slavi veliku gospu

FOTOGALERIJA: Velika Gospa u Škabrnji za domaće i hodoćasnike

Marija je početak i savršena slika konačnog savršenstva Crkve. Tri Marijine kreposti, tri kršćanske kreposti vjere, ljubavi i nade jasno se ogledaju i slave u njenom životu i vjeri, kazao je opat Jeronim Adam Marin

U Zadarskoj nadbiskupiji proslavljena je Velika Gospa ili svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije, kad se slavi istina vjere, kad je državni blagdan, dan kada vjernici diljem Hrvatske hodočaste u marijanska svetišta. Hrvati su uvijek bili veliki štovatelji Blažene Djevice Marije i njoj su se uvijek obraćali u teškim vremenima i molili za pomoć. Zvali su je tijekom povijesti "fidelissima advocata Croatiae" (najvjernija odvjetnica Hrvatske) i "kraljica Hrvata". Spjevali su joj brojne pjesme koje se i danas rado pjevaju, poput crkvene himne "Rajska Djevo, kraljice Hrvata".

U Škabrnji je za svetkovinu Velike Gospe bilo nepregledno mnoštvo vjerničkog puka, doduše manje nego prije 5,10 i više godina. Svečano misno slavlje u župnoj crkvi Uznesenja BDM, koja je 28. siječnja 1992. godine u Domovinskom ratu bila potpuno srušena, a potom iz pepela podignuta još velebnija, veličanstvenija i 8. kolovoza 2004. posvećena, u zajedništvu sa župnikom don Ivanom Rončevićem i dekanom Zemuničkog dekanata don Gašparom Dodićem predvodio je otac Jeronim Adam Marin, OSB, prior benediktinskog samostana Sv. Kuzme i Damjana na Ćokovcu na otoku Pašmanu, opat predstojnik Slavenske benediktinske kongregacije sv. Vojtjeha-Adalbert.

image

ŠKABRNJA, 15.8.2023. svetkovina, fešta Velike Gospe.. Svetkovina u čast kraljice Hrvata

Velimir BrkiĆ

- Marija je početak i savršena slika konačnog savršenstva Crkve. Tri Marijine kreposti, tri kršćanske kreposti vjere, ljubavi i nade jasno se ogledaju i slave u njenom životu i vjeri. Cilj ovih kreposti je sam Bog, vjera kao spoznaja Boga, koja nadilazi sposobnost i opseg razuma, nada kao težnja prema Bogu ponad svake prepreke, pa i same smrti; ljubav kao sjedinjene s Bogom čime se ostvaruje smisao čovjekove egzistencije, poručio je opat Marin.

Molitvu vjernika čitala je Rada Ivković. Ministranti su bili Šime Ivković, Đani Škara i Marko Škara. Svećenikova desna ruka bio je tradicionalno ovdašnji dugogodišnji sakristian Zoran Ražov. Tijekom veličanstvene procesije križ je nosio Marin Ražov, litiju Nada Karlić u narodnoj nošnji. Crkvene barjake i Gospin kip nosili su: Matej Ražov, Kristijan Jurić, Nik Žilić, Ivan Vuković, Roko Žilić, Jure Jurić, Frane Brkić, Josip Vuković, Patrik Knežević, Roko Ražov.

image

ŠKABRNJA, 15.8.2023. svetkovina, fešta Velike Gospe.. Ponos, dostojanstvo, vjera

Velimir BrkiĆ

Tijekom pjevanja župnog zbora za glasovirom je bila sestra Vladislava Terzić. A uz tradicionalnu molitvu i ophod uokolo Gospina kipa posebno se pobožno molilo u kapeli Gospe žalosne pored kipa Gospe Škabrnjske kojoj je u srpsko-četničkoj agresiji otkinuta glava te pored slika nevino stradalih civila i hrvatskih bojovnika u Domovinskom ratu.

A nakon svete mise, veličanstvene procesije i već tradicionalno bogatog blagdanskog stola za obitelj i mnogobrojne goste finale velike crkveno-pučke fešte u noćnim satima bio je koncert popularnog Jole i grupe Vigor. U galeriji ispod naslova pogledajte kako je bilo.

image

ŠKABRNJA, 15.8.2023. svetkovina, fešta Velike Gospe.. Zavjetni ophod oko Gospina kipa

Velimir BrkiĆ

 

15.08.2023., 17:58h
09. svibanj 2024 01:27