Marko Vučetić, Zoran Milanović i Branko Dukić Luka Jeličić
StoryEditor
U Arbanase stižu hrvatski i albanski predsjednici...

U PETAK Zoran Milanović ne dolazi u Zadar kao promotor vlastite osobnosti, nego kao predsjednik RH!

Ante Ćurković, pročelnik Ureda gradonačelnika kazao nam je da će sudjelovati netko iz Uprave Grada i da nema političkog "skandala"...

U Zadar u jednodnevni posjet u petak stižu hrvatski predsjednik Zoran Milanović i predsjednik Albanije Bajram Begaj.

S obzirom da su se pojavile informacije i nagađanja o "velikom skandalu", o tome zašto ih gradonačelnik Grada Zadra, Branko Dukić neće primiti, provjerili smo s predsjednikom Mjesog odbora Arbanasi, Zvonimirom Rogićem o čemu je riječ.

Prepucavanja Arbanase ne zanimaju

image

Ante Ćurković

Linda Vidović

- Ne događa se ništa posebno, albanski predsjednik je bio u četvrtak u Zagrebu i izrazio je želju da posjeti Zadar, Arbanase, Hrvate albanskog podrijetla na koje su ponosni (ne dijasporu!). Dakle, on dolazi iznenada. Kako je gradonačelnik Dukić to mogao znati? Imao je već dogovorene obveze i putovanje. Ja sam predsjednik Mjesnog odbora i mi ćemo preuzeti ulogu domaćina, kaže Rogić i naglašava da nema nikakve napetosti.

- Oni dolaze nenajavljeno, ja sam sve pripremio, u samostanu imamo prekrasnu konferencijsku salu gdje će se nam se predsjednici obratiti, a umjesto gradonačelnika će doći predsjednik Gradskog vijeća, gospodin Marko Vučetić. Bit će to sve u lijepom ozračju, a prepucavanja predsjednika Vlade i predsjednika RH nas ne zanimaju, ističe Rogić.

Za njih je, nastavlja Rogić, predsjednik institucija i radosni su zbog dolaska dvaju predsjednika.

Vučetić: Riječ je o kukavičluku

Marko Vučetić potvrdio je da će sudjelovati, pozvan je od strane ravnateljice škole koja je jedna od organizatorica događaja i iz Ureda predsjednika.

- Čuo sam da se pozivu neće odazvati nitko iz Gradske uprave. Ako gradonačelnik ima dogovorene obveze, on uvijek može ovlastiti nekoga kao izaslanika, ima zamjenika i mnoštvo pročelnika koji također zastupaju Upravu po njegovom nalogu. Nadam se da će odustati od svog stava i ipak poslati nekoga da da podršku ponajprije djeci, naglašava Vučetić.

Ovaj događaj, nastavlja predsjednik Gradskog vijeća, ima tri razine...

"Zaprimili smo poziv gradonačelniku za doček predsjednika Republike Albanije i predsjednika Milanovića. No, nažalost, prenijeli smo ispriku gradonačelnika Dukića, on zbog ranije dogovorenih obveza nije u mogućnosti osobno se odazvati. Svakako da će doći netko iz Grada i dočekati predsjednike"- Ante Ćurković...

- Prva je humana; podrška djeci koja u arbanaškoj školi rade nešto posebno, uostalom to je jedina škola u Zadarskoj županiji u kojoj se po C modelu uči albanski jezik što financiraju RH i Grad Zadar. S druge strane, radi se i o tome da u petak u grad Zadar dolazi Republika Hrvatska. Predsjednik Milanović predstavlja RH. Ako nitko u ime Grada ne bude tamo gdje je RH, time se iskazuje bijeg i nepoštivanje ove države. Treća je razina diplomatskog skandala u kojoj se iskazuje negostoprimstvo predsjedniku jedne druge držaeve. Ako povežemo ove tri razine, humanu, nacionalnu i diplomatsku, onda možemo zaključiti da se radi o kukavičluku, govori Vučetić i dodaje da ono što on misli o osobi, osobnosti i politikama Milanovića jasno kaže i piše u kolumnama.

No, ističe Vučetić, Milanović ne dolazi kao promotor vlastite osobnosti, nego kao predsjednik RH.

- Dok je Milanović predsjednik, a ja imam neku političku funkciju ili ulogu samog građanina, moja je dužnost biti tamo gdje je predsjednik, zaključuje Vučetić.

Svakako će doći predstavnik Grada

Ante Ćurković, pročelnik Ureda gradonačelnika kazao nam je da će sudjelovati netko iz Uprave Grada i da nema političkog "skandala".

"Ako gradonačelnik ima dogovorene obveze, on uvijek može ovlastiti nekoga kao izaslanika, ima zamjenika i mnoštvo pročelnika koji također zastupaju Upravu po njegovom nalogu. Nadam se da će odustati od svog stava i ipak poslati nekoga da da podršku ponajprije djeci"- Marko Vučetić...

- Zaprimili smo poziv gradonačelniku za doček predsjednika Republike Albanije i predsjednika Milanovića. No, nažalost, prenijeli smo ispriku gradonačelnika Branka Dukića, on zbog ranije dogovorenih obveza nije u mogućnosti osobno se odazvati. Svakako da će doći netko iz Grada i dočekati predsjednike!, naglašava Ćurković...

"Albanski predsjednik je bio u četvrtak u Zagrebu i izrazio je želju da posjeti Zadar, Arbanase, Hrvate albanskog podrijetla na koje su ponosni (ne dijasporu!)"- Zvonimir Rogić...

 

Predsjednici će posjetiti Crkvu Gospe Loretske gdje će nastupiti crkveni zbor "Vicko Zmajević", potom će svečana akademija biti održana u obližnjem samostanu školskih sestara franjevki, a protokolom je predviđeno da visoke goste pozdrave predsjednik Mjesnog odbora Zvonimir Rogić i Maksimilijana Barančić iz Kulturno-umjetničke udruge "Vicko Zmajević". Također, nastupit će djeca iz OŠ Krune Krstić i članovi "Vicka Zmajevića".

image

Arbanaška crkva Gospe Loretske

Dino Stanin/PIXSELL
26.04.2023., 15:57h
05. srpanj 2024 17:54