Lignjolov po bonaciDavor Strenja
StoryEditor
13. GOLUŽA ULIGNJA

Privlačani ulovili 323 lignje ukupne težine 38,357 kg

Najtežu lignju od 0,60 kg ulovila je ekipa Vlajina, a najviše, nevjerojatnih 32 komada ekipa Stella. Prvo mjesto s 2,608 kg ulovljenih liganja osvojila je ekipa Vlajna, drugo s 2,133 kg ekipa Stella, a treće s 2,125 a ekipa Džogulin, kazao je Šime Begonja Planura

Privlaka je bila istinski epicentar liganja na Jadranu. Riječ je o športsko-zabavnom i gastro događanju, 13. po redu tradicionalnoj športsko-humanitarnoj (s)kosavici pod nazivom “Goluža ulignja 2024.” koju organizira Udruga za promicanje tradicijskih vrijednosti “Šijavoga” pod pokroviteljstvom Općine Privlaka.

- Ljubav prema čovjeku i prirodi te prema moru, ribarenju, posebice lov na lignje krasi članove Šijavoge kao i Privlačane i Privlačke, kazao je Šime Begonja, predsjednik Udruge Šijavoga.

Uz svesrdnu pripomoć vjernih domaćih ljubitelja mora i zabave okupilo se čak 37 posada s 94 ribolovaca i ribolovki, mladih i starih, profesionalaca i rekreativaca.

Sipa, lignja ili noga, svi smo mi Šijavoga

- Stručni ocjenjivački sud je obznanio kako je ulovljeno čak 323 lignje teške točno 38,357 kilograma, precizan je Begonja.

Nemaju ograničen broj članova u ekipi, uopće nema ni kotizacije. Program se održavao pod motom Udruge Šijavoga: “Sipa, lignja ili noga, svi smo mi Šijavoga”.

- Prvo mjesto s 2,608 kg ulovljenih liganja osvojila je ekipa Vlajna. Drugo mjesto s 2,133 kg liganja osvojila je ekipa Stella, a treće s 2,125 kg ekipa Džogulin, u jednom će dahu Begonja, predsjednik nadasve uspješne, ako ne i najbolje udruge u Zadarskoj županiji.

Nagrade najuspješnijima su, kaže on, namjerno simbolične da se ne posvađaju. Dovoljan je prestiž već samo po sebi postati najbolji lignjolovac u mjestu.

- Najveću lignju tešku 0, 60 kg ulovila je ekipa Vlajna, dok su Gavuni iz mora digli lignju tešku 0,37 kg, a Gruževina od 0,30 kg. Najviši broj liganja, čak 32 razdragana ekipa Stella. Jednu manje ekipa Vlajina, dok je ekipa Džogulin iz mora digla 18 liganja, obznanio je Begonja, predsjednik Organizacijskog odbora.

image

Meštri od spize

Davor Strenja
image

Šampionski bonovi od 50 eura

Davor Strenja
image

Gušti su gušti

Ponos Privlake i Lijepe Naše

Ponos Hrvatske i godišnju nagradu Zadarske županije zasigurno je zaslužila Udruga za promicanje privlačkih tradicijskih običaja Šijavoga iz Privlake. Ovog proljeća na privlačkoj Loznici organizirali su čak dvije velike humanitarne akcije: za Petru Adžić iz Starigrada i Karla Magaša iz Vinjerca skupili su nevjerojatnih 8.987 eura. No, to nije sve.

- Sav prihod od bogate tombole namijenili smo za obnovu zvonika na privlačkoj crkvi Rođenje Blažene Djevice Marije, Male Gospe iz 1836. godine, ponosno će Begonja, istaknuvši kako je cijelu manifestaciju ovjekovčio Davor Strenja, meštar fotografije.

Privlaka datira u 3. tisućljeće prije Krista, dakle u bakreno i brončano doba. Smještena 20 kilometara sjeverozapadno od Zadra, mjesto se u pisanim dokumentima prvi put spominje 1296. godine.

- Ime Privlaka znači uski tjesnac koji spaja kopno s otokom, kojim su između Privlake i otoka Vira prolazili brodovi na drugu obalu, objašnjavaju brojni sugovornici na privlačkoj fešti od liganja,

Plitko priobalno more sa sjeveroistočne strane okružuje Ninski zaljev, a s jugozapadne Zadarski kanal.​ Pjeskovito morsko tlo privlačkoga poluotoka stoljećima je bilo dar za životnu djelatnost Privlačana čije su obitelji leutima vadile pijesak (sabun) iz svoga morskoga okruženja. Naziv sabunjari sastavnica je privlačkoga identiteta, oni su prehranjivali generacije obitelji.

- Muškarci iz Privlake su tradicionalno bili ili ribari ili pomorci, dok su se u nedalekoj prošlosti isticali i privlački sabunjari. Kaže se da je Zadar nakon Drugoga svjetskoga rata obnovljen kubicima privlačkoga sabuna, podsjeća Begonja.

Ostatci starohrvatskih crkvica, poput sv. Kate iz 14. st., i arheološki nalazi iz prapovijesti dokazuju da je Privlaka stalno bila naseljena. Danas je turizam postao glavna djelatnost od koje ljudi žive.

image

Privlačka posla za +10

Davor Strenja
image

Lutrijska radost

Davor Strenja
image

Privlačka panorama

Davor Strenja

Komadić raja za domaće i furešte

Ljeti je velika protočnost ljudi. Dođu iseljenici i gosti koji u velikom broju pohode fešte i feštice te crkvena slavlja.

- Privlaka je duga sedam kilometara, široka četiri, s desetak raštrkanih zaselaka, od kojih svako nosi ime po privlačkom prezimenu, a stanovita je poteškoća nepostojanje centra.

Privlaka je komadić raja za domaće i furešte, slikovito turističko, poljoprivredno i ribarsko mjesto s brojnim dobrostojećim ljudima i obiteljima s velikim prihodima. Međutim, javnosti je malo poznato kako je Privlaka u posljednjih 20-ak godina “izgubila” čak jednu trećinu stanovnika, 1989. brojila je 3.400 stanovnika, a danas tek 2.200 stanovnika koji žive u oko 810 kućanstava.

- Stambenih jedinica je 1.550 od koji je za stalno stanovanje 710, reći će prijatelj Buškulić.

Prezimena u Privlaci su: Glavan, Begonja, Grbić, Mustać, Šango, Skoblar, Kršlović, Surić, Kolanović, Zanki, Buškulić, Jurac, Zorić, Bokara, Ćepulo, Labura, Levanta, Matulj, Perić, Rančić, Šarić, Vulinović…

“Udruga Šijavoga koja okuplja mještane, ništa ne prepuštaju slučaju. Ovi čovjekoljupci i humanitarci najbolji su ribari i imaju najluđe fešte, najjača je Šijavoga”, sve to doznajemo od feštara dok su se mirisi biranih jela širili mjestom i privlačili znatiželjnike.

- A kako i ne bi kad je spektakularnu feštu od liganja na Muja Mostini začinila besplatna spiza, lutrija i urnebesna svirka Trio Mate, koja je svojim biranim repertoarom dalmatinskih pjesama okupljene držala na nogama u veselom i raspjevanom raspoloženju, tko zna do kada u noći, kaže mladolika Ana.

Kako i priliči ribarskim feštama u ovom dijelu Dalmacije, naime, privlačka lignjada bila je začinjena bogatim izborom hrane i pića, a sve se odvijalo uz mnogo žive glazbe. Za degustiranje “do mile volje” članovi Šijavoge su pripremili gulaš, brudet s palentom te lignje i ribe na gradele.

- Na kraju, svi su bili zadovoljni, i oni s većim ulovom i oni s manjim, čak i oni bez ulova, naročito gurmani i partijaneri. Hvala svim natjecateljima, svim sudionicima i nazočnima koji su nam priuštili veselje, smijeh i zajedništvo. Toga nekako uvik danas fali, zaključio je Šime Begonja Planura.

image

Startna bengalka

Davor Strenja
image

“La Musica Di Notte”

Davor Strenja
image

Za prste polizati

Davor Strenja
28.10.2024., 09:38h
28. listopad 2024 11:56